Thursday, 28 November 2013

Vietnam, kami datang ! -Part 2 (Itinerary)

Assalamualaikum wbt...bismillah..

Harga tiket penerbangan ke Ho Chi Minh adalah bergantung kepada pilihan masing-masinglah.
Kalau nasib baik dapat yang murah, nasib tak baik macam kami ni...agak mahal juga.
Semuanya angkara last minute.
Last minit tak juga sebab kami book 3 minggu awal.
Yalah, cuti mak-mak tak sama dengan cuti orang bujang.
Mesti nak kena fikirkan tentang anak-anak, ye tak?
Ok, ini itinerary kami.

#moh memborong kain Vietnam!!!! Ok. semua kain saya tak sempat letak di FB dan Audrra Blossom. Licin!

16 November 2013 (Hari Pertama - Sabtu)
(ikut waktu Malaysia- Vietnam lewat sejam)

9.20 pagi: berlepas ke Ho Chi Minh
11.50 pagi : sampai ke lapangan terbang Tan Son Nhat. Terus beli simcard untuk digunakan di Vietnam. 5 usd untuk 3 hari.
12.45 tgh : Dapatkan teksi Saigon dengan membeli kupon di kaunter untuk pergi dan balik berharga 16 usd. (kes tak terjumpa kaunter kupon Vinasun)
1.45 ptg  : Sampai ke Thanh Thu Hotel. Lif rosak, makanya dihantar ke Tien Anh Hotel.
3.20 ptg  : Selepas solat dan rehat, keluar cari makanan dan terus shopping di Ben Tanh Market. (dapatkan                 segala detail dari Malaysia dulu supaya tidak membuang masa mencari.)
6.45 ptg  :Keluar dari Ben Tanh Market, meronda pasar malam.
8.00 mlm :Cari T-shirt di Hard Rock Cafe Ho Chi Minh City dan seterusnya ke Trung Nguyen. Try kopi                        Vietnam yang sedap tu.
9.20 mlm : Meronda butik-butik Melayu Champa. Mereka ni la yang jual telekung, tudung dan baju kurung                   sulam manik tu. Semua boleh berbahasa Melayu.
11.50 mlm: Dinner di Restoran Salima. Kami makan Pho dan Jus mangga yang super sedap. Wajib cuba                        menu ni.
1.00 pg : Balik hotel. (kat Vietnam pukul 12, hokeh.)

#saya tak beli pong. Ini beg Elina my fren.


17 November 2013 (Hari Kedua- Ahad)

5.30 pagi  : Bangun solat dan bersiap. 
8.00 pagi  :Turun sarapan di Basiroh. (Kami ambil trip dengan dia.)
8.45 pagi : Coaster dari Tuan Travel menjemput kami di depan kedai Basiroh untuk ke Delta Mekong di My                  Tho.
2.00 ptg  : Sampai Dragon Island. Ada pelbagai kedai kraftangan, persembahan tradisional rakyat Vietnam                    dan naik sampan.
3.55 ptg  : Bergerak pulang ke Ho Chi Minh City.
6.30 ptg  : Sampai ke Thanh Thu Hotel. Semua barang kami dihantar terus ke Thanh Thu Hotel oleh pekerja                  Tien Anh Hotel.
8.35 mlm : Keluar shopping dan cari souvenir. Dinner kat Restoran Salima lagi. Makan Spring Roll Vietnam.
12.30 mlm : Balik hotel.


#Beg kami yang terus beranak-pinak.

18 November 2013 (Hari Ketiga - Isnin)

5.30 pagi  : Bangun solat dan bersiap, bawa turun beg siap-siap dan letakkan di lobi hotel.
8.00 pagi  : Keluar bersarapan dan seterusnya shopping lagi di Ben Tanh Market.
1.30 ptg   : Cari teksi ke Kedai Shamsudin. Makan tengahari dan solat di sana.
3.30 ptg   : Balik hotel untuk menunggu teksi Saigon datang menjemput ke airport.
4.20 ptg   : Naik teksi Saigon menuju ke airport.
6.00 ptg   : Check in di Tan Son Nhat Airpot.
9.20 mlm : Berlepas dari Tan Son Nhat airport ke KLIA.
11.00 mlm : Tiba di KLIA.

Tiada nasihat lain, melainkan kena cari maklumat dulu untuk mendapatkan harga yang kita nak sebab orang Vietnam ni agak kuat menipu. hehe...
Kalau nak senang lagi, ambil je la travel agent.



Monday, 25 November 2013

Vietnam, Kami Datang! - Part 1

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Hari yang busy dan tensi tak memungkinkan saya menulis di blog.
Tapi sejak ada silent reader yang memang silent kat blog tapi memekak kat telinga, bila nak hapdet blog, bila nak hapdet...makanya saya rajinkan menulis dalam keadaan agak tak bersedia angkara tertinggal buku nota di rumah.
Makanya entri ini adalah intro sahaja tau.

Last week sempat ke Vietnam dengan kawan-kawan sweet saya sejak zaman study.
Friendship menghampiri 20 tahun. Gitu.
Love them so much. :)

Semua cerita saya di Vietnam akan ditulis mengikut pandangan dan pengalaman kami tanpa dipengaruhi mana-mana blog lain walau pun sebelum pergi, berminggu-minggu jugalah kami mencari info di internet memandangkan pemergian kami ini adalah berkonsepkan free & easy.
Nak murah kononnya. 
Banyak lagi trip ni. *wink wink :D








Ha ambekkk...
Angkara kawan2 saya ni, banyak terus gambar muka dekat-dekat.
Kalau tak, kirim salam la saya nak bergambar macam ni.
*keyakinan tak tinggi, kekdahnya. wakaka...
Tambah-tambah tepek kat blog.
Takpe.
Bagi can. hehe..

Nanti saya cerita mengenai Vietnam, ye...

#pasal Pasar Ben Tanh dia...


#pasal persembahan rakyat dia.... yang grrrrr....


#pasal Sungai Mekong dia....



#pasal makanan dia...


#pasal buah-buahan dia...



#pasal rakyat dan bangunan dia....


#pasal pengalaman trip kami ini...

Mak aihh....
Memang panjang.
Rasa macam-macam nak cerita dan kongsi.
Tapi ini memang kenangan yang sweet dengan kawan-kawan sweet saya.
Bape banyak kali sweet daaaa..... hahaha..



#suatu masa lamaaaa dulu di Tasik Bedugul, Bali, Indonesia. Ular sawa ni memang berat. 44 kg. Hmmm....Zaman remaja memang sweet. Err...sweet lagi. :D Hadap je la u olls....




Thursday, 7 November 2013

Jang Ok Jung - Live in Love

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Saya baru habis melayan drama Jang Ok Jung -Live in Love lakonan Kim Tae Hee.
Memang terbaik drama berdasarkan sejarah di zaman dinasti Joseon ni.
Banyak pengajaran yang boleh diambil, bukan setakat melelehkan air mata. hehe

#Jang Ok Jung yang cun.

Jang Ok Jung dikatakan antara gundik diraja paling cantik di zaman itu.
Walau pun dia adalah gundik, peranan dan penglibatan beliau dalam arena politik istana adalah besar sekali.
(heh....tetibe pulak cerita pasal gundik kat blog ni pulak daaah...hahaha)

Bukan apa, kesian betul tengok nasib perempuan2 istana pada zaman dulu.
Selalu jadi mangsa permainan politik golongan bangsawan dan pembesar di istana.

Jang Ok Jung walau pun gundik dan pernah menjadi permaisuri, menjadi ibu pula kepada putera mahkota, malah yang paling disayangi oleh King Sukjong......di penghujungnya dia mati kerana meminum racun yang diarahkan oleh King Sukjong sendiri.
Giler sedih.
Padahal King Sukjong berusaha untuk menyelamatkan dia.
Tapi pengorbanan dia, dia nak King Sukjong diingati sebagai raja yang paling diingati sebagai raja yang adil.
Jadinya, dia sanggup menerima hukuman itu.

Ok, nak tahu kenapa di dihukum minum racun?
Errr....sape rajin, tengok la sendiri.
Panjang sangat nak cerita. hehe..

Errr.....kalau pemimpin negara kita, sanggup tak jatuhkan hukuman kat isteri sendiri kalau buat jenayah?




Friday, 1 November 2013

Musim buah mangga?

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Dua minggu ni rasa macam musim buah mangga pulak.
Padahal buah mangga bukannya bermusim.
Asyik berjumpa buah mangga punya pasal la.
Kat kampung pun, semua pokok mangga mak berbuah.
Pergi kedai runcit Acheh pun melambak-lambak jual mangga macam-macam jenis.

Sepatutnya hujung-hujung tahun ni musim buah rambutan dan durian.
Tapi peliknya sekarang ni boleh nampak durian sepanjang tahun.
Dah tak musim-musim macam zaman saya kecik dulu.
Hmmm....teringat saya masa kecik dulu saya ikut bangun 3 atau 4 pagi pergi ikut mak dan abang angkat saya mengutip durian kat dusun.

Berulang alik mengangkut guna kereta sorong.
Pagi-pagi lagi peraih datang bawa lori.
Kemain banyak melambak-lambak.
Durian kecik mak yang tersedap tu berharga hanya 0.50 sebiji.
Ya. SEBIJI. (Jangan dok juling biji mata pulak). hahaha..

Ok. 
Kembali ke cerita mangga.

 #tak tau mangga jenis apa. Rasanya lemak-lemak masam. Sedap betul dibuat kerabu. Keruk krak bila makan. Terbaiiikk...



 #yang ni mangga telur. Masa muda masam berdengung. Bila masak, mak aiii....boleh hadap sebesen sorang-sorang dibuatnya. Sedap wooo....
Ada yang panggil mempelam padi, ada yang panggil mempelam telur dan ada yang panggil mempelam pauh. Macam-macam jenis sampai konpius! hahaha..



#haaa....yang ni dapat masa bertugas di tapak semaian hari tu. Pokoknya sebatang je pun. Tapi buahnya kemain meriah. Bedebuk-debuk bunyinya jatuh masa kami buat kerja. Oh yaa.....saya dah jadi macam tukang kebun sekarang ni. hehe...

Apa pun, saya memang suka makan buah-buahan.
Tak kisah la bermusim ke, tak bermusim ke, ada depan mata, saya ngap je. :D
Murah juga rezeki saya sejak akhir-akhir ni.
Alhamdulillah...



Err....sape-sape nak telekung travel yang cute ni boleh sms/watsapp saya di 019-2764682.
Telekung ni terdiri daripada pelbagai warna dan mudah dibawa.
Masuk handbag pun muat. hehe..

Saya memang menyombong sikit kat page tu.
Camne tak menyombong, dari page mana boleh nak pm, kan?
Customer kena pm dulu.
Tapi ramai lagi yang masih tak faham rupa-rupanya.
Tak habis-habis suruh pm.
Adeh laaa.......sabo bebanyak.