Monday, 13 February 2012

Tempoyak dan lempuk

Tempoyak dah biasa tengok.
Lempuk biasa tak?
*perasan kot-kot ada yang menjawab soalan. haha.

Ramai juga yang bertanya
macam mana buat tempoyak ye?
Caranya senang yang teramatlah senang.


#asingkan isi dari bijinya. Buat bersih dengan cara menggunakan pisau. Jangan ramas-ramas. Geli, tau.

Lepas tu, isi dalam tapis bagi air durian tu keluar. 
Seterusnya simpanlah dalam balang, dan sejukkan dalam peti ais.
Tahan bertahun-tahun.

Lempuk...
sama prosesnya cuma letak dalam kuali dan ditambah gula.
kacau sampai masak.

#kuali ini adalah kuali besar. di dalamnya terisi berkilo-kilo isi durian.


#lempuk yang sudah masak. 

Cara yang sangat mudah dalam kepayahan.
nak mengerjakan durian untuk diproses tempoyak dan lempuk adalah mengambil masa yang sangat lama.
Oleh itu, sila angkat tong durian dan besen di hadapan tv.
"selamat mengasingkan biji durian sampai sakit pinggang dan buntuit". ekeke..

Lempuk boleh ditambah dlm masakan lain sebagai perisa durian.
tapi kalau nak makan macam tu je pon sodaaappp...



21 comments:

  1. aduh....! sebut tempoyak sy terus jadi lapo...

    sebab sy ni ratu tempoyak..hehehe... tapi tempoyak baru je la...tempoyak lama, sedap di buat gulai..mmg mkn btmabah2...hihih

    lempuk tu sy kureng sikt..tapi colek dgn kacang botol..mmg kena laa...

    lapo laaa...hehehe

    ReplyDelete
  2. lempuk tu letak gula merah ke? buat tempoyak x yah letak garam ea..

    ReplyDelete
  3. cik nur....lempuk ke tempoyak yg colek dgn kacang botol tu? hehe..

    ReplyDelete
  4. AdamHawa....x letak gula merah. Gula putih je. Memang kalau dah masak, kaler dia jadi camtu. Macam dodol lebih kurang..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...tempoyak mmg best..makan nasi ada sambal tempoyak mmg sedap.Izan kalau buat tempoyak suka letak garam..kira awet laa..tahan lama tak masam tapi kena ltk dlm peti sejuk.Lempok durian lagilah sedap...ahhh..terliur lah pulak..... :)

    ReplyDelete
  6. izan...ramai jugak yang letak garam kat dalam tempoyak. Tapi family saya x letak garam. Tak tau nape. hehe

    ReplyDelete
  7. dua2 sedap..hehe..terima kaseh kak...

    wahh...dapat grill pan...pasni boleh masak yg gril2....sedapnya.... ayam grill.. :)

    ReplyDelete
  8. Cik Nur...dah masak pun tadi dgn gigihnya. Tak tepek kat blog je. haha

    ReplyDelete
  9. yana...kalau tempoyak tu memang hidangan wajib kat kg husben...tapi lempuk tu kak ina tak pernah tengok la pulak...sedap ke...he he..

    ReplyDelete
  10. kak ina...lempuk tu macam dodol je. Tapi tak le bergetah macam dodol tu. Dia likat2 sikit. Memang sedap....tambah2 letak dalam bubur kacang..

    ReplyDelete
  11. saya tak suka durian tapi tempoyak saya makan

    ReplyDelete
  12. KC suka makan lempuk ..tempoyak kalau dimasak KC makan, kalau mentah tak boleh arr.

    ReplyDelete
  13. tempoyak best,dan budu lagi best wee wee wee kalu makan dua dua BEST lagi ehhe

    ReplyDelete
  14. haishh..rugi tak tepek...nur pun teringin gak nak pan grill tu...tapi belum kesampaiana..hehehe

    ReplyDelete
  15. Sy blm terbika lgi kak nk mkn manisan mcm ni.. Ngilu gigi rase.. :D

    ReplyDelete
  16. lempok sedap..hehe..^,^

    cumil sgt bby kt header tuu..hikhik..

    ReplyDelete
  17. nurul rasya... saya pulak x makan tempoyak mentah, tapi gulai dan masakan dgn tempoyak sgt suka la pulak. hehe

    KC....samalah kita. :)

    ReplyDelete
  18. faiz...mmg suka makan lempuk ye?

    cik pha...orang kelantan kalau x makan budu tu mmg pelik la ye tak?

    ReplyDelete
  19. cik nur....nanti akak tepek le....yg tu testing dulu.. :)

    liyana....lempuk yang mak akak buat tak manis sgt. Serius. Akak pun x boleh telan kalau manis2 sgt. Tu sebab paling tak suka adalah wajik...huhu..

    nurika...org Perak ke?

    ReplyDelete
  20. nak ngerjakannya payah..tapi nak ngabiskan senang jer...hehehe

    ReplyDelete