Thursday, 27 November 2014

Percutian ke Yogyakarta / Jogja - Part 5 (Gunung Merapi)

Assalamualaikum wbt..
Bismillah........

Tiada yang paling mengujakan sepanjang trip ke Jogja ini melainkan pengalaman naik jeep ke kaki Gunung Merapi. Ekstrim tak hengat kot! Betul-betul kitorang ni tak sangka akan melalui pengalaman macam ni. Best sangat-sangat. Dalam takut-takut tu, rasa best la pulak. hahaha...



Pelancongan kawasan Kaliurang menggunakan jeep tentera dari USA ke kaki Gunung Merapi baru bermula sejak tahun 2012. Nampaknya sangat berjaya kerana ianya menjanjikan pengalaman yang sangat berlainan. Kreatif diorang ni.




Tak menahan rasa excited kami ni nak naik jeep. Tak pernah lagi kot. Jakun betul... hahaha. Kami memilih pakej medium yang berharga IDR250,000. Tour selama 2 jam macam tu.  Dalam anggaran 6 km ke kaki Gunung Merapi. Jauh lagi sebenarnya nak sampai. Tapi pada kami, kira ok dah tu. Nanti jenuh pulak Mas Slamet dok tunggu kami kat kem jeep tu.



Ada beberapa kem jeep di Kaliurang ini. Ada lebih kurang 300 buah kesemuanya.




Driver jeep kami ni sangat sempoi orangnya. Memang seronok la bersembang dengan dia sebab dia memang orang tempatan. Dia mengalami sendiri kejadian Gunung Merapi yang meletus pada tahun 2010 dan turut kehilangan beberapa orang kawan. Beliau selesa dipanggil Mas Eko. nanti kalau sesiapa nak datang sini, boleh cari dia. Pandai ambil gambar pun ya. Puas hati kitorang ni dengan khidmat dia.

Mari saya share sikit apa yang terjadi pada tahun 2010 di mana Gunung Merapi telah meletus. Ianya sebuah tragedi yang sangat menyedihkan. Mbah Maridjan sebagai penjaga kunci Gunung Merapi turut terkorban dalam keadaan sujud. 

Setelah saya sampai ke Jogja, barulah saya tahu bagaimana letusan gunung berapi terjadi dan cara kemusnahannya. Selama ini yang saya faham, bila gunung berapi meletus, ia keluarkan lava dan lahar je. Tapi rupa-rupanya ia melalui pelbagai proses. Bermula letusan kecil yang mengeluarkan gas vulkanik, hinggalah penghasilan lain yang terjadi seperti lava, lahar, awan panas dan hujan debu. Macam-macam ada rupa-rupanya. Nampaknya belajar geografi setakat nak lulus SPM je saya ni. hehe...


 Carian google. Sehari sebelum Gunung Merapi meletus pada Oktober 2010. Masih boleh pergi sekolah diorang ni. Dah biasa gamaknya.


 Carian google. Sehari selepas letusan besar.

 Carian google.


Carian google. Allahuakbar. Besarnya dugaan buat mereka.

Letusan pada 26 Oktober meletus sebanyak 3 kali menyemburkan material vulkanik setinggi lebih kurang 1.5km dan mengeluarkan awan panas yang melanda Kaliadem, Desa Kepuharjo, Kecamatan Cangkringan dan Sleman telah mengorbankan 43 nyawa. Seterusnya, letusan terbesar ialah pada 4 November 2010. Bunyi gemuruh Gunung Merapi terdengar hingga sejauh 27 km. Debu vulkaniknya telah sampai hingga ke Tasikmalaya, Bandung dan Bogor.  Allah...besarnya dugaan. Dan saya masih ingat lagi berita di tv pada tahun itu di mana mereka berpusu-pusu menyelamatkan diri dengan tubuh yang penuh bersalut debu. T_T


Tanggal 9 November 2014. Alhamdulillah..kami berada di sini demi melihat kebesaran Allah. Apa yang u olls lihat ialah laluan kami menuju ke kaki Gunung Merapi. Ini adalah sungai sebenarnya yang turut menjadi laluan lava dan lahar. Kering kontang  namun hasil muntahan Gunung Merapi ini menjadi rezeki buat mereka kerana ia menjadi sumber bahan binaan yang turut dihantar ke daerah lain di Indonesia.



Inilah laluan yang menjadi pilihan Mas Eco buat kami. Naik kecut perut dibuatnya.


Jeep ni memang sangat tahan lasak. Terlambung-lambung kitorang semasa melalui batu-batan di sini. Adoiii.....sakit bontot, wehhh....



Huru-hara betul. Rakam video time ni habis bergoyang gambarnya. hehe...

Kampung-kampung berhampiran Gunung Merapi ini musnah kerana gulungan awan panas yang suhunya 600 darjah celcius. Semuanya habis mencair dan terbakar. Salah seorang penduduk Desa Kepuharjo, telah membuat Museum Sisahartaku untuk pameran pengunjung Lava Tour Gunung Merapi. Ia dibina oleh Pak Riyanto sebagai kenang-kenangan bekas tapak rumah dan tinggalan yang masih tersisa. Mereka sempat berpindah ke kawasan selamat semasa letusan Gunung Merapi berlaku.


Tulang lembu pemilik rumah diletak di bahagian depan sebagai lambang pembina kehidupan mereka sekeluarga.


Debu yang sudah sebati dengan barangan rumah yang musnah.





Museum ini tidak memerlukan bayaran tetap. Cuma ada disediakan tabung untuk pemberian ikhlas.


Batu dari Gunung Merapi di atas jeep.


Ini pemandangan yang sangat rare ye u olls. Di sebalik debu tebal  menyelubungi laluan lori turun naik yang sesak di kiri kanan jalan, boleh pulak wujud penjual sate di tengah-tengah. Gigih betul.


Inilah penyebab kenapa kami diberikan topeng muka. Debu Gunung Merapi sangat tebal hingga daun pun tak berwarna hijau dibuatnya.


Ini kalau pegang senjata, boleh bawa ke Syria dah diorang ni. hahaha....


Amacam? Best??


Mas Eco parking jeep macam ni. Terus saya turun sebab rasa macam nak terjatuh sangat. Seriauuu...yang dia dok kata 'Tidak apa...tidak apa.." Tak pe la. Kat bawah pun kat bawah la. Janji gambo cun. hahaha...





Di belakang kami ialah Gunung Merapi yang tidak kelihatan.



Di bukit yang terletaknya Batu Alien. Tapi saya tak nampak pun macam alien. hehehe.... 

Puncak Gunung Merapi tidak pernah ditumbuhi tumbuhan kerana aktiviti gunung berapi yang sangat aktif.  Jenis tumbuhan teratas yang utama ialah jenis pine pergunungan Jawa. Ke bawah sedikit, hutan bambu/buluh dan di bawah 1000m pula merupakan tempat asal buah salak popular Indonesia.


Carian google. Ini la rupa Batu Alien tu. Kami ada ambil gambar di sini. Tapi sebab rasa pelik tak nampak aliennya, rupa kitorang pun jadi pelik dalam gambo. hahaha... 



Balik ke kem jip tu. Sempat singgah ambil gambar pemandangan sekitar. Masya Allah....cantiknya! Ada sungai yang sangat jernih airnya nun jauh di bawah sana. Sayup-sayup kelihatan penduduk kampung bermandi-manda. Nak pergi jauh sangat. Tinggi sangat pun ya. Tak tertunai hasrat di hati.

Jogja - Part 6
Jogja - Part 4


*bersambung....

Terima kasih sudi baca.
Luv,




Friday, 21 November 2014

Percutian ke Yogyakarta / Jogja - Part 4 (Museum Gunung Merapi dan Ullen Sentalu)


Assalamualaikum wbt....bismillah....

Hari ke 2 di Jogja, kami solat subuh pada pukul 5 pagi. Tapi sebenarnya hari dah nak cerah macam pukul 7 di Malaysia. Sarapan pulak bermula pukul 6 pagi. Mas Slamet supir kami yang pemalu tu janji nak ambil kami pukul 8.00. Punya lah lama kami dok tunggu. Sudahnya kami ronda-ronda dulu di Malioboro. 

#sarapan yang mengundang rasa syahdu di hati. Teringat kat Mekah dan Madinah tetiba. Inilah sarapan yang sama semasa menunaikan umrah pada tahun lepas.


#Gambar selfie kena kecik-kecik je. hehe...

Di Jogja, walaupun hampir kesemuanya beragama Islam, kami tidak berani sangat nak membeli makanan yang dijual oleh para penjaja di tepi jalan. Tak nak mencuba ketahanan perut kekdahnya. Nak berjalan jauh wehhhh....jangan cari masalah, ye.



Waktu pagi di Malioboro, banyak jualan sebegini dijual. Kira macam gerai nasi lemak kat Malaysia la macam tu. Tapi nasi lemak tak kelihatan di sini. Biasanya nasi berlauk macam nasi ambeng tu. Yang uniknya, nasi dibubuh dalam bekas anyaman. Kuatnya golongan embah-embah(nenek) ni. Kalau di Malaysia, umur macam ni dah rileks kat rumah je.



Banyak travel agent di Malioboro ni. Jangan susah hati jika tak menempah dari Malaysia. Di sini, macam-macam pilihan ada.

Merayau-rayau melihat keunikan Malioboro sambil mendengar derap tapak kaki kuda yang lalu lalang. Memang kota yang sangat banyak budayanya.



Sempat breakfast second round demi menunggu Mas Slamet yang super pemalu tu. Seronok betul kitorang nyakat dia. hahaha...



Kereta kuda dipanggil andong di Malioboro.

Meneruskan perjalanan ke gunung Merapi sangat menarik hati. Sepanjang kiri kanan jalan, tiada tanah yang sia-sia tanpa tanaman. Semuanya subur belaka. Nampak buah salak, teringin nak beli. Bagitahu kat Mas Slamet, haram dia nak singgah. Dia buat dek je. Salah satu cara balas geram kat kitorang yang membebel kat dia pasal lambat ambil kitorang, kot. hahaha...

Lepas tu nampak buah nangka pulak. Lyn siap minta tolong, kalau jumpa lagi orang jual buah nangka, dia mintak tolong berhenti. Nampaknya request Lyn ditunaikan. Tapi saya yang kena turun beli. Ceh....sabo je la. 


#mangsa temuramah saya seterusnya. hehe.... Mas ni tak tanam sendiri pokok nangka ni, beliau beli dari orang kampung. Walaupun bukan dari jenis kacuk/madu, buah nangka ni tidak mengecewakan. Sedap! Harganya IDR 15 000 sekilo. Dalam RM4 gitu. Ok, kan?


Masa ni dah mula rasa berdebar-debar. Almaklumlah, saya menuju ke tempat gunung berapi antara yang paling berbahaya dan paling aktif di dunia. Sudah beribu-ribu orang mati angkara Gunung Merapi ini. Letupan pada Oktober 2010 adalah hampir secara tiba-tiba. Aliran lava yang keluar dari mulut Merapi mampu menjalar 6-7 km dan kecepatan alirannya adalah sehingga 110km/j. Kami membayangkan keadaan kacau-bilau penduduk di sini melarikan diri semasa letusan gunung Merapi berlaku. Sedihnya. 



Cuaca agak sejuk di kawasan pergunungan. Namun malangnya, kami tak nampak Gunung Merapi secara jelas. Ni yang rasa nak marah dengan Mas Slamet ni. Kalau ambil kitorang awal, insyaAllah dapat tengok. Biasanya waktu pagi, jika tidak hujan, gunung akan jelas kelihatan kerana awan belum terbentuk. Itu tips ye u olls....nak tengok gunung, kena waktu pagi. Tapi Alhamdulilah, saya sebenarnya dah dapat melihat Gunung Merapi ni secara jelas semasa flight nak mendarat di Jogja. Rezeki duduk tepi tingkap namanya.




Inilah Museum Gunung Merapi yang binaannya ala-ala Gunung Merapi di kawasan seluas 3.5 hektar. Lengkap dengan kemudahan parkir dan pelancongan.



Credit carian Google. Gunung Merapi sebenarnya berada betul-betul di belakang Museum Gunung Merapi.

Museum Gunung Merapi ini dibina sebagai pusat pengetahuan tentang sejarah dan aktiviti gunung berapi yang bukan saja terdapat di Indonesia malah seluruh dunia. Lagi pun Indonesia berada di atas jajaran lingkaran gunung berapi yang berjumlah 500 kesemuanya dan 129 daripadanya masih aktif. Wajiblah Indonesia mempunyai muzium sebegini.

Akibat tsunami tahun 2004, ada gunung berapi yang tak meletup beribu tahun, menjadi aktif semula seperti Gunung Sinabung. Siap meletus lagi pada tahun 2013. Makanya kita yang ada di Malaysia, jangan senang hati sangat kerana kita ada Gunung Kinabalu yang jika aktif semula dan meletus, debu vulkaniknya boleh sampai ke Semenanjung. Gunung Tahan pun boleh tahan juga ancamannya jika aktif semula. Allah swt juga yang Maha Mengetahui. Janganlah kita semua lalai dan leka hendaknya.


Semua yang berkenaan dengan gunung Merapi terdapat di sini. Setiap kali meletus, Puncak Gunung Merapi berubah wajah.


Bom Gunungapi.



Barang-barang yang musnah turut dipamerkan di muzium ini.



Upacara Adat di kaki Gunung Merapi. Masih diamalkan hingga kini nampak gayanya. Mereka membawa umbi-umbian tanaman yang berada dalam tanah iaitu sebagai simbol dari hasil bumi dan jerih payah petani. Tapi tak pula diberitahu waktu bilakah ia dilakukan.


Satu-satunya parkir di Jogja yang saya puas hati bayar IDR5000. Memang nampak macam parking. hahaha....

Seterusnya kami menuju ke Ullen Sentalu. Ullen Sentalu ni adalah Museum Seni dan Budaya Jawa milik persendirian. Kedudukannya agak tersorok dan langsung tak nampak macam tempat pelancongan. Gambar semua saya cedok dari google ye. Puncanya, kami tak masuk pun ke sini. Semasa nak beratur kat kaunter tiket, mereka suruh tunggu dalam setengah jam dulu. Kena bayar IDR50 000 seorang pulak tu. Adeh....sudah la langsung tak nampak 'sense of welcome'nya, kena bayar mahal...lepas tu suruh tunggu pulak. Mau tak mati terus niat nak masuk ke dalam.


Pintu masuk muzium.

Gila nampak creepy kot. hahaha.... Ini cerita Lara Croft ke hape ni. Batu berlumut-lumut, akar pokok menjalar merata. Adoiii....

Mari kita tengok apa yang ada kat dalam tu. Semuanya saya ambil di google. Katanya, kat dalam tu semua artifak tinggalan lama yang dikutip dari karaton-karaton yang terdapat di Indonesia. Usia kebanyakannya dah beratus-ratus tahun.

 Patung baring kat atas tanah. Ni mau buat terkojut ni.


 oh tidaakkk..... Patung-patung tu macam penunggu dalam cerita Patung Cendana. huhu....



hmmm.....tindakan bijak tak masuk ke sini...

Apa yang kitorang buat semasa menunggu Mas Slamet datang menjemput? Inilah dia...

Ada embah jual buah salak idaman kalbu! Nangka yang dibeli tadi tak makan pun lagi. Wai punya pasal la ni. Dia tak bagi kitorang makan nangka. Tak tahan bau katanya. Grrr..
Dapat buah salak ni heaven betul! Manis kot...yummy...


Ini pemandangan sebelah kiri Ullen Sentalu. Tiada tempat duduk untuk menunggu. Hanya pangkin buluh belakang embah yang jual buah salak  tu je tempat kami duduk.



Tak lama lepas tu ada penjaja yang jual rojak ala-ala pasembor datang berhampiran tempat duduk kitorang. Para supir yang duduk menunggu pelancong pakat-pakat membeli dan saya pun apalagi, sibuk menemuramah. Hmm....seperti biasa, terima kasih saja yang mampu kami ucapkan. U know what i mean.



Muka saya kena watermark takpe. Jangan yang berdua tu. Kang ada yang memekak kat wasap. hahaha...
Apa yang saya nak tunjuk sebenarnya ialah batu-batu hasil letusan Gunung Merapi boleh didapati di mana saja di sini. Tapi langsung tak berbau sulfur. Saya teringat semasa lawatan ke Bali dulu, persekitaran Gunung Batur sangat berbau sulfur. Termasuklah air minumannya.


Ada kisah agak sedih di sini. Hampir berjam kami menunggu Mas Slamet. Kami ke hulu ke hilir di depan Ullen Sentalu ni sampai berkenalan dan siap bergambar dengan seorang Professor universiti. Siap ramai yang bersimpati dengan kitorang kerana ditinggalkan pak supir. Ramai concern dengan kitorang rupa-rupanya. Sebab muka kesian kot. hahaha..

Setiap kali avanza datang, punya panjang tengkuk masing-masing nak pastikan itu Mas Slamet. Akhirnya muncul juga. Wai kalau buat muka bengang memang hebat. Garang giler! ekeke...
Seterusnya kami menuju ke jeep camp untuk ke Gunung Merapi. Ekstrim punya adventure. Satu pengalaman yang amat menarik buat saya yang penakut dengan gunung berapi ni.


Semua rumah yang ada di sini baru dibina. Manakala pokok-pokok yang terdapat di sini adalah berusia kurang empat tahun kerana semasa letusan Gunung Merapi, seluruh kawasan sekitar Gunung Merapi terbakar akibat awan panas debu vulkanik.

Jogja - Part 5
Jogja - Part 3


*bersambung...

Terima kasih sudi baca.
Luv,