Sunday, 17 July 2011

Hutan Lipur Ulu Kenas

Oleh sebab encik hubby suke beno mandi ayor teghojun (air terjun) atau sungei yang nin (jernih) ayornye, makanya tiap kali balik kampung, mesti nak mandi kat sungai Ulu Kenas. Kat mana Ulu Kenas ni? Kuala Kangsar le tuan puan kenkawan. Dah kampung saya kat Kuale. Siapa tak tau, memang tak follow saya la tu. kah kah kah...


Signage pintu masuk ke hutan lipur Ulu Kenas. Simple tapi jelas & class...hehe. (mesti ada yg nak sound kak yana suke perkataan poyo2. lantak la.... i loikke. hahaha..)



perjalanan menuju ke bahagian lebih ulu atau atas sungai. Pokoknya besar2. Jangan la ada sape2 nak tebang pokok2 nie. Cantik wooo....bukan senang nak tengok pokok2 hutan tanpa perlu meredah hutan, betoi tak?



sampai dah kat atas. Kawasan kem bina negara. Selalu kursus diadakan di sini. Kalau Sabtu Ahad nak ambil port kat sini, kena datang awal sebab ramai yang suka jugak kat area nie. Penuh semua gazebo kat situ. Tak best kalau dah ramai sangat orang. Hari tu kami pergi hari Selasa. Memang tak ramai orang.



kemudahan baru. Tandas kot.



tapi kami tak jadi lepak kat area atas nie sebab entah kenapa ramai sangat tentera mundar mandir kat area nie. Takkan nak mandi kat sini. Diorang ada latihan kot. Last2 patah balik ke bawah.



Yeayy....dapat pun port best dan takde orang. Tak sangka kat area bawah ada port best. Landai dan sesuai untuk budak2 mandi. Senang sikit nak jaga diorang.



happy betul mereka itu.



Amsyar dan sepupu2 Kuale dia.



pemandangan sebelah kiri tempat kami mandi. Cantik tak?



pemandangan di sebelah kanan pulak. Kat batu besar tu dalam sikit airnya. Boleh buat summer sault kat situ.



sesi salin baju. Amsyar bedak muka sampai selopong macam tepung gomak. hahaha..



celup-celup kaki sebelum balik. Adehhh.....macam tak cukup masa rasanya berendam kat sini. jernih betul airnya. Memang sangat best.



perjalanan balik. Alaaa....korang semua mesti dah pernah lalu jalan kat atas tu. Tu la highway PLUS.

Sape2 nak ikut saya balik kampung boleh roger2, ye?




Posted by Picasa

7 comments:

  1. ulu kenas memang best pegi dgn family...

    ReplyDelete
  2. Pernah pegi sekali jer.. itupun masa rombongan kat Taayah dulu.

    ReplyDelete
  3. waa...beshnya. satu hari nnt nak pergi la. insyaAllah. :)

    ReplyDelete
  4. muhammad burn... kat sini bestnya sbb byk tempat parking. tak payah nak jalan jauh2...

    syani... masa form baper tu? jauhnya korang dpt pi air terjun. akak dulu kat Ulu Chepor je.

    ReplyDelete
  5. hanaahmad...ada kelapangan tu boleh je. hehe..

    cik ding dong.... cuti sekolah ke habis sekolah? ekeke..

    ReplyDelete