Ini cubaan pertama.
Nak feeling-feeling omputih la pulak.
Selalunya buat lempeng atau peknga je buat cicah dengan kari.
Tapi hairan jugaklah.
Cubaan pertama resepi simple pun boleh hampeh macam ni.
Resepi: Tepung campuran pankek
1 biji telur
30 gram minyak masak
320ml air
Simple, tak?
Apa? Resepi pelik macam kedekut?
Mestilaahhh.....ini bukan blog resepi tau.
Harusnya saya guna yang segera je. wakaka...
Siapa google sebab cari resepi pankek tapi terjumpa blog ni, minta maaf banyak-banyak ye. :D
Tapi jangan memain, 'segera' tak semestinya menjadi untuk percubaan pertama.
Cuba tengok kat bawah.
#Apa punya huduh la pankek macam ni. Berlubang-lubang le pulak. huhu..
#terbalikkan beliau, elok le sikit sebab lubang jerawatnya nampak kurang. hehe..
#Jangan terus kecewa. Cubaan pankek yang kedua, baru jadi. Licin elok je seperti yang dilihat. Bab terlebih kegaringan memang feveret saya. Jangan kutuk hangit pulak. Saya sangat fokus tau masa buat ni. ekeke...
Tapi saya hairan sungguh apasal yang pertama ni jenuh berlubang.
Mesti tak baca bismillah gamaknya. hehe..
Nak tau saya guna tepung pankek yang mana?
v
v
v
#Tadaaaa.......boleh didapati di mana-mana pasaraya. Harganya lebih kurang RM8 sekotak.
Pankek sedap dimakan dengan madu lebah.
Cubalah sesiapa yang belum mencuba adunan Pankek jenama Nona ni ye.
20 Comments
Nur pernah buat dengan tepung kek...
ReplyDeleteresepi main hentam juga..cuma nur tak guna air, tapi guna susu..sedap jugakk..!
mkn dengan sos coklat... :)
wah boleh try ni ^^
ReplyDeleteboleh try jgk ni kan..hihi
ReplyDeletepraktis make perfect kan :)
ReplyDeletebgus berlubang2 sng cket oksigen nk masuk..kekeke. tp tgk gambar bawah tu, mak aih, klu makan tiap2 hari mau diabetis dibuatnya..
ReplyDelete@Cik Nur
ReplyDeletekalau guna susu, mmg bertambah lemak le. Tambah lemak, bermakna bertambah sedap! :D
@sabella mohamad
ReplyDeletecuba try test tengok... hehe
@cik neto
ReplyDeletedah cuba nnti bgtau ye.. :)
@cik neto
ReplyDeleteye betul... :)
@kopi pasta
ReplyDeleteapa peranan oksigen kat pankek ye? hahaha...
mmg x leh makan hari2 berkuahkan yg manis2, mmg diabetes le jawabnya. :)
lepas ni akak cube buat tebal skit.. hehe.. mungkin jadi cantik mcm dlm gmbar kotak tu.. hehe
ReplyDeletepasni buat peknga pulak...:)
ReplyDeleteWahhhh...nampak menyelerakan....mmg western btol..
ReplyDeletepergh.. kelaparan saya tiba2..hhehehe
ReplyDeletemak sya wat pancake pun gune ramuan tu..hehehehe..cicah susu..nyam3..:P
ReplyDelete@cik neto
ReplyDeletetebal dah tu. Snap gambo dr atas mmg x nmpk le. hehe..
@❤Kamsiah❤
ReplyDeletemmg selalu buat pun kak. Makan dgn kari. :)
@noornazuha
ReplyDeletesesekali nak ber western. heheh..
@boni kacak
ReplyDeletetry le boni. Senang je.
@Sya Chot ..
ReplyDeleteha'ah. Cicah dgn sos coklat pun sedap banget... :)