Wednesday, 20 February 2013

Betik kasih-sayang

Assalamualaikum....bismillah..

Februari yang indah....
penuh dengan kasih sayang wehhhhh....
tak percaya, cer u olls tengok nih.


 #betik bentuk hati


Pokok betik di tepi rumah mak saya di kampung tu ada 3 biji betik yang berbentuk hati.
Yang atas tu yang pertama.
Tak sempat makan sebab tertinggal di rumah masa pergi Kulim.
Balik-balik, dah lembik sangat.
rezeki ayam je laahh...



Yang ni betik yang kedua.
Sedap melampau sebab manis dan dalam keadaan tak lembik sangat.
saya suka betik baru nak masak macam ni.
tak tahu istilah apa orang panggil, mengkal ke? entah...
tapi yang ternyata, dah potong-potong simpan dalam fridge jap bagi sejuk.
lepas tu bila makan, walahhh......nyamannya!

Buah dari pokok betik ni sepatutnya berbentuk bulat dan besar tapi 3 biji ni berbentuk hati dan agak kecik.
Makan sorang-sorang pun boleh habis sebijik. hahaha..
Betik yang ketiga tak tahu rezeki siapa sebab masa nak balik Puchong, muda lagi.

Saya agak wonder kenapa kenapa Februari ini hati ini tetiba penuh kasih-sayang.
Nak sayang semua orang.
Nak bagi hadiah je kat orang.
Wah wah waahhh.......adakah angkara betik berbentuk hati ini??? O_o
hahaha......

Di bulan kasih-sayang ni banyak rezeki....alhamdulillah...

 #Hasil berblog. Towkeh kedai Bariani Kinrara Kafe bagi baucer makan free di kedainya hasil entri SINI
Alhamdulillah, kenyang kami sefamily dan dapat layanan yang mesra dari tokeh kedai suami isteri. :)



 #Hasil berblog juga dapat kenal Kak Ina yang terer sangat buat kuih. Semangat beliau mencari saya siap hantar ke opis kuih2 yang sangat sedap ni. Terima kasih kak ina. Nikmat manalah yang mahu kudustakan demi kasih sayang ini. :)



#Hadiah lain, tak perlulah bagitahu kot. Just nak share, yang simple-simple pun dah sangat menggembirakan hati jika diiringi kasih sayang. Alhamdulillah ya Allah....nikmat manalah yang mahu kudustakan. 


Terima kasih ya Allah...
Terima kasih sudi baca.

Luv,



17 comments:

  1. wahh..betik tu ditanam dgn perasaan cinta...dibaja dgn kasih sayang..membuahkan hasil sebegitu ..:)

    masih jeles sbb blkg umah mak yana ada sungai yg cantik dan jernih hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x tau apesal dia bertukar bentuk jd camtu. Bertukar hormon kot. hehe..

      yg sungai tu, jernihnya ikut cuaca kak. Kalau musim hujan, x dapek le jernih camtu. :)

      Delete
  2. Replies
    1. pergi le makan... kat opis akak ni ada maggie je ni ha...

      Delete
  3. SubhanALLAH!!!!cantik plak bentuk love betik ni. terliur tiba2 nak makan betik. hehe

    ReplyDelete
  4. subhanallah. indahnye kuasa Allah kan...

    teringat betik jeruk ni. mane nak cari??

    hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah....lama dah x nmpk betik jeruk Dah x byk dijual kot...

      Delete
  5. alamak, terliur aku tgk nasik beriani tu kak..mohon admin belanja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. admin pun tokey kedai yg belanje. kikiki....

      Delete
  6. bagus makan buh betik nih...potong, simpan dalam freezer aduh sedapnya..
    sedapnya nasi beriani....

    ReplyDelete
  7. sedapnya kek...!
    betik tu mmg nampak bentuk hatinya ye....

    ReplyDelete
  8. wah.. betul-betul penuh kasih sayang... sampai bahasa pun berbunga-bunga ya yana heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ni kan ke penyayang orangnya, maleh nak tunjuk je. wakaka..
      pasal bahasa tu, kadang2 sawan A samad said tetiba datang. kah kah kah...

      Delete