Saturday, 25 February 2012

Pokok paling Romantik

Dulu-dulu semasa saya masih study landscape
saya suka masukkan sejenis pokok ni dalam design saya.
pokoknya sederhana tinggi dan bunganya berwarna ungu lavender.
Memang suka sangatlah pokok ni.
bila check balik design-design saya dulu,
memang semua pelan ada pokok tu.
haha. gila punya obses.

jiwa yang jiwang kelahiran Februari memang macam tu kot.
tapi sebenarnya bukan saya je yang rasa macam tu, tau.
ramai novelis meletakkan pokok nie dalam penceritaan mereka.
eh...siapa yang rajin baca novel pasti tahulah.
pokok apa tu ye?

Tadaaa...

 #inilah pokoknya. Jacaranda ..

Lawakan?
Cantik betul bunga-bunga yang bertaburan di atas padang.
sila guling-guling di situ. hahaha..


#warna bunganya sama dengan lavender. Orang yang lahir bulan Februari, kristalnya ialah amethyst. Warna ni la jugak! Wah....kebetulan pulak ye. Patut pun obses sangat...hehe.



#di oversea, pokoknya besar-besar jugalah. Kalau kat Malaysia, takdelah besar macam nie.



#selalu jumpa besar ni je. Tapi tak kira, nak letak juga pokok ni dalam design.



#berangan satu hari nanti dapat pergi South Africa. Jalan-jalan bawah pokok jacaranda.



#pastu guling-guling atas bunganya yang berguguran. Perghh....jiwang karat akak weh. Tak menahan! hahaha...


p/s: sape gelak nak babap sikit. Tadi tengok citer Sangam kat TV3, Si Gopal pakai baju oren guling-guling jugak bawah pokok jacaranda. LOL..


29 comments:

  1. Laa.. Akk ambk landscape ke? Sy dlu skolah ambik landscape pastu smbung belajar ambik sains politics.. Sian sgt.. Tragisss.. Hahaha~

    ReplyDelete
  2. ptot pn tba2 tulis sal pokok ni, tgk hero hndustan rupernyer..haha
    gurau je kak, cantik pokok tu..:)

    ReplyDelete
  3. cantekkk . sy feb juga ^_^ hehe ~

    ReplyDelete
  4. terasa nak pegi luar negara lah pulak ^^

    ReplyDelete
  5. Yana...kebetulan pulak..husben kak ina pun arkitek landskap..habis anak2 semua pun tahu nama semua pokok..he he..

    ReplyDelete
  6. terbayang bersantai di bawah pokok tu.. dengan bunag berguguran jatuh ke rumput.. ;)

    ReplyDelete
  7. Allahuakbar.lawa betul la.teringin juga nak buat cam akak.part guling2.hehehe

    ReplyDelete
  8. Fiqa...sebab cantik la suka sgt dengan pokok nie...hehe

    ReplyDelete
  9. Bila tgx pokok jacaranda ni teringat kat novel bayangan rindu ! iddya dan umar aisy :)
    sye suke purple~! huhu

    ReplyDelete
  10. Liyana... oh ye? kalau x, jadi landscape arkitek la pulak.. :)

    ReplyDelete
  11. Athirah....betul la tu. Sbb nampak si Gopal tadi...haha

    ReplyDelete
  12. miss tyna...boleh celebrate sekali la kita ye? :)

    ReplyDelete
  13. zafira....jom kita.. :)

    kak ina....mesti landskap rumah kak ina cantik, kan?

    ReplyDelete
  14. AdamHawa....wah wah...terus masuk dlm angan2...hehe

    Aisyah Ahmad....mmg best guling2. Tapi tu la, belum berkesempatan lagi..

    ReplyDelete
  15. Ieyra Ghani...novel Bayangan Rindu ye? banyak lagi novel letak pokok nie. Tapi tak ingat dah. Purple jenis nie mmg cantik..

    ReplyDelete
  16. haha, bole juga kalau dapat kan . jum celebrate nanti . hehe ^^

    ReplyDelete
  17. serius.. lawaaa.. hu8.. rasa nk duk santai2 je kat sana ^^

    ReplyDelete
  18. Koding Berkata:
    Memang cantik pokok dan bunga tersebut...

    ReplyDelete
  19. cantik...kalaulah ada kat sini...:)

    ReplyDelete
  20. kat msia ada gak...tapi warna bunga dia kaler kuning...daun kaler ijau...memang best giler kalau berbunga...memang penuh kat bawah.

    ReplyDelete
  21. noh...kat sini pun warna tu jugak. yang kuning tu cassia grandis. lebih kurang je pokoknya. bunganya pun lebih kurang sama.

    ReplyDelete
  22. oh..nama dia jacaranda?
    lawa sgt......

    ReplyDelete
  23. Cantiknya..baru tahu nama dia jacaranda, warna dia soff je kan...

    ReplyDelete
  24. Cantik! If ada peluang nak jugak guling2 atas bunga jacaranda :D

    ReplyDelete
  25. memang cantik la..tetiba rasa nak melancong kluar negara..nak guling2 di atas bunga2 yg berguguran tu..kat malaysia nie kurus2 je pokoknya kan...

    ReplyDelete