Friday, 21 September 2012

Perihal tudung yang memeningkan...

Pagi tadi semasa nak pergi kerja,
si Amsyar dah komplen kat saya... "tudung mama tak cantik."
hoiiihhh....kemain sound kat mama cenggitu ye.
sejak bilalah pulak dia pandai bab perati tudung ni. hehe..

tapi memang betul pun.
tudung kemain banyak.
macam-macam bawal, macam-macam awning, macam-macam layer.....fake tak fakenya.
just name it! insyaAllah ada dalam gobok buruk saya, tapi selalu salah pilih.
nak iron tudung bawal, vitamin 'm' terlebih, tak pun kes tak sempat.
(heheh....betul la Amsyar. Mama pakai tudung yang tak padan dengan baju hari ni..)

pada sayalah, tudung adalah paling susah nak di matching dengan baju.
entah kenapa serba tak kena bila nak pilih tudung.
asyik pening fikir rasa tak masuk lah, rasa tak sesuai lah.
last-last sarung tudung yang sama.
tak pun, tudung warna selamat --->warna hitam

lagi satu hal, bila beli baju baru je, mesti nak cari tudung sekali.
macamlah takde tudung sedia ada yang berwarna sama dengan baju tadi tu.
contoh pada minggu lepas, saya mencari tudung warna pink yang sesuai untuk baju baru saya.
jenuh melilau mencari lepas satu kedai ke kedai yang lain.
sudah pasti beribu helai tudung yang dah tengok.
warna pink pun pastinya banyak pilihan, kan?
tapi entah kenapa.....payah beno nak cari yang paling sesuai.
kadang-kadang tak muat masuk kepala, kadang-kadang besar sampai nak kena pin.
corak tak kena.
material tudung yang jadi pilihan tu tak jumpa.
paling frust, bila dah jumpa yang cantik, pendek sangatlah pulak.
adoiii....

#ini adalah sangat cantik. Tapi tak jumpa ponnnn....huhu...

apo nak dikato, itulah fitrah wanita.
saja nak complicated. :p
padahal tudung je pun.
tapi memang betul tau.
saya selalu pening bila tengok tudung banyak-banyak.
pastu pening tak tau pilih yang mana satu.
tak kiralah yang baru nak pilih-pilih di kedai atau pilih-pilih dalam gobok sendiri.
u olls macam tu jugak tak?



15 comments:

  1. serius aku pon kuat komplen tudung bini aku kak..aku tak suka betul dia pakai tudung sarung syria tu..bulat je macam doremon..pakai la tudung bawal..tp alasan malas iron..kalau tak pon pakai la shawl..comel sikit kan..hehe..

    ReplyDelete
  2. Ym. Bundle....kah kah kah...bulat macam doraemon? rasa nak gelak guling2 kat opis nie. Siyes komen yg lawak gile.

    p/s: setuju yg tudung syria tu buat muka bulat. Akak pun kureng suka. Tp pakai jugak le kadang2 tu. hehe..

    ReplyDelete
  3. hehehe..yer la kak.kdg2 ssh ank cari yg btol2 sesuai..sye pun sama bab tudung bawal mmg malas nak gosok at last byk dok sedekah kat org jek.pakai tudung sarung tu jek.

    ReplyDelete
  4. kalo perempuan masalah dengan tudung tapi lelaki pulak masalah dengan tie..pagi2 nak pegi kerja asyik duk pilih tie mana yg matching dgn baju..ada bnayk tapi yg pakai 2 3 tie je..huhu

    ReplyDelete
  5. dari dulu pakai bawal saja..pernah pakai ariani macam tak sesuai dgn bentuk muka...tapi sekarang teringin nak pakai macam gambar diatas, memang cantik....
    hubby ada komplen ttg tudung, entahlah bila nak tukar design baru hik..hik..

    ReplyDelete
  6. haha. lelaki memang kuat complaint tudung. ce die lak yang pakai. kakakaka

    ReplyDelete
  7. Kadang2 tengok orang pakai lawa, tapi bila sarung kat kepala sendiri rasa hodoh la pulak. Tension!

    ReplyDelete
  8. heh..same je ngan org rumah saya...susah nk wat pilihan bab tudung
    Terjah sini ==>> Khas Untuk Bakal Pengantin Sahaja

    ReplyDelete
  9. tak sangka tudung pun sebenarnya complicated jugak ye..

    ReplyDelete
  10. yupp cerewet bab pilih tudung.. tp bila dah ada 3 hero dan heroin ni.. asal sempat je sampai budak2 kat sekolah pun berani jd perunding imej mama dan yg pasti mama fail...

    ReplyDelete
  11. senasiblah kita yana..

    aku suka tudung bawal. tapi tulah nak iron malas.. tapi aku tetap suka tudung bawal dari tudung shawal..

    ReplyDelete
  12. betul.. betul.. betul.. kadang tu.. nampak tudung warna cantik, beli.. lepas tu nak cari baju plak masalah.. hahaha.. pempuan.. tudung dan baju.. tak dapat dipisahkan.. ;)

    ReplyDelete
  13. Ishh cerewet sangat kot.yg ala kaler nak sama skit boleh kot. Tapi ....itula namanyer Pompuan..

    ReplyDelete
  14. salam
    yana...akak pulak tudubg 'menjadi' atau tak adalah ikut mood...kalau keluar mcm terpaksa,malas ja...pakai tudung pun tak menjadi..iron sehelai..pakai ..tak jadi..iron yg lain pulak...
    sampai muncung cik abg makin panjang..:)

    ReplyDelete
  15. org pompuan.biasa la
    Pekabar yana?

    ReplyDelete