Tuesday, 24 July 2012

Fefeeling kat Jepun pulak...

Sekarang ni musim pokok Tabebuai pentaphylla/ pallida sedang menguntum indah.
saya belajar nama tu la.
tapi di Malaysia ni panggil pokok Tacoma je.
ada dua kaler.
pink dan putih.
lawa betul bila berbunga lebat.
fefeeling macam kat Jepun kekdahnya.
ala ala bunga sakura gitu.
tapi lebih besar sikit.

#pokok Tacoma yang sedang berbunga tanpa daun. Tempat feveret saya parking kat bawah pokok ni la.


#ushar dekat sikit. Lawa, kan?

sekarang ni kalau drive balik kerja,
bawak slow sikit nak menikmati pemandangan indah kiri kanan jalan di kawasan perumahan saya.
bunganya berselang seli kaler pink dan putih.
hilang penat redah jem sebelum tu.

tapi tu la...
bila dah parking bawah pokok ni, esok pagi kena buat kerja tambahan.
kena kutip bunga-bunga yang jatuh atas kereta.
tak pe la.
cantik punya pasal,
mokcik sanggup.
balik kerja petang nanti, parking lagi kat situ. :p




20 comments:

  1. sepanjang jln nak g hsptl klg pun byk pokok ala2 mcm ni. cantik sgt bunga dia

    ReplyDelete
  2. mula-mula tengok gambar uncle ingat kamu mmg bercuti ke jepun..huhuuu tak tengok lagi jalan ceritanya camna..mmg cantik..kalau uncle pun..mmg terasa di jepun..sambil skodeng awek berkimono hahahha

    ReplyDelete
  3. dekat taman aten pon ada . serious cantik , dok situ rasa cam ala alaa winter sonata tue . hehee ^^,

    ReplyDelete
  4. Suka jugak pokok ni.. Kalau boleh nak tanam kat rumah, tapi bila bunga gugur alamatnya jenuh la nak menyapu..hehehehe

    ReplyDelete
  5. saya ingat saya pun nak tanam pokok ni jugak la. macam menarik je

    ReplyDelete
  6. ooo itu namanye erk..igtkn nama nye bunga kertas.... jakun siot aku nih !!!

    ReplyDelete
  7. cantiknya..sebab ala-ala bunga sakura...tenang n damai jer haty kalau tengok bunga indah2 nih

    ReplyDelete
  8. oo..palleda ke nama pokok ni..!
    mmg byk pun kan..tgk cantik je..mmg mcm kat jepun..

    ReplyDelete
  9. yana..ada satu area kat penang...betul2 mcm kat jepun punya...time pokok ni lebat berbunga..

    ReplyDelete
  10. mesti lawa kan pokok macam ni...
    Kat melaka aku tak nampak langsung....
    Nice

    ReplyDelete
  11. subhanallah cntiknya bunga

    ReplyDelete
  12. haaa,sye pgl sakura sbb xtau nama betoii....suka bunga2 ni..kalo lebat bunganye lg menarikk...hari tu kt sini pon ada..ni dh xda lak...

    ReplyDelete
  13. masa belajar kt matrik dulu selalu berangan belajar oversea bila ambik gambar kt pokok ni.. hehe

    ReplyDelete
  14. memang cantik mcm pokok sakura je..kale pink dn putih..masih terasa ketika pergi Jepun tahun lepas..

    ReplyDelete
  15. bestnya dpt tengok pokok sakura dpn mata!

    ReplyDelete
  16. xtahu pn nama pokok ni.yg tahu tgk lawa je....suka jugak tgk bunga dia dah mmg gaya bunga sakura pn...

    ReplyDelete
  17. ha.. aku pun selalu fefeling kat jepun.. kalau nampak pokok ni berbunga ala-ala sakura hahaha..

    ReplyDelete