Friday, 28 December 2012

Pilih suami atau ibu mertua?

Semasa kursus Bahasa Inggeris hari tu, teacher kitorang bertanyakan satu soalan yang saya rasa kita patut fikirkan sama.
Soalannya berbunyi begini,
"Kalau suami dan ibu mertua ada perselisihan faham atau perbezaan pendapat, kita sebagai isteri patut menyokong siapa?"
Saya ditanyakan soalan ini.
Lantas saya menjawab, "Mother in law!"
"You are crazy!" kata teacher tu kat saya. hahaha...

Tak pasal-pasal saya dapat 'crazy'. ekeke..
Memandangkan jawapan saya seperti lain dari kebiasaan, saya redha sajalah.
Yang lain-lain semua jawab 'husband' sebab nak jadi isteri mithali atau pun taknak dapat word 'crazy' daripada teacher tu. 
Lantak.

Tapi yang lawaknya, bila soalan tu dah habis ditanya pada setiap orang...
Teacher pun bagitau jawapan yang sepatutnya.
"The answer is mother in law." kata beliau.
"Semua suami mahukan isterinya mempunyai hubungan yang sangat baik dengan ibu mereka. Cuma mereka tidak akan bagitahu." kata beliau lagi.

Heheh. Saya dah tersengih.
Saya jawab mother in law sebab bila saya bersembang dengan ibu mertua saya, saya rasa lebih difahami jika dibandingkan dengan suami saya.
Kami selalu bersependapat dalam banyak perkara.
Lagi pun pada saya, seorang ibu tidak boleh diganti jika nak dibandingkan dengan isteri.
Bukan membodek atau apa, saya juga mahukan menantu yang rapat dengan saya suatu masa nanti.
Tapi apasal dia kata saya 'crazy'? kah kah kah...

So, korang nak pilih siapa?


#saya sayang mak mertua saya. :)



22 comments:

  1. Saya pilih hasben sebab saya memang tak sebulu sangat pun dengan mak mentua..hahahahaha...

    ReplyDelete
  2. kalau nak disayangi suami,wajib kitra sayangi maknya juga....
    masa akak kawen dulu,ayah berpesan...wajib mentaati,menghormati mak mertua lbh dari ibu sendiri...jika mak mertua tak suka kita..jgn diharap kita kita bahagia...

    ReplyDelete
  3. @❤Kamsiah❤
    kena tengok mak mertua jugak kot kak. Kalo dpt mcm mak dara tu, nak bersembang pun x dapat gamakmya. Apatah lagi nak mesra2. kikiki...

    ReplyDelete
  4. er..er... Yana. aku malas lah nak jawab... keh..keh... tak nak ambil kisah kedua-duanya boleh? pilih berkecuali..? :p

    ReplyDelete
  5. @Nong Andy
    ko ni saje je nong. Kena pilih salah satu tau. Duduk atas pagar tu mana cool. :p

    ReplyDelete
  6. mother in law ~
    walaupun sy tak kahwin lagiii.
    hehee

    ReplyDelete
  7. yana..

    untunglah ko rapat dgn mertua hehehe...

    cool tak cool.. (sebenarnya tak rela nak pilih mak mertua kekekekekekek)

    ReplyDelete
  8. hubby rasanya...MIL jarang bercakap...sebab MIL klau cakap tak berhenti2...he..he..tapi tetap sayang juga

    ReplyDelete
  9. yanty pilih mak mertuaa coz ble pilih mak sbb bile pilih mak. ..apa2 berlaku pasti laa mak back upnya...ahaahaaa

    ReplyDelete
  10. @UA
    wah wah wah...bakal menantu kesayangan nih! hehe...

    ReplyDelete
  11. @Nong Andy
    nape nong? x bape masuk dgn MIL ke? ala...biasa le tu... :)

    ReplyDelete
  12. @Qhaifa Nur
    mungkin sesetengah karakter mak mertua tu tak berapa masuk dgn kita. Apa pun kena sayang jugak, kan? :)

    ReplyDelete
  13. Salam Yana,
    teacher kata crazy sbb Yana pilih MIL, maksud crazy "Bior betul"!
    Mujur akak tak faham bahasa MIL, jadi tak payah amik pot ha ha ha!

    ReplyDelete
  14. pilih laki je lah..pasal dah x de mertua...hehehhe

    ReplyDelete
  15. xtau nak pilih sapa sebab tak kahwin lagi
    hehehehe

    ReplyDelete
  16. kena tunggu kahwin dulu ni baru tau jawapan dia..hehehehe

    ReplyDelete


  17. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

    ReplyDelete
  18. nak rasa ada mertua..tp x pernah ada...dulu masa first marriage..ada bapa mertua je..ntah bila nak second marriage kan...

    ReplyDelete
  19. Tak campurtangan lagi baik...hihihihj.

    ReplyDelete
  20. tak tahu nak pilih sape..
    sebab nur tal de pengalaman lagi...
    hihihi

    ReplyDelete