Wednesday, 22 January 2014

Vietnam, Kami Datang ! - Part 7 (Makan-makan)

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Adeh laa.....dah sampai saya nak pergi Vietnam balik, entri pasal trip Vietnam yang pertama masih tak siap.
Sebab dah janji dengan kawan-kawan, tulis jugalah.
maklumlah...konon-konon nak istiqomah berblog, nampaknya tugas sekarang tidak mengizinkan.

Makanya, saya  share pasal makanan yang saya makan di Vietnam pada trip pertama saja ye.
Ok. Nak cari makanan halal di sekitar An Ninh Street tu tidaklah susah mana pun.
Memang banyak restoran Melayu Cham kat situ.
Cuma harganya agak mahal.
Sekali makan, harga di antara RM15-20 camtu.



#Warung Basiroh

Saya rasa, Anh Ninh Street ni patut tukar nama Jalan Basiroh sebab di jalan ni sahaja ada banyak kedai beliau.
Selain, telekung dan baju bajan, dia ada kedai makan dan turut buat bisnes trip melancong di Vietnam.
Memang contoh Melayu Cham yang paling berjaya la kat Vietnam ni.
So, hari kami sampai tu kami lunch kat kedai Basiroh dulu.
Ambil lauk sejenis dan sayur sejenis.
harga dalam RM13 kalau tak silap.
Tak banyak pilihan pun sebab mungkin kami sampai tu dah petang sikit.
Lauk banyak dah habis.
Kedai ni kecik, ok.
Nak dapat duduk macam kitorang ni kena sabar tunggu turn.


 #ini ialah pho bersama daun ketumbar jawa yang dibuat ulam. Dinner malam pertama di Vietnam. Menggelabah nak makan pho kononnya.



#Ini pun pho juga. Dari mangkuk lain dan dari kamera lain. hehe


Vietnam ialah bumi pho.
Pagi petang siang malam boleh jumpa pho kalau nak jumpa.
Cuma halal tak halal sahaja.
Pho ni adalah sejenis kuey tiaw sup daging.
Makanan yang sangat suka dimakan oleh orang Vietnam.
Kalau pergi ke Pasar Ben Thanh pagi-pagi, boleh tengok para penjual pho susup sasap bawa dulang bermangkuk-mangkuk pho untuk dihantar di unit2 kedai di pasar tu.
Takde makna roti canai nasi lemak bagai.
Tu sebab diorang semua slim melim kot.

Pho di dalam gambar adalah dari Restoran Salima yang terletak di atas kedai Basiroh.
Di tingkat satu.


#Restoran Salima. Restoran adalah sangat bersih dan selesa.


#Masih di Restoran Salima. Ini dinner malam kedua kami di Vietnam. Vietnam Roll. Alaaa....macam popia basah. Tapi tak ketinggalan lagi daun ketumbar jawa tu. Ulam wajib kot. huhu... Air pun order yang sama jugak. Mango juice. Sedap betul jus mangga dia.

Harganya lebih kurang sama andai makan di Asiari di SACC Shah Alam tu.
Bezanya di Asiari, menunya diolah lebih kepada citarasa tekak orang Malaysia.
Di Vietnam, citarasa orang Vietnam la kan.
Makanya, saya tak berapa nak boleh telan kuah Vietnam Roll ni.
Tak kena dengan tekak saya.
Di Asiari jauh lebih sedap. huhu...


 #Di Cafe Trung Nguyen.

Vietnam pun sangat femes dengan kopi Trung Nguyennya.
Silalah mencuba kopi ni.
Paling murah, RM8 secawan, ko.
Nak mencuba punya pasal sebab tengok unik penyediaannya, gigih jugalah kami ni.
Ramai yang kata kopi ni sedap.
Pada saya, ia amatlah pahit.
Harus ambil dengan susu.
Dan ternyata, kopi Che Nah yang jauh di Malaysia adalah jauh lebih sedap. hehe..
Siyes. Tak tipu.
Tekak saya yang kata.

Kat depan hotel pun banyak juga basikal2 yang ada kotak jualan kopi Vietnam.
Saya cuba satu cup.
Harganya dalam RM3.
Kopi ais.
Bolehlah kalau siapa-siapa nak mencuba.


 #buah-buahan disusun cantik-cantik macam ni di Vietnam.



#dan saiznya lebih besar berbanding buah-buahan di Malaysia.





 #Ini epal Vietnam. Mahal gila. RM15 untuk 2 biji kalau tak silap. Tapi nak merasa punya pasal, beli la juga. Ala-ala buah markisa tapi isinya sedap berjus.


 #yang ni Buddha's hand namanya. Sejenis limau. Tak ada faedah untuk dibeli kot. Orang Cina dengan Jepun buat pewangi bilik. Orang Europe buat bahan masakan. Tapi kalau rasa buah ni sangat-sangat unik sampai nak bawa ke Malaysia, sila-silakan. hehe...




 #bersarapan Pho lagi di warung Muslim berdekatan kedai Basiroh. Dah takde pilihan. Ini je yang tinggal sebab lambat turun breakfast. Tapi layan je. 


 #ini kuih murtabak Vietnam. Punya la besar. Makan sebiji pun dah kenyang. Ini bekalan sarapan dari Basiroh untuk ke Sungai Mekong.


Untuk tengahari, Basiroh sediakan untuk kami nasi daging.
Kitorang terpaksa makan di dalam bot je.
Tourist lain dihidang nasi ayam masa tengok persembahan yang sedih tu.
Sedap jugalah nasi daging tu.


#Lunch hari ketiga, kami makan di Kedai Shamsudin.

Kedai Shamsudin adalah sangat best.
Walau tempat tersorok dan agak jauh dari hotel sampai kena naik teksi, makan di sini adalah sangat berbaloi.
Sedap sangat bingka ubi kayunya!
Serius sedap.
Alahai....sekarang pun teringat-ingat ni.

Harga yang berbaloi dan lauk pauk semua adalah amat memuaskan hati.
Kedai ni pun dekat dengan surau.
Senang nak solat.


 #inilah bingka ubi yang baru dimasak.

Gigih kitorang tak sabar-sabar nak bawa balik bingka ubi ni.
Padahal baru keluar oven panas-panas, mana boleh dipotong lagi.
Ambil dua-dua bekas,ko.
Satu bekas harga USD10.
RM30 lebih tu. 
Tapi sangat berbaloi sebab sedap.
See? Melampau, kan? hahaha...
Kalah mak saya yang jadi toke bingka ubi bertahun-tahun kat Kuala Kangsar nun. :D



#kotak takeway pun macam kotak pizza. Kemain. hehe..


Itu je kot.
Kat tepi-tepi jalan orang berjaja sambil berjalan tu jangan beli tau.
Mahal melampau.
Cubalah menolak secara baik.
Saya dah terkena masa beli kacang tanah.
Nasib baik rasanya boleh tahan.
Takde la nak marah sangat. hehe...




15 comments:

  1. wowww...entri yg penuh dgn makanan yg menyeksa tekak yg memandang hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...sorryyyy. Info je ni kak. :D

      Delete
  2. wee...syok jgk layan makanan kat vietnam..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde la susah sangat nak cari makanan halal kat Ho Chi Minh ni. Kalau kat ha Long tu x tau mcm mana. :)

      Delete
  3. Replies
    1. pergi jalan2 memang seronok yanty oiii...hehe

      Delete
  4. rindu nak kesana bila baca entri ni
    hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada duit, bila2 masa pun bole pegi. Tak sampai 2 jam dah sampai. :)

      Delete
    2. Irfa,
      In shaa Allah...hhehe

      Yana Halim,
      Singgah sini.. =)
      Rindu sangat2 dah ni nak kesana..tapi plan nk g tempat lain dlu..hehe

      Delete
    3. singgah le. Pergi mana2 pun best jika niat nak mencuba sesuatu yg baru... :)

      Delete
  5. gulp..gulp...bila singgah sini..heheh

    cantiklah susunan buah tu...dan epal tu..mahal betoii..!
    hehehe

    ReplyDelete
  6. Sedap2 semua makanannya , heaven ! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada lg tempat makan yg sedap tu. Cuma x sempat.

      Delete
  7. cantek diorang susun buah2 tu.. buah nona lah.. semua ada kan.. :) syok nye merantau.. :)

    salam perkenalan.. :) i follow..

    ReplyDelete