Monday, 16 May 2011

HanTu HiJo

Jom kongsi2 cerita zaman kita kecik2 dulu nak? Masing2 mesti ada banyak cerita lucu,kan? Kalau kita imbas balik kenangan2 itu bersama adik beradik/ kawan2 mesti ada peristiwa yang sangat menggelikan hati sampai tak larat nak gelak. (huishh...tetiba pulak rasa ayat punya la skema...wakaka..)

Hari tu, adik2 ipar bercerita macam mana mereka asyik bermain sampai biarkan adik yg paling kecil jatuh... (alaa....uncle Amsyar & Qisya yg ensem tu. err...takde gambo ye? nanti2 la saya femeskan dia...hehe..) Apalagi,  kena marah la dgn mak mertua saya. Diorang nie pakat menyorok merata2 dlm rumah takut kena rotan. Yang kelakarnya, mak buka pintu bilik sikit je tanpa tengok dlm bilik terus tarik adik ipar yg menyorok belakang pintu.  Terus je piap! Hahaha....macam dah tau dah tempat menyorok diorang.

Paling kelakar, ada pulak yg nyorok bawah katil tapi bahagian punggung dan kaki terdedah. Kepala & badan je yg menyorok bawah katil. Memang bontot menanti rotan la jawabnya...hahahaa... Adoiii.....banyak lagi story tauuu...nantikan di entry yg akan datang... (cea cea....poyo la pulaakkk...ekeke..)

Ok. Yang nie story saya pulak. Saya dulu masa kecik2 ada saingan. Adik saya la tu. Dia lagi comel & berkulit cerah berbanding saya (chik....tak payah sengih lebo2). Dia juga tak banyak menjawab mcm saya. Dia juga lebih rajin buat kerja2 rumah tak macam saya. Itu pandangan family saya. Pandangan saya, dia nie memang annoying giler....hahaha. Bila gaduh, mesti mak & kakak2 saya backing dia. Asyik dia je betul, saya salah & terpaksa mengalah....buat saya betul2 jauh hati. Rasa nak lari dari rumah je.

Satu hari tu saya memang nekad. Saya duduk kat luar rumah. Luar rumah je. Tak lari pun....hahaha. Tapi duduk kat batu bekas tangga rumah lama tu sampai malam. Bajet ada orang nak pujuk la tu. Tapi sampai malam, takde siapa yg datang pujuk. Betul la tu gamaknya saya memang budak yang ayah jumpa hanyut kat Sungai Perak bak kata kakak saya. Sedih giler sampai menangis tersedu-sedu.

Masa menangis di dalam gelap tu, terdengar suara mak dari  dalam rumah, "duduk la lame2 kat luo tu, nanti ade hantu hijo datang duduk kat sebelah." . Laaa......apesal sampai tak ingat langsung bab2 hantu nie? Merajuk punya pasal, hilang semua takut. Apalagi, tak cukup kaki rasanya nak masuk rumah cepat. Hahaha.... 

* sesiapa ada story zaman kanak2 yg best, sila la emel saya. Boleh share & gelak sama2. Hehe.. 



24 comments:

  1. haha..smart giler mak kamu takotkan kamu kan..aduyai, kalau ayie duklujarang ah nak marjok sebb family bt sama rata jer dekat azrin dengan adik2..so, biase shjelah..huhuh lgpon mase keck2 memang nakal..haha

    ReplyDelete
  2. cucu umie... zaman tgh nakal, mmg selalu kena marah. pastu merajuk la apalagi. tapi kejap je. saje je nak emo lebih. hahaha...

    ReplyDelete
  3. hahahaha... lawak.. hantu ijo...:)

    ReplyDelete
  4. hahaha,,wat lawak..nyorok2..jgn x nyorok..jehee=p

    ReplyDelete
  5. wah bagus juga nih bloggernya salam kenal yo,..,.,.,.,!

    ReplyDelete
  6. hantu hijo?hehe sy tebyg toyol la pulakkk

    ReplyDelete
  7. najwa & moona... sambil taip sambil mengekek depan lappy...ekeke..

    cikida...nak lari takut kena kejar anjing pulak sbb bukan duduk kat kampung. nyorok je la boleh...hahaha.

    ilham....jauhnya datang komen. salam kenal juga buat kamu. :)

    sutera kasih... toyol pun takut jugak wooo...bukannya comel. tak moe la tengok....kikiki..

    ReplyDelete
  8. haha . laa , bajet kena pujuk la tu . takpe , jangan rasa jauh hati lagi okey ;)

    jom baca ni :
    Selamat Datang Ke IPT/IPTA
    Yang Mana? Wanita Bekerjaya atau Suri Rumah

    ReplyDelete
  9. nakalnya waktu dulu...kdg2 tersenyum sorang2 bila teringat kembali kisah masa budak2 dulu..

    ReplyDelete
  10. tia... dolu2 je jauh hati... hehe

    khairil... memang pun. entahape2 perangai masa kecik2 dulu. skrg dah jadi mak, baru paham mcm mana tensionnya bila anak buat perangai.. :)

    nusana... hantu hijo/hijau tu hantu le. cuma mak saya saje nak bagi hantu tu berkaler...hahaha

    ReplyDelete
  11. yg kne piapp kt bontot tu..adeh..kesiannnn..hahahaaaaa

    ReplyDelete
  12. haha kak, dulu masa darjah 1 n 2 kite dok kat kg, ade sepupu, then darjah 3 pindah jb, sorang2 je xada kawan. msa kecik dulu selalu diorang takotkan kite dengan peluk pochong kalau peluk bantal peluk, padahal sepupu2 den yang nak bantal peluk tu. haha jht tol

    ReplyDelete
  13. anti....mmg sgt kesiaaaannn....hahaha

    cik sakdi....waahhh....nie mesti belajo dari org2 tua yg kata pedal & hati ayam x boleh makan. padahal diorang yg nak makan....bijak...bijak...hehe

    ReplyDelete
  14. hahaha..lawak lah..
    smpai ati kakaknye ye,
    maknye pun rock juge..hehe

    ReplyDelete
  15. hehehe..tak pernah plak dengar atu hijau..tapi kecik2 dulu takut gile ngn hantu kopek...

    ReplyDelete
  16. hantu ijo..
    mesti cumey mcm katak hijau kan..
    lawak tol maknya la..hihi

    ReplyDelete
  17. anda direview..:) http://sayurlemak.blogspot.com/2011/05/saya-review-blog-anda-4.html#more

    ReplyDelete
  18. ieka...memang sampai hati kakaknye ponnn....hahaha

    ema...masa tu akak takut sumer hantu. kalo kaler pink pun takut juge...LOL..

    aida...mak akak tu dah malas nak layan fe'el anak2 le tu. buat tambah stress je....ekeke

    azzah....thanx dgn reviewnya. rajin betul azzah... :)

    ReplyDelete
  19. BEST KAN zman kanak2....

    ReplyDelete