Friday, 1 March 2013

Tepung pelita atau Limas?

Assalamualaikum....bismillah...


#Ini kuih tepung pelita.
*google



#Ini kuih limas.


Saya tak pernah makan tepung pelita sampailah saya duduk di Selangor.
Meriah sungguh jualan tepung pelita ini di Selangor bila tiba bulan Ramadhan.

Kat Perak, kuih macam kuih tepung pelita tu dipanggil kuih limas.
Memang tak sama.
Sila jangan konpius sampai saya pun naik konpius dibuat adik ipar saya.
Dipanggilnya kuih limas tu anak dara sebilik. hahaha....
Macam-macam.
Yang penting, dua-dua saya suka.
Tapi paling dirindui mestilah kuih limas.
Bawahnya ada sirap gula yang berkuah untuk lapisan tengah selepas rasa lemak masin di lapisan atas sekali.
Nyaman betul kalau makan kuih limas sejuk2... :)



20 comments:

  1. Anak saya panggil kuih sampan..

    ReplyDelete
  2. dua-dua sedap...

    http://www.noormalashahar.blogspot.com

    www.noormalashahar.com

    ReplyDelete
  3. Kueh limas makcik Nur..terbaek...!
    teringinnyaaaa...!

    ReplyDelete
  4. tepung pelita my favourite. limas tu tak pernah rasa pulak. sama tapi tak serupa kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah...nmpk mcm sama tp x serupa/ Limas lagi best sebab berkuah di lapisan bawah sekali. yg tgh2 lembut mcm puding dan yaang atas sekali santan pekat.. :)

      Delete
    2. gigih saya imagine lapisan2 dia ni. hahaha kesiannnn saya tau, nak la rasa :p

      Delete
  5. tepung pelita juga dikenali sebagai kuih sampan :)

    ReplyDelete
  6. kuih tepung pelita yg pernah aku rasa kan yana.. siap ada biji-biji jagung di dalamnya. lemak manis dan memang sedap. kuih limas tu kompom aku tak pernah try. lenkali kalau ada rezeki.. aku nak try gak kuih limas ko tu heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh le buat cuti2 Malaysia di Kuala Kangsar. hehe

      Delete
  7. akak panggil tepung pelita..sedapnya bila disimpan dalam peti ais...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg feveret makan sejuk2, kan kak?

      Delete
  8. dh lma x mkn kuih tu.. nyum2! tapi kuih limas tu xpenah makan lah pulak... rasa lebih kurang sme eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang je. lain dr segi tekstur... :)

      Delete