Friday, 14 October 2011

Jangan ada DENGKI di antara BLOGGER

Salah satu pintu syaitan dapat masuk dalam diri kita adalah sifat dengki. Dengki atau iri hati yang saya maksudkan ini bukan untuk motivasi diri tapi dengki yang sakit hati dengan kelebihan orang lain. Atau lebih khusus untuk entri ini, saya maksudkan dengki dengan blogger lain. Tak kira la dengki dengan pencapaian blog ke, cara hidup ke, dapat couple hensem/cun ke, atau apa sajalah.

Gamaknya puas hati giler kalau si blogger tu tutup blog. Pelik tak orang fe'el hampeh cenggini?   Saya dah baca banyak entri pasal blogger menepis para haters nie. Tapi haters tetap haters. Diorang tak peduli dengan entri-entri macam tu pun. Penjelasan tak diperlukan pada diorang. Yang penting, dapat buat orang lain sakit hati. Kalau boleh, blog tu tak wujud dah. Adehhh.....Semoga golongan seperti ini mendapat ketenangan hati hendaknya.

Kalau nak blog sendiri berjaya, berusahalah. Dah banyak tips2 yang blogger otai sudi kongsi. Kalau tak tahan tengok cara hidup orang lain lagi hebat, tak payah la pergi blog dia dah. Kalau menyampah baca blog i lap u, u lap mi.... tak payah singgah dah. Ada beribu-ribu blog untuk dibaca yang lagi best dan mungkin memenuhi selera jiwa kita. Tak gitu? Tak perlu dengki mendengki. Kenapa nak sakitkan hati kita sendiri? Kemudian sakitkan hati orang lain? Tak bagus. Tak baguuuus. Pilihlah untuk hati yang bahagia. 


Bersama ana suzana salah seorang sifu saya di alam blog yang femes amos macam retis dah. Ada sape2 jeles? Lantak. :p


34 comments:

  1. Yeahhh setuju 210% dengan entry ni! Perasaan hasad dengki (PHD) ni tak ke mana pun. Merosakkan diri sendiri je.

    ReplyDelete
  2. Budak Chomot... tazkirah hari Jumaat. hehe

    ReplyDelete
  3. betul tu dear.. kalau positif yg kita fikir positif jgk yg kita dpt.. ;)

    ReplyDelete
  4. ana sampai dah lali benda2 mcm ni.. sesekali down jugak di buatnya even kita tak kenal pun org yg mendownkan kita tu.. hebat kan haters ni..

    ReplyDelete
  5. Setuju benor ngan entry nie...k.sal kalau suka pada satu2 tu x kisah apa entry yg di post akak tetap hinggap gak...hahaha..dengki??? ohh tidak..malah blog2 yg menarik tu akak jadikan idola..mcm blog yana nie..semakin hari semakin mantap isinya...juga ayat2 yg di gunakan pun senang nak paham..x serabut...i like..jeles?? lantakkk...

    ReplyDelete
  6. banyak begitu. sikap dengki,menjatuhkan org lain. tak baik gitu. die tak boleh tgk kejayaan org lain..emm

    ReplyDelete
  7. salina.... betul. kena selalu fikir positif. :)

    ana... tabahkan diri selalu. kalau layan haters nie, lagi diorang suka sebab tau kita sakit hati.

    ReplyDelete
  8. kak sal....kak sal sifu yana paling otai sekali. opkos la tak boleh jeles2. hahaha..

    jijah.... perangai manusia yg macam2..huhu..

    ReplyDelete
  9. hehe its nice to be nice each other :)

    ReplyDelete
  10. itu saya setuju,,, tapi (yela mungkin belum kenal lagi) Saya dah 9 bulan belog takde haters lagi. Xde yang senag betul2. Anon tu ramailah tapi diorang komen yang baik je.

    Tips nya:
    Jangan Gedik
    Banyakkan Info bukan jual cerita sengat
    Jangan mencarut atau kasar bahasa
    Jangan riak atau menunjuk

    Dah tu je. Sekian.

    ReplyDelete
  11. haters are still gonna hate. biarkan.. jgn kite pun balas membalas, nti kite pun tak ubah jadi mcm mereka jugak.. :)

    ReplyDelete
  12. teruskan usaha.. biar jer kalu org x suka.. follow me back..

    ReplyDelete
  13. i menci blog nih...i tak shuke r blog nih. i hate this blog haterz and the hatred...

    p/s:penin kapla pikir idea ni...(T_T)

    ReplyDelete
  14. Wah.. Lal Cho jumpa Ana Suzana...

    ReplyDelete
  15. Silap taip la patutnya Kak Cho [awok naip dalam gelap nak tekan huruf K, tertekan huruf L la pulak...]

    ReplyDelete
  16. Ada yang tak faham kalau sesetengah blogger tu ulas balik blog seseorang (biasanya tentang entri atau secara umum). Kengkadang kritikan tu agak pedas tapi mungkin itu cara dia ulas/kritik. Berat nak buat satu entri ulasan yang secara tak langsung tolong promotkan blog yang penulis tu buat ulasan.

    Ini berbeza dengan kekerapan komen yang diberi oleh seseorang dalam entri yang nampak sangat provoke atau hentam entri blogger tu. Entahlah aku pun tak berapa pandai.

    ReplyDelete
  17. Wah.... dahsyat ye kak hasad menghasad ni... sy baru nak bertatih berblogging ni.... Be my sifu ye...

    perahu-usia.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. azza.....thanx for the tips. masalahnya kadang2 bukan nak menunjuk, nak share je. tapi disalahfaham kata menunjuk la. riak la. adehh..

    hani dan aDD.... setuju. :)

    ReplyDelete
  19. noh.... cett...hahaha. ini mesti pening pasal novel nih... LOL..

    syani...aritu kawan buat besday anaknya. belakang rumah ana je. Azizah Arifin pun datang majlis tu.. :)

    ReplyDelete
  20. setuju sangat akak! kalo tak suka tak payahlah baca blog dia. ada berlambak lagi blog yang bole dibaca kan?

    ReplyDelete
  21. EmpayarUtama...itu la pasal. kadang2 entri tu bermaksud sarkastik, tapi bila baca tang komen,,, "eh? diorang nie tak baca ke, tak paham?" Hairan kadang2.

    bidadatun...yang mana tahu, boleh la tolong. saya pun baru lagi nie...huhu..

    ReplyDelete
  22. wahhh.. mcm sy :) berusaha.. tapi xdela sampai beriye nak jd blogger pemesss amosss..

    ReplyDelete
  23. usaha tangga kejayaan..lol..buat entry bodo mesti femes..hahaha :p

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. ain...takpe. masing2 blogger ada tujuan dia berblog. yg penting dapat kepuasan sendiri, ye tak?

    ayie...eh? buat entry cerdik pun boleh femes jugak. tak gitu?

    Asy Faro... komen blog apatah lagi mengkritik blog orang lain, belum mampulah lagi. komen entri je yang boleh...hehe..

    ReplyDelete
  26. yup sokong..sgt x suke haterz...kdg2 bnda2 private pn dia make it as a public..nk femes sgt kot or tarik perhatian..menci ah gitu..pastu jd stalker..haish..motif??nk sakit kan hati sndiri la tu kot kn?

    p/s: sgt geram pd mereka..huhu

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. 24 jam sy pk pasal manusia akk.. Tp tak dpt gak solution.. Sng cite sifat dgki ni lbh bnyk dok lam diri org mlyu.. Bangsa lain tak sgt.. Harap maaf, stereotype di sini.. Hahahaha.. Eh tp sy bugis.. (Xnk ngaku melayu xnk) Wakakakak..

    ReplyDelete
  29. ubat jeles kt blog org ialah g bace,komen yg baik2 n kenali org yg kta jeleskn tu...kot, cadangn jer...hehe

    xbaik jeles2, nnt habis amalan kebaikn kta..huhu

    ReplyDelete