Wednesday, 13 March 2013

Membazir amalan Syaiton

Assalamualaikum wbt..... bismillah...

Saya masih terkenang lagi tentang telur-telur yang dibaling oleh penyokong UMNO di depan pejabat PKR...
ops...ops.....ini bukan entri pasal politik ye.
Walaupun politik itu tidak boleh dipisahkan dalam kehidupan, nak bertegang urat dan melenguhkan tangan menaip tentang ideologi politik saya di blog sendiri adalah belum terfikirkan lagi.

Ceritanya pasal telur....
Alahaiiii......sayang ya amat nye laaaa....
sebak sungguh hati saya.
Kenapa mesti membazir bahan makanan sampai macam tu?
Adakah telur itu makanan yang low class sangat sampai tergamak menghinakan ia?
layak untuk dibuang-buang?

Serius rasa nak menangis sebab telur adalah makanan mewah saya di zaman kanak-kanak saya.
Hampir setiap hari saya bersarapankan nasi berlaukkan telur goreng berkicap yang disuap mak sebelum pergi ke sekolah.
Disebabkan setiap hari pagi-pagi dah biasa makan nasi panas atau nasi goreng, masuk je sekolah berasrama, perut saya tak dapat menerima roti.
Konfem sakit perut dibuatnya---------> ini contoh perut orang kampung yang tak biasa makan roti ye. 

Lepas tu kalau teringin nak makan telur hancur gaul dengan sos cili, menggagau cari duit tak pun  mintak kat mak untuk beli telur ayam kampung pada moyang saudara saya yang tinggal bersebelahan rumah mak.
20 sen sebiji masa tu.
Dapat 3 biji, kami share makan 3 beradik.
Masa tu telur hancur kira western abes la.

Ok.....malas nak sambung lagi citer yang dah lepas.
kang sendiri yang syahdu syahdan sensorang kat opis ni.
pokoknya saya sangat terasa hati dengan kelakuan mereka yang biasa hidup mewah ini.
tidak memikirkan langsung tentang orang lain yang masih hidup dalam serba kekurangan.

Semalam, entah apa yang menganggu fikiran saya hingga tersilap menyukat air untuk memasak nasi.
Hasilnya nasi menjadi lembik.
Dah tentu-tentu Amsyar tak nak makan.
Dia memang tak boleh berkompromi dengan nasi yang lembik.
Disebabkan dah masak kari telur, ikan goreng dan bok choy tumis.....makanya saya masak nasi lain.

Nasi lembik tadi takkan nak buang kot.
Sayang wooo.....
nak masak moi, daging dan daun sup takde.
Makanya saya blend ikan bilis banyak-banyak dengan beberapa biji cili api.
lepas tu potong-potong fishball dan bawang besar.
bubuh kiub ikan bilis sikit.
Gaul semua dalam nasi tadi yang dicampur dengan tepung sebagai agen pengikat nasi.
(kalau tak bubuh tepung, nasi akan terlerai. - sila take note)

Tadaa.......


#jadilah cucur nasi ikan bilis....... cicah dengan sos cili Life ye... :p


Disebabkan menggunakan nasi, cucur adalah agak crunchy.
tapi memang layaaannn......
tak percaya, balik karang u olls cuba.

'Kalau tak nak jadi macam syaiton, sila jangan membazir'




44 comments:

  1. point yg nur dapat bila baca, '
    lapar...
    hihihi....

    siapa kata telur low class?
    telur sedap kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lapar aje. pi masak nun. dah nak tengah hari...hehehe..

      org yg baling2 telur tu le.....x ingat yg telur tu rezeki dari Allah.

      Delete
  2. telur mknn penting tau..sy suka wt mcm2 dgn telur..senang n cpt..cucur nasi mcm sdp ja..blik nnt nk try..

    ReplyDelete
    Replies
    1. telur mmg paling mudah nak masak. sedap pulak tu... :)

      Delete
  3. bunyik tang syaiton tu yang mahal tu kak...syaitonnn..hahaha..

    nampak cucur tu macam sedap je..cucur nasik ikan bilis..emm..ala-ala sushi orang melayu je yang aku dapat bayangkan kak..hahaha..nak cuba la nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye. Bior kita sebut mcm nabi sebut. hehe..

      tak terpikir pulak sushi, tp mmg layan le.

      Delete
  4. berkeroncong perut pagi2 ni tgk cucur tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pi bekfes...pagi2 kena bekfes dulu... :)

      Delete
  5. Replies
    1. hehe...comey je sura. Hari Jumaat nak try sura punya cucur pulak.. :)

      Delete
  6. salam.. tetiba eden syahdu baca n3 yang nie.. eden dedulu pun telur tue special le di tekak eden..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w;salam....kisah dulu2 mmg syahdu memanjang. :)

      Delete
  7. wahhh kretip nya.rasa nasi lah nt eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya rangup di luar, lembut di dalam. Nanti rara try le..

      Delete
  8. Replies
    1. menu eksiden mengelakkan pembaziran namanya ni... hehe

      Delete
  9. Kali kedua AJ dengar pasal cucur nasi...
    Macam best je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AJ...kalau tak ter eksiden terlebih air, belum try gak kot cucur nasi ni...hehe

      Delete
  10. bila baca entry akak ne,sayu je eca.
    eca ne leh geng dgn amsyar,xsuka nasi lembik..serius mcm nak buang balik bila telan..so,klu housemate yg masak,eca akan cari makanan lain tuk eca...klu malas,baru telan..tu pun payah..dah la housemate suka masak lembik2. =.="

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ok je eca....lembik pun akak telan je sbb dah biasa susah. Amsyar mmg x suka nasi lembik, tp yg peliknya mesti nak lauk berkuah. Tu yg masak mesti nak kena fikirkan menu untuk dia.
      Tu la, citarasa tak sama. Eca kena masak sendiri nasi dlm periuk kecik khas utk eca la. Senang kot kalau nak berjimat dr beli makanan lain.

      Delete
  11. Apa makanan kegemaran awk? Jom join segmen ni http://nasuhanass.blogspot.com/2013/02/segmen-saya-suka-makan.html :)

    ReplyDelete
  12. akak, bestnyer you punyer cucur nasi tu..
    sy kalu selalu buat mmg xleh letak ikan bilis.. ada yang buang nanti...
    Tang nasi lebik tu sy pon mkn jgk.. :)) kalau ada sup, lagi best..

    ReplyDelete
  13. nnti try le buat. Nasi air orang Kelantan pun lembik. Layankan aje. hehe

    ReplyDelete
  14. cucur panas2 cicah sos..emm sedap2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye. mmg diakui. tambah2 makan time lapo...:D

      Delete
    2. telur laaa yg paling berharga ..bila dibuat telur dadar, penyelamat ketika lauk yg dimasak tak menjadi ..hahahaha

      Delete
    3. hahaha....tersangatlah setuju.. :D

      Delete
  15. Telur tu makanan selesa saya tau, wajib ada stok kat umah sebab paling2 malas pun, telur adalah penyelamat keadaan. Nak buat kek pun bajet2 kadang2 kalau resepi buh 4, saya buh 3 save satu. hihihihi
    Kami macam mana western sekali pun, bab bab makanan mmg sensitiv, saya takkan masak lain selagi makanan yg duk ada tu tak habis, kalau masak pun just untuk tambah lauk jer la.
    Bagus tips cucur nasi tu, nnt ada nasi lebih saya cuba (selalu nasi tak pernah tak habis hihihi )

    ReplyDelete
    Replies
    1. menu ni menu eksiden elak membazir je. Tak sangka pulak rasanya ok. ekeke...

      Delete
  16. waa..kreatif ... thanks bg idea tu kak... saya pun kadang-kadang kalau nasi x habis xtau nak buat apa ... :)

    blogwalking ...

    lisasheila.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..... x de la kreatif pon. Hanya itu yg terlintas di fikiran.... :)

      Delete
  17. Yana. nampak menyelerakan.. kalau gini lenkali gunakan idea ini untuk nasi lebihan..

    tima kasih...

    ReplyDelete
  18. kreatifnya..mmg la,takkan nak buang nasi tu kan...kalau kat kg,boleh bg ayam itik makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sgt tu kak. Kalo di kampung, mmg rezeki ayam itik le jawabnya. hehe...

      Delete
  19. budak2 lelaki kat universiti pun sker baling2 telur ni time ada org sambut harijadi... membazir2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.....hebatnya diorang. nasihat2kan la kalau terjumpa mcm tu.

      Delete
  20. haaa..sy sama macam Nur la..kesimpulannya, lapar..

    dulu masa kecik2, makan nasi lauk kicap dengan telur goreng adalah makanan yg paling ohsem..xpun sambal tumis dgn telur goreng..xyah ada benda lain pun xpe..itu dah cukup mewah..

    sy xkisah kalau nasi lembik..lembik bukan maknanya dia xmasak, cuma terlebih air..better drpd nasi yg xcukup air..harap2 pasni amsyar jgn cerewet sgt pasal makanan..:D

    ReplyDelete