Sunday, 8 May 2011

HaTi Yg TerKoLaP

Hari nie kita belajar perkataan baru iaitu terkolap. Terkolap dlm loghat Perak bermaksud terseliuh, terpelecok, terpele'ot dan seangkatan dgnnya.  Ayat yg biasa digunakan, 'kaki dah terkolap tadi.' Itu contoh ye. Yang nampak. Yg tak nampak tu di hati. Jadi tajuk hari nie ala2 bermaksud hati yg terluka/terguris. Tapi tak nak guna la perkataan terluka/terguris. Nanti tetiba pulak rasa jiwang.. ekeke.

Minggu nie hati nie suka sgt nak terkolap. Antaranya menerima komen2 yg ....'amboi nama blog, macam la bahagia sgt'....... 'takpe berhenti keje, berblog kan dapat duit'..........'saje2 berblog kata2 yg x boleh dipakai, dah la letak iklan, rajin blogwalking pulak tu'........ hmmm....begitu la sebahagian ayat2nya.

Hari itu mmg agak sentap. Tapi skrg dah ok. Mereka tak kenal siapa saya. Gagal juga menilai saya. Biarkan. Wujudnya blog saya nie mmg bermula kerana VCO saya tu. Pada mulanya saja. Tapi sekarang lebih untuk diri sendiri & anak2. Keikhlasan berblogwalking di waktu lapang untuk mencari blog best untuk lepak2 sambil2 menambah kenalan internet dipertikai amat membuat hati ini terkolap. Sebab letak iklan, saje2 berblog istilah yg tak boleh diguna pakai. Mampukah nuffnang& advertlets tu menyara hidup sy sdgkan saya bukan blogger tegar? untuk pengetahuan, ada 80sen je dlm tu...hahaha..

Pasal tajuk blog pula, awal2 sudah diberitahu supaya abaikan saja nama blog tu. Ia hanya kata2 positif yg menjurus kpd doa. Doa supaya hidup ini terus bahagia. Doa untuk saya terus mencatatkan detik2 bahagia dalam hidup saya supaya menjadi seorang yg lebih bersyukur. Takkan saya nak bercerita ttg cyst yg sebesar bola tenis yg masih saya ternak, kehilangan insan tersayang saya seorg demi seorang, dan mcm2 yg saya fikir tak perlu diceritakan. Yg menulis rasa tak best, yg membaca apatah lagi. Tapi masing2lah. Blog anda gaya anda. Blog saya, mcm yg anda lihat.

Apapun, saya sgt berterima kasih kpd sahabat blogger yg sudi klik 'follow'. Anda semua memang mempunyai hati yg besar. Walau ada yg follow kerana nak saya follow balik, anda tetap juga berhati besar. Kalau tidak, semudah klik 'follow', semudah itu jugaklah klik 'unfollow'. Betul tak? Jadi, anda semua bukan follower saya sbb saya bukan trend setter/ketua apa2. Anda adalah sahabat saya. Terima kasih sekali lagi... :)


17 comments:

  1. sokong akak, tulis blog just nak share ape yang kite lalui, detik2 khidupan kite..:)

    ReplyDelete
  2. thanx yart.... blog akak mmg x berilmiah pun. cuma nak share apa2 yg boleh je. paling penting utk tatapan anak2 di masa akan datang... :)

    ReplyDelete
  3. janji kita bahgia dgn ape yg kita tulis...
    thnk ya sapot balog baru gayah.. terharu :(

    ReplyDelete
  4. pedulikan kata2 orang lain ye..chaiyo2!

    ReplyDelete
  5. hehe.. dapat perkataan baru ni.. :)

    berblogging dengan ikhlas.. perdulikan apa org lain nak kata :)

    ReplyDelete
  6. sorry ye tak sempat nak ajar cara tepek nuff tu kat bawah entri.. nanti ada masa saya buat ye kak :)

    ReplyDelete
  7. gayah.... mesti la kena sapot kenkawan. hehe..

    adib....thanx adib... :)

    fiezah....fiezah mmg byk membantu. nak tanya org sekeliling akak nie, diorg x berblog. Yg ada blog pun, dibiarkan bersawang. Tu yg terpaksa mintak tolong kenkawan blogger tu. Thanx ye fiezah... :)

    ReplyDelete
  8. AnDa BLoGGer HeBaT.....

    4. walau menerima kritikan yg negatif, tetap rileks & terus menulis....wa....anda mmg hebat...haqhaqhaq...

    ReplyDelete
  9. cekodok...dah termasuk kategori ke? hahaha.....

    ReplyDelete
  10. salam qisya...
    bru nk lyn citer2 bahagia...bior la pndpt masing2..yg penting..bahagiaaaa..( wat style nora danish hehehhee)

    ReplyDelete
  11. salam umi..
    terkojut den...camne jumpa ni? ct ke iccy? kih kih kih....

    ReplyDelete
  12. dont care with the another person yg suka budy body tue. mulut org kite x ley nak tutup kn. blog kite hak kite. asal kite bhagia. hee..

    ReplyDelete
  13. abaikan yang komen2 mcm tu....
    yang pentg ikhlas...
    hehhehe
    singgah kat sini...

    ReplyDelete
  14. jgn bptus ase.. ye.. pape pun.. idop tekolap.. ehh.. idop perak.. kejo yob kejo.. (erk..cam slh komen je ni)

    kat blog ni memang ramai manusia yang suka tgk org lain jatuh.. tp kite jgn tnjuk kite lemah ye.. kene kuatkan semangat :)

    ReplyDelete
  15. ieyza....thanx... :)

    ridhuan....thanx jugak... :)

    ainismaira....thanx. org Perak jugak ke? berblog mmg kena kuat semangat. huhu...

    ReplyDelete
  16. Dalam dunia blogging ni hati kena kental...jgn mudah terkolap....kuatkan semangat baru boleh jadi blogger kental!

    ReplyDelete
  17. mankuchai....kadang2 tu je nak terkolap...ekeke. geram dgn komen yg tak munasabah kengkadang tu. kalau saya nak femes & nak brandkan blog saya nie, dah lama saya tempek gambo2 saya.... :)

    ReplyDelete