Wednesday, 16 December 2015

Percutian ke Lombok - Part 5 (Air terjun Sindang Gila dan Tiu Kelep)

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Aduhaii...rasa siksanya nak habiskan cerita di Lombok. Tak siap-siap. hahaha...
Hari ke 3 di Lombok adalah hari yang paling melenjan badan kekdahnya. Demi nak melihat sendiri kecantikan air terjun di kaki Gunung Rinjani yang tersangat cantik katanya di Lombok.

Amacam? Cantik tak? Ini memang air terjun yang paling cantik yang pernah saya lihat di depan mata sendiri. MasyaAllah....penat badan berbaloi apabila dapat sampai ke sini.

Pagi di hari ke 3, kami berjalan melihat suasana pagi di Gili Trawangan. Acara utamanya melihat matahari terbit. Sunset dah tengok, sunrise pun nak tengok jugalah. Gitu. Sambil jalan-jalan, kami terserempak dengan seorang penjual nasi bungkus berbasikal. Kami membeli nasi dengannya untuk sarapan pagi. Dia memperkenalkan namanya Rahim bin Hasan. Berasal dari Tawau, Sabah. Berada di Lombok kerana terkena sihir pengasih pembantunya semasa di Shah Alam. Sampai menangis beliau menceritakan kisahnya kepada kami. Pernah beberapa kali cuba melarikan diri tapi gagal kerana family isterinya akan mencarinya malah pernah sampai ditahap kena tikam. Panjang lagi kisahnya tapi tak mampu saya menghadam ceritanya. Betul atau tidak? Boleh percaya ke ni? Tapi info yang beliau bagitau bahawa sihir disebar melalui air kopi dan asap rokok agak scary. Banyak-banyak baca ayat kursi sebagai pelindung, ok?


#ini kaunter tiket pengangkutan awam ke Bangsal di Gili Trawangan. Jangan minta sesiapa pun belikan tiket anda kalau tidak mahu ditipu. Harga tiketnya hanyalah IDR15k


#Disebabkan inilah pengangkutan utama di sini, makanya kita terpaksa berkongsi dengan barang-barang keperluan penduduk tempatan. Buah-buahan dan sayuran semua ada


#tempat menunggu bot awam. Hanya ada bangku simen. Tak ada jeti, tau. Jaraknya dari Gili T Resort hanyalah lebih kurang 100 meter.


Inilah rupa botnya. Selamat tinggal Gili Trawangan. Panjang umur, dimurahkan rezeki...insyaAllah bertemu kembali.


Trip kami berkongsi dengan muatan botol kosong bir jenama Bintang. 

Perjalanan dari Gili Trawangan ke Bangsal selama 40 minit agak mencabar kerana ombak agak kuat. Saya kalah di situ. Terkena mabuk laut lagi! huhu... Sampai je di Bangsal, Arix yang merupakan supir kami yang baru dah siap menunggu kami. Tak sempat nak tunjuk suasana Bangsal macam mana tapi sama je macam di Gili Trawangan. Ada jeti tapi tak digunakan. Arix terus membawa ke tempat menjual barangan souvenir yang agak murah harganya. Tapi disebabkan masih terkena mabuk laut tu, saya lebih selesa berada dalam toilet. 

Rasa tak larat tu memang buat saya tak ada mood nak meneruskan perjalanan ke mana-mana. Kella cadangkan kami lunch dulu sebelum meneruskan perjalanan. Di sebuah restoran ni, kami memesan set ayam taliwang lagi. Tak tau nak makan apa di Lombok ni dalam keadaan tak selesa dan tak sihat macam tu. Di sini saya disuruh minum air bergas untuk menghilangkan rasa loya tu. Kella mengurut saya menggunakan balm cni Mila. Menjadi jugak urutan Kella tu. Terus rasa ok! hahaha...

Tq Kella dan Mila. Sayang korang ketat-ketat.


Ayam taliwang dan pelicing kangkung.

Dah ok, Arix cadangkan kami semua ke air terjun Sindang Gila dan Tiu Kelep dulu memandangkan kedudukannya yang lebih dekat. Nak jimat masa, kekdahnya.


#pokok apa ni?


#kuala sungainya berbatu-batan.


#antara pemandangan menghala ke gunung Rinjani.


Air terjun pertama yang disinggahi adalah air terjun Sindang Gila. Kami berjalan dalam 10 minit ke sini. Ada beberapa kemudahan seperti wakaf, tandas dan bilik persalinan baju. Air terjunnya sangat tinggi dan angin adalah sangat kuat di sini. Hentaman air pun sangat kuat. Tak mampu saya nak berlama-lama. Sejuk.

Seterusnya Arix mengajak kami ke air terjun yang merupakan syurga dunia katanya. Perjalanannya memang agak jauh dan mencabar untuk orang yang jarang bersenam macam saya. Dah la lembik kena mabuk laut. hahaha..

Tapi apa ada hal, dah alang-alang sampai ke sini, teruskan jugalah perjalanan walau pun rasa nak semput semua ada.

Selepas memanjat laluan denai yang bertingkat-tingkat, kena panjat tangga curam ni pulak. Nasib Arix ada. Bolehlah jadi photographer kitorang. hehe...


Kena lalu jambatan berjaring ni pulak. Pemegangnya sangat rendah dan hanya berada di sebelah sisi jambatan sahaja. Sila tahan gayat.



Seterusnya, memanjat denai bukit. Bergayut ala-ala tarzan la kejap dibuatnya. Lepas tu redah air terjun yang berbatu licin tu.


Saya mestilah yang tertinggal di belakang. Tak larat kot...hehe


Tapi bila sampai.....MasyaAllah.....cantiknya! Rasa macam tak percaya air terjun Tiu Kelep berada di depan mata.


Jumpa geng dari Malaysia. Jom ambik gambo beramai-ramai.

Balik dari air terjun Tiu Kelep, kami menggunakan laluan terowong air pulak. Adventure betul bagi saya sebab saya adalah agak trauma dengan terowong.  Gelap pulak tu terowongnya dan agak bahaya kerana terdapat sisa-sisa besi binaan di dalam air tu.


Alhamdulillah...dapat melepasi terowong ini dengan jayanya.

Destinasi seterusnya ialah melawat masjid yang pertama di Lombok. Masjid kuno Bayan Beleq namanya.



Sampai di sini dah lewat petang. Lepas tu hanya kami je pengunjungnya. Agak seram jugak la persekitarannya. Masjid ni sudah tidak digunakan lagi. Ada banyak cerita mistik juga di sini. Menurut penduduk di sini, kadang-kadang gendang tu berbunyi sendiri. huhu...




#berbumbungkan bilah buluh. Kebersihan di dalam masjid tidak terjaga. Rasa sayang pulak rasanya. Masjid tertua kot.


#persekitaran masjid di kelilingi sawah.

Selepas maghrib, Arix sempat membawa kami ke pusat ole-ole Lombok. Kemain meriah dan kreatifnya makanan ringan Lombok. Macam-macam ado.




Saya suka kacang ni. Sedap betul. Tapi masalahnya dapat beli sikit je sebab tak ambil luggage. huhu..


Wow! Kulit ikan yu pun boleh jadi kerepek.


Memang macam-macam jenis la jajan diorang ni. Pening nak pilih. Memang best semuanya.


*bersambung....



Friday, 27 November 2015

Percutian ke Lombok - Part 4 ( Gili Air, Gili Meno dan Gili Trawangan)

Assalamualaikum wbt...bismillah..

Hari kedua yang banyak aktiviti dimulakan dengan sarapan yang dibeli dari penduduk tempatan yang berjualan menggunakan basikal. Bukan sebab tiada penyediaan breakfast daripada pihak Gili T Resort, tapi disebabkan terdapat senarai menu yang agak meragukan. Saya rasa was was pulak nak makan hidangan kat situ. 

#Sarapan pagi saya macam nasi campur. Biasalah lauknya. Ayam atau ikan sambal dengan tempe goreng bersayur. Kering je. Harga 10k sebungkus. 


#Beli sedikit kuih untuk bekalan semasa snorkeling nanti. Mari kita belajar nama-nama kuih di Lombok ni. Ini namanya kuih kelempon. Ala-ala kuih buah melaka. Tapi digentel bujur-bujur gitu.


#Yang ni pulak kuih terang bulan dan mulen. Rasanya? Biasa-biasa saja.

Sambil tunggu pukul 10 pagi untuk pergi trip snorkeling tu, kami ronda-ronda dulu kat kedai-kedai jualan yang meriah di Gili Trawangan. Sebab jadi customer pertama di sebuah kedai topi tu, kami mendapat harga topi yang agak murah. Itulah topi yang saya pakai bercorak ala2 Bob Marley berharga RM15 gitu.


#guna laluan jeti pelampung untuk naik ke glassboat.


#agak mencabar masa nak panjat bot tu. Ok. Mamat depan saya ni orang Itali. Best dengar dia cakap. hahaha...


#Inilah rupa pemandangan bottom glassboat. Tengok je kat cermin tu. Kami dibawa snorkeling ke Gili Meno.


#nampak macam dekat je. Macam tak dalam je air laut tu. Hakikatnya berbelas-belas meter. Clear, kan?


#Di kedalaman 16 meter nak tengok coral. Tapi rasanya Lombok ni lain macam sikit. Saya rasa seram sejuk nak terjun. Berdebar je rasa. Tak macam kat tempat-tempat lain. Kella dan Mila pulak tak tau swim. Tertekan gak rasanya. Mana nak tengok coral. Mana nak tengok diorang. Saya pulak dah rasa lain macam masa kat dalam laut tu. Toleh-toleh belakang, tengok-tengok bot dah jauh sangat dari kitorang. Terus saya ajak diorang naik. Takut takde tenaga nak tarik dua orang ke bot semula. Hoihh....mencabar.

Naik bot je terus rasa pening nak pitam. Loya semua ada. Ok. Ini first time saya kena mabuk laut. Lembik saya dibuatnya. huhu...

Lepas selesai snorkeling dan tengok penyu, kami semua diturunkan ke Gili Air untuk rehat dan makan tengahari. Cantik juga Gili Air ni. Kami lunch nasi campur berharga 20k gitu. Lauknya kering seperti biasa. Bertabah je la. Tapi takde la mengecewakan sangat.





Gili Air turut memiliki pantai yang cantik. Maka tak hairanlah, di sini pun turut menjadi tumpuan pelancong.



#Sementara menunggu waktu rehat habis sebelum pulang semula ke Gili Trawangan, saya dan Kella jadi duyung jadi-jadian kejap di pantai Gili Air ni. Duyung ke dugong? hahaha...

Balik ke Gili Trawangan, saya dan Kella menyambung aktiviti berendam di pantai Gili Trawangan pulak. Mila terus balik bilik Lepak-lepak ambil angin, kutip-kutip batu karang. Pantai di Gili Trawangan walau pun meriah dengan pelancong, pantainya masih cantik.


# dah banyak kali ke pantai, tapi tak pernah lagi tulis nama guna batu karang. Inilah hasilnya.






#Baru berpisah dari terumbunya kot sebab masih hijau.

Lepas solat dan berehat, keluar semula mengayuh basikal ke tempat sunset. Penuh semangat nak bergambar juga di atas buaian dalam laut tu sebab sehari sebelum tu, terlalu ramai yang menunggu turn untuk bergambar di situ. Tak dapat yang di Ombak Sunset, kat  Exile Gili T pun jadilah. Dan yes!! Alhamdulillah. Dapat jugak. Yeayy! Lantak la nampak macam gergasi atas buaian tu, yang penting itu adalah saya. Hahaha...

Gigih saya nak membuktikan saya berjaya naik buai ni sebab sebelum sampai ke sini, ramai yang dok mendoakan supaya buai tu tak runtuh kalau saya naik. Kah kah kah...jahat kan?


#gambar gelap sebab mengadap matahari yang nak terbenam. Kami tak sempat datang ke sini pagi2 tadi sebab nak guna tenaga banyak dalam air katanya. So, taknak la buang tenaga kayuh basikal jauh2. Sudahnya, terpaksalah saya berpuas hati dengan kualiti gambar macam ni. huhu...

#buai yang sama di waktu pagi. Ihsan google.

Lepas ambil gambar laju-laju di Exile Gili T, kayuh basikal ke Ombak Sunset untuk bergambar di buai yang paling femes tu. Sekaliii.....kena bayar la pulak! Buaian tu dah ada photographernya sendiri. Adoyaiii...tak terasa nak menyibuk sekali kat situ. Asal nampak pun cukuplah katanya.

#adoiii...eksklusif betul buaian-buaian dalam laut ni. Memang tak dapek la melainkan ko datang pagi-pagi ke sini. Tapi tu la. Nak mengayuh kat jalan paving yang pecah sejauh hampir 12km pergi dan balik memang menguji. Sakit punggung nak habaq! huhu...Semasa di pantai Hotel Ombak Sunset tu sempat jugalah kami lepak-lepak kejap perhati diorang dok photoshoot kat buai. Cantik dop topi bob marley saya tu? hehe...


#gelap gelita gambo. hahaha...


#atas di waktu pagi. Nampak Pulau Bali yang terletak di sebelah. Naik feri 5 jam saja dari Bangsal, Lombok.






#nama pun Ombak Sunset. Memang khusus tengok ombak dan sunset la kat sini.


#singgah berehat sebelum meneruskan perjalanan pulang. Tengok sunset dari pantai yang ini pulak.



# nak kena repeat ke Lombok ni? Rasa macam rindu tetiba. hehe...


#tuan blog selebet ni nak menyelit jugak. kikiki...

Kayuh slow-slow menuju ke pasar malam. Nak dinner seafood lagi katanya.


#kali ni pilih ikan kerapu yang comel ni. Makan set bertiga pada harga idr 80k sangat berbaloi-baloi. Jangan harap nak merasa harga macam tu kalau di Malaysia.


#pilih-pilih dulu seafood yang menjadi idaman hati.


#kuih pun banyak pilihan. 

Selesai makan, ronda-ronda cari pakej spa yang murah. Tapi di  Gili Trawangan ni, harganya boleh tahan mahal. Tapi sebab dah tak tahan dengan sengal satu badan, kami ambil juga pakej spa di Brown Bamboo Spa ni. Untuk urutan tradisional Bali satu badan, harganya dalam RM60 sejam.


#sila pilih...


#Brown Bamboo Spa ni agak simple interior designnnya. Tak seperti spa2 lain yang lebih gempak dan semestinya lebih mahal. 


Urutan tradisional Bali agak menyakitkan. Sabo je la. Lagi pun esoknya nak lenjan badan lagi. Kena siap sedia jugak tu. Balik Gili T Resort, solat lepas tu terus tido. Letihnya!



* bersambung...