Tuesday, 25 February 2014

Jalan-jalan di Ho Chi Minh City

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Pertama kali ke Ho Chi Minh City, saya dah tergoda dengan pokok-pokok dipterocarpus kat sana.
Rasa nak peluk-peluk.
Tapi tu la, masa banyak habis dengan shopping tak berkesudahan.
Tawaf selagi ada kedai Melayu Campa.
Tawaf berkali-kali pasar malam.
Pergi Sungai Mekong saja dah makan masa sehari suntuk.
Sudahnya, tak dapat nak meronda ke tempat-tempat menarik di Ho Chi Minh City.
Lagi pun, kali pertama datang tak berapa nak pandai lagi.

Kali kedua ke Ho Chi Minh City, saya pergi dengan kakak cantik Kella saya.
Macam-macam nak beli sampai sengkek. hahaha...
Disebabkan kami cepat uruskan shopping, ada masa terluang untuk kami berjalan-jalan di luar kawasan Pasar ben Tanh.
Lagi meriah bila kami berkenalan dengan seorang pelancong Indonesia semasa berada di sana.
Taufiq nama beliau.
Bagus juga ada Taufiq ni.
Boleh jadi tukang escort dan tukang ambil gambar kitorang ni. :D


#menapak dari hotel guna gps. Ini adalah perasan kejap kat Korea. hehe..


Walaupun agak jauh kami menapak tapi pemandangan indah dan gelak tawa riang membuatkan jarak jauh itu tidak terasa sama sekali.
Ambil gambar sana sini....walaahhh...sangat puas hati!



#ini adalah Dewan teater Vietnam. Tinggalan Perancis.


#pedestrian walkway yang sangat cantik dan kemas.

Kami menyusuri jalan pejalan kaki yang panjang.
Banyak pengalaman dan kenangan dikutip sepanjang perjalanan ini.
Kagum tengok pokok balak yang besar di tengah bandar.
Kagum tengok bangunan lama.
Kagum tengok kerajinan orang Vietnam.
Kagum tengok cara mereka melakukan maintenance taman.
Dan kami terserempak dengan seorang penjual air kelapa muda yang fasih berbahasa Inggeris.
Mau tak kagum kau.
Disaat begitu payah mencari orang Vietnam yang boleh berbahasa Inggeris terutama pemandu teksi, tiba-tiba seorang penjual air kelapa jalanan yang boleh berbuat demikian.
Dia mengangkutnya di bahu cara orang dulu-dulu.
Kesian tengok dia, Kella membeli 2 biji kelapa pada harga 100k Dong.
Mahal.
Tak mengapalah.
Terfikir-fikir kitorang ni lulusan dia.
Mesti graduan kot.


#pokok-pokok ini diselenggara dan dijaga rapi sejak peninggalan Perancis. Ni kalau dapat jual sebatang pun, dah dapat buat sebijik banglo, ko. hahaha..



#Tamarindus indicus. Senang sebut asam jawa. Kemain besar pokoknya. Sekali tuai pun boleh dapat berguni-guni agaknya. Mokcik kayo....



#The Independence Palace...


Katanya, ini adalah tempat tinggal Presiden Vietnam Selatan semasa Perang Vietnam dulu.
Sebab nampak bangunannnya adalah tidak begitu menarik, kami tak masuk pun ke dalam.
Jenguk dari luar je.



#Konsep Linear Park di Ho Chi Minh City. Sangat digunapakai. Kekdahnya, kau tak perlu nak cari parking baru masuk taman. Kau nak ke mana-mana, kau kena lalu taman. Haa...macam tu. Berjaya kan konsep dari Perancis ni? 



#oh myyy....real roses, okeh? Terkesima kejap mocik. Shah Alam nak letak bunga orkid pun agak terkial-kial. hahaha.... 



#pokok lagi. Kalau boleh nak peluk-peluk, tapi besar sangat la pulak.



#pokok lagi. Lantak la. Saya rasa pokok-pokok kat sini sangat cantik. Rumput-rumputnya pun segar sangat. Mau tak segar, rumput-rumput ni disiram secara manual, tau.




#Notre Dame  de Saigon



#Central Post Office



#Notre Dame  de Saigon


Wahhh...rasa banyak gambar nak letak.
Termasuklah gambar Taufik.
Tapi biarlah rahsia. hehe....


#saya tak bawa DSLR. Note 3 je. Tapi puas hati rasanya.

Kali pertama ke Saigon, rasanya macam tak nak datang dah Vietnam ni.
Kali kedua pergi, rasanya saya akan datang lagi. ecewahhh
Seperti ada yang tertinggal bak kata Taufiq.
Tapi takpe, mesti Kella akan tulis lebih detail berbanding saya yang asyik sangat dengan pokok. hahaha..
Till then, terima kasih sudi baca.
Luv,


6 comments:

  1. ooo...sambut besday kat sana ya..:)

    ReplyDelete
  2. hahaha....tiket rege murah terkena masa birthday saya, kak. Terpaksa la. :D

    ReplyDelete
  3. wah.. banyak pokok dan bunga di sana.. teringin juga nak ke vietnam.. :D

    ReplyDelete
  4. Saya tak pernah samapi sini lagi, tapi kat sini ramai orang2 Betnam, baik2 depa ni (at least tak kacau orang macam gang Turkish).

    ReplyDelete
  5. keunikkan vietnam yang memanggil utk dtg lagi dan lagi dan lagi

    ReplyDelete