Wednesday, 15 February 2012

Putu buluh tersedap

Saya memang suka melawan arus.
blogger lain semua menyimpan kata-kata di hari Rabu.
tapi saya, hari Rabulah paling banyak pot pet  kot. haha.

suka hatilah kan?
dah banyak sangat delay entri nanti rasa macam terlupa.
*apa ke halnya ayat macam ni...hehe
kali nie saya nak cerita pasal putu buluh/putu bambu.
saya memang suka makan putu2 nie.
putu piring ke, putu mayam ke....memang sukalah.

saya dah banyak makan putu buluh dari macam-macam pasar malam atau jual tepi jalan.
pasar malam kelang ke, shah alam ke,puchong ke, port klang ke
memang banyak tempatlah
saya dah rasa putu buluhnya.

tapi yang paling sedap hanya di....

#pemandu pelancong iaitu adik saya yang bertudung de salma...ekeke.


#sanggup saya meredah lautan manusia demi putu buluh tersedap ini.


#kat mana ya? bergegar gambo nak tepek jugak kat sini. 


#macam-macam makanan ada sampai pening nak pilih.


#salah satu gerai putu mayam yang terdapat di sini. Orang Kedah memang terel buat putu mayam kot. Kat pasar tani/malam area Puchong, orang Kedah juga yang buat putu mayam.


#yeay! akhirnya setelah jenuh meredah manusia, sampailah ke destinasi yang menjadi misi utama ke pasar malam.

whatttt?????
putu buluh habis?
siyes. rasa nak nanges.
nasib tak preggy. huhu..
belum pukul 9 dah habis dulu.
betul-betul takde rezeki sedangkan berangan sejak dari Puchong lagi.

di manakah putu buluh tersedap di dunia ini?
Pasar Malam Taman Mutiara Sg Kob, Kulim ye kawan-kawan.
sangatlah sedap tak terkata
gebunya.....gula merahnya....memang sangat sedap.
kalah dah putu buluh pasar minggu di Kuala Kangsar tu.
apatah lagi yang kat Selangor.
orang Selangor jangan marah ye.....hihi..

btw..
adik saya tak pernah kecewakan saya.
so, saya sangat sayang ketat-ketat adik perempuan saya sorang nie
*walau pun masa kecik selalu gaduh...hehe


#dua biji cheese kek yang sangat sedap kalah secret recipe..


#sampai meleleh-leleh cream cheese tu..


#cheesecake yang dipotong untuk saya


#saya masih merasakan kek pelangi buatan adik sayalah yang paling sedap.

Terima kasih Chik.
Hari tu janji nak buat kek tak sangka la sampai 3 biji.
Semua sedap-sedap. Memang terbaik.
Teringat-ingat balik bila tengok gambar nie.




10 comments:

  1. mesti sedapkan putu buluh tu, kalau tak xde la cepat habis..

    nanti blik kedah, cubalag cari lagi,,tapi ingt kena g awal..hehe

    ReplyDelete
  2. kalau dah sedap sanggup cari...
    sedapnya kek secret tu..terliur tengok

    ReplyDelete
  3. Yanaaaaaaa...jangan tunjuk gambar kek lagiiiii...he he he...kak ina pantang ni :P

    ReplyDelete
  4. hahaha..patut la pun wajah2 yg terlintas di lensa kamera tu seperti ku kenal...taaaapi di mana ya....ropa2nya pasar malam di taman ku jua adanya...hikhikhik...kek tu adek buat ker...??ce tanya..ade rase nak mengajor tak..??kak sal nak blaja buat nie...nampak sedap sgt2...

    ReplyDelete
  5. cik nur...memang dalam perancangan. hehe..

    Qhaifa Nur...bukan kek secret recipe tapi kek buatan adik saya. memang sedap.

    ReplyDelete
  6. kak ina.....pantang tengok, ye? ahaks..

    kak sal...boleh je kak sal. add la dia kat fb. ezan halim. dia memang rajin try mcm2 kek sekarang nie. semua sedap-sedap pulak tu...

    ReplyDelete
  7. adehhh... sedapnya la chesee kek tu.. nyum! nyum!

    ReplyDelete
  8. Putu bambu Changlun masa belajar dulu memang takleh lupa... Bila la dapat mengulangi kesedapan itu...

    ReplyDelete