Saturday, 12 April 2014

Pokok Kote Mamak

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Beberapa hari lepas, seorang senior saya cerita dia pernah kena ragging dengan senior dia masa mula-mula ambil kursus landskap.
Student baru dikehendaki mencari nama biasa untuk Cassia grandis.
Zaman tu takde lagi internet, jenuh mencari la diorang.
Rupa-rupanya memang untuk mengenakan student baru..
Ater, dah pelik beno namanya bila tau yang pokok tu dinamakan kote mamak.
Giler mencarut kot. hahaha....

Saya pun dah kira mencarut la kot kat blog ni.
Tak pernah-pernah. :D
Lepas tu saya share pasal nama pokok yang pelik ni kat kawan-kawan saya.
Riuh rendah kat whatsapp nak nengok rupa pokok ni macam mana. 
dasarrr!! hahaha...

Ok.
Pokok ni nama saintifiknya Cassia grandis.
Common name untuk orang putih nun diorang panggil 'pink shower'.
Memang cantik pun.
Bunganya kaler pink berjambak-jambak.
Tapi adik beradik cassia biasanya ada buah kekacang.
Malangnya buah kekacang untuk Cassia Grandis yang berasal dari India ni buruk beno la pulak.
Tu yang dapat panggilan 'pokok kote mamak' tu.
Tapi saya tak tahu la pulak orang melayu dari negeri mana kat Malaysia ni yang mula-mula panggil pokok ni cenggitu atau tahun bila ia mula dipanggil sebegitu.
Yang pasti, common name untuk Melayu, pokok ni memang dinamakan pokok kote mamak.
U olls boleh google kalau nak pastikan lagi. 


#well, cantik, kan bunganya? Macam sakura pun ada jugak.



#credit carian google.

Haaa.....macam ni la rupa buah kekacang dari pokok kote mamak yang dikatakan turut mempunyai pelbagai khasiat.
Yang tu sila google ye u olss... :)

P/s: jangan mencarut, ok? Tak baikkkk....hehe


13 comments:

  1. adohaii...ngeri nak sebut...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik x sebut. Taip je ni. Hahaha....

      Delete
  2. haha ..Bandar Cassia tu diamik sempena nama pokok ni ke apa...nak sebut k *** lucah melampau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokok2 dari genus cassia memang bunga2nya cantik kak. Tp yg ni paling haru nama commonnya. Hahaha...

      Delete
  3. hehehee....baru tahu nama dia gitu...pokok nie selalu diaorg tanam kat tepi2 jln besarkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye nani. Byk juga kat jalan besar especially belah utara kot.

      Delete
  4. saya tak pernah suka nak sebut nama pokok ni... hahahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok pun x sebut. Time nak maki je kot bole sebut, lembut sikit kedengarannya sbb ada 'pokok'. Ekeke...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. kalau kat kelantan pnggil nama apa ntah..lupa lah plk.../hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada nama lain ke nor? setau akak, utk common name melayu yg ni je. :)

      Delete
  6. muahahaha... bila baca, dah jelas dan tidak kebiruan dah otak, tapi tengok gambar last...ahhhh nightmare. mamak jugak dapat nama hahahaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....mmg agak nightmare tengok gambo tu. :D

      Delete