Friday, 18 September 2015

Trip Bandung 2015 - Part 5 (Last Part)

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Petang terakhir sebelum balik ke hotel, kami menyinggah dulu di sebuah spa. Everyday Spa namanya. Tak pasti terletak di jalan mana satu sebab Everyday Spa ni ada beberapa cawangan di Bandung. Memang menarik sekali disebabkan menawarkan harga yang sangat berbaloi. Susah nak cari kalau di Malaysia ni dengan harga yang sebegitu. Sama je upah urut kaki yang terseliuh. hahaha...

Terlupa pulak nak snap gambar depan spa ni. Tapi dari depan memang tak perasan pun spa. Kecik je signboard dia. tapi bila masuk, waaahhhh....asyiikkk gitu.


#ihsan google


#ihsan google. Macam ni la lebih kurang kaunter Spa Everyday tu.

Ingatkan kami yang perempuan je masuk, rupa-rupanya yang group lelaki pun nak masuk. Dah penat katanya. Moh la manjakan diri. Dah la murah, rugi sangat tak ambil servis ni.


Ini ruang menunggu dan minum kopi jamu selepas spa. Memang terbaik!


Mula-mula masuk tu kaki kami dicuci kat sini. Kemain kau asyik dimanja-manjakan. hahaha....


Ini staf Everyday Spa yang mengurut saya. Comel budaknya. Umurnya baru 18 tahun. Tapi tak ingat nama. Memang best sangatlah dia mengurut. Rasa nak tido je. hahaha...


Kami ambil pakej untuk seluruh badan. Lebih kurang RM40 saja. Murah tak? Pakej tambahan ada macam-macam. Pilih saja yang berkenan di hati.

Pada saya, perlu juga spa ni sebab pergi ke Bandung memang capek sebab shopping. hahaha..
Malam tu memang best tido. Lena!


Inilah Asep. Supir kami di Bandung. Memang baik budaknya. U ols boleh whatsapp terus +62 821 2970 8390 untuk mendapatkan perkhidmatannya.


Pagi-pagi esoknya dah berkemas dan check out awal sebab flight kami pukul 8.00 pagi. Tak sempat menyinggah mana-mana. Check in, wrap beg plastik Vietnam tu dengan kos RM10, keluar balik bersarapan kat depan airport tu. Airport kecil, memang senang sebab serba-serbi dekat.

Ringan je masa datang. Time balik, tu diaa. Tu belum lagi yang mengekor ikut kapal laut. hahaha... 
Alhamdulillah...projek kain sulam kami laris terjual. Sesiapa nak tengok kain sulam yang gojes-gojes tu boleh whatsapp ke nombor 019 4884682. Tak sempat nak letak di page Audrra Blossom.



Sempoi je airport Bandung. Memang tak sesat.

Kami ambil flight pagi ni sebab flight yang tu yang murah sekali. Dah bajet trip katanya. Lagi pun boleh repeat balik trip Bandung ni. Untuk harga tiket flight, hotel dan supir selama 4 hari, tak cecah RM500 pun. Pandai-pandailah bajet kekdahnya.

Kami tak sempat ke kedai kek Kartikasari sebab dah order kek dengan kawan Asep supir kami tu. Memang sedap dan jauh lebih murah. Panas-panas pulak tu. Lepas ni jangan tanya pasal supir sebab memang dah tulis kat atas tu. Silalah baca. (bukan nyombong, memang dah tulis kot. Lagi mau tanya.) hehehe...

Keseluruhannya, Bandung tidaklah mengecewakan. Cuma kena bersabar dengan traffic jammed je la. Boleh repeat lagi ke Bandung, insyaAllah.



Terima kasih, sudi baca.
Luv,



Tuesday, 15 September 2015

Jerebu 2015

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Malaysia ni dah ada musim baru. Musim jerebu namanya. Sebab dah macam tiap tahun ada je jerebu, mari kita letak tajuk jerebu 2015. Tahun 2015 ni, jerebunya teruk sikit nampak gayanya. Sampai kena tutup sekolah la. Harap-harapnya anak-anak bila dah tak sekolah, tak adalah yang duduk melepak kat luar. Bermain kat tengah padang dengan kawan-kawan. Ibu bapa kena pantaulah. Gitu.

Saya seperti biasalah, dah namanya kerja luar. Kena keluarlah. Hari Jumaat lepas, entah mimpi apa...kawan-kawan ajak tapau makanan dan makan kat tepi Tasik Shah Alam. Berkelah gitu. Oh ya. Gambar ini mengundang kemarahan encik hubby. Penat dia berpesan-pesan suruh duduk opis je time jerebu ni. Hahaha...


#Kat tepi tasik, angin sangat best, okeh! Tapi sekejap je kat sini sebab lepas makan je terus ngantuk sebab kena tiupan angin yang best sangat tu.. Sambung tido kat opis. hehe...

Sekarang dah dapat bekalan mask tu. Tapi yang surgical la. Dah biasa pakai masa keje kilang dulu. Takde sape pulak nak sponsor N95 mask tu. Katanya lebih elok.




Jangan lupa pakai mask pada musim jerebu ni ya. Tak jumpa yang N95 (apesal nama macam model handphone je) pakai yang surgical mask pun takpe. Yang penting bertapis sikit udara yang masuk ke badan kita. Lepas tu banyakkan minum air kelapa dan air limau nipis. Bagi bersih sikit dalaman kita yang dah tercemar dengan asap jerebu ni.

Ok. Itu je pesanan penaja hari ni. Jaga kesihatan, pantau aktiviti anak-anak dan awasilah persekitaran kita. Semoga jerebu cepat berlalu.



Terima kasih sudi baca.
Luv,

Wednesday, 9 September 2015

Ratu selfie yang kalah

Assalamualaikum wbt...bismillah..

Semalam pegi bawa anak-anak buat passport kat Putrajaya. Ambil peluang sementara Amsyar cuti sebab exam UPSR kat sekolah. Memang aman damai la sebab tidak terlalu ramai orang yang pegi buat passport waktu-waktu macam ni, belum lagi hujung tahun kekdahnya kan?

Memang ok la. Dua-dua happy sebab tau buat passport ni maknanya nak pergi airport. Nak naik kapal terbang. Yang si Qisya siap suruh bawak beg besor tu. Adoi laaa.....lambat lagi la anak oiiittt...
Masa kat imigresen tu, kemain banyak snap gambar selfie. Kejap pakai spek, kejap x pakai spek. Macam-macam gaya dibuatnya. Ratu selfie katakan...


Macam-macam diangkutnya dalam beg dia tu. Termasuklah lipstik mama.  Patut lama tak nampak. Huhu...

Masa Amsyar ambik gambar kat kaunter tu, Qisya ok lagi. Tapi bila tiba giliran dia pulak yang nak ambik gambar, boleh menangis buat ragam sebab takutkan kamera yang boleh gerak ke atas ke bawah kat kaunter tu. Terperasan jugak orang-orang yang menunggu tu dah start gelak-gelak tengok karenah Qisya. Adehhh....malu la mama Qisya oiii...buat ragam depan-depan orang ramai macam tu.

Mana boleh tahan nak tunggu dia ok balik. Tak makan saman dah budak kecik ni sekarang ni. Pegawai kat kaunter tu suruh pegi ambik gambar kat kedai lepas tu datang balik bawa sekeping je gambar. Makanya jenuh la kitorang menapak balik ke bangunan sebelah untuk cari kedai yang guna kamera biasa. 

Masa kat kedai gambar tu, rajuk belum habis lagi. Jenuh pujuk tapi muka usah kata la. Ketat ya amat! Masa tunggu passport lebih kurang sejam tu dia ok dah sebab dapat gula-gula dari abah yang rajin sangat melayan ragam dia tu.



Sekali dah siap, inilah hasilnya.  Tetibe dia melalak balik sebab tengok gambar dia yang camtu. Dia mana boleh tahan tengok gambar buruk-buruk ni. Hahaha.. Hadap la muka kat passport yang ketat sendat ni selama 5 tahun ye adik. Penat mama melayan ragam adik tu. Lain kali jangan buat hal lagi. Macam mana la ratu selfie boleh kalah dengan kamera? Mama pun pelik..hahaha....





Thursday, 3 September 2015

Trip Bandung 2015 - Part 4 (Floating Market)


Assalamualaikum wbt... bismillah...

Awas. Entri ni banyak gambar!
Dari Sari Ater terus gerak ke Floating Market. Bayaran masuknya IDR 15k camtu. Ok le tu murah. Tempatnya sangatlah tak mengecewakan. Cantik! Takde la rasa ralat tak pegi ke Tangkuban Perahu yang kena bayar 300k sorang tu.


Ceria dan menarik sungguh landskap kat Floating Market ni. Mula-mula masuk tu ada welcome drink. Coklat panas.


Kitorang lepak-lepak dulu sambil minum coklat panas kat sini. Best sangat cuaca. Nampak macam mendung nak hujan, tapi tak hujan pun.


Saya memang pencinta lukisan. cantik-cantik semuanya!







Rasa macam nak bergambo kat semua ceruk di Floating Market ni. hahaha...


Tq Jimmy tolong ambik gambar trip Bandung ni.


Itu la rupanya token untuk membeli makanan di Floating Market ni.









Meja dan kerusi memang cinonet. Tapi boleh duduk lagi. Masih mampu menampung berat badan yang bersaiz besor macam saya ni. hehe...


Air tasik adalah bersih. Memang banyak ikan dan hidupan lain. Sambil makan, boleh sembang jugak dengan itik angsa yang dok lalu lalang kat tepi pokok api-api tu. Tapi saya tak peramah la kot dengan itik angsa tu. Takut melompat join sekaki makan kat meja tu. hahaha...




Antara menu-menu menarik yang dijual di Floating Market. Semuanya sedap belaka.



Semua makanan yang dijual, disediakan dan dimasak dalam perahu.



Ini la gerai pisang goreng cheese yang femes kat dalm fb tu. Tapi harga makanan adalah agak mahal di sini. Untuk sebelah pisang tanduk yg digoreng lepas tu bubuh cheese tu....harganya lebih kurang RM6 duit kita. Boleh kata semualah harga macam tu. Tapi oklah kot sebab suasana persekitaran adalah ohsem!


Saiz Floating Market berbentuk 'U' ni tidaklah sebesar mana. Tapi taman tasik sekelilingnya memang luas. Jenuh jugak nak berjalan.





Cuaca di sini sejuknya seperti di Cameron Highlands. Nyaman gitu. Pokok pun kemain subur belaka.







Suka sangat lampu ni. Cantik!



Depa ni dok berdating pulak kat sini.


Ala-ala kat Jepun ni. 




Pokok pakis tanah tinggi. Pokok feveret saya. hehe...


Best lepak kat sini.



Landskap adalah menawan! Berbaloi-baloi datang ke sini.









Beratur untuk masuk ke toilet. Daring toilet depa. Hahaha...


Taman Kelinci. Kelinci maksudnya arnab. Comel rumah-rumah arnab kat sini. Level banglo dah tu.






Taman angsa.



Saya memang cadangkan Floating Market Limbang ni kalau u ols ke Bandung. Persekitaran cantik dan bersih, makanan pun sedap. Aman dan tenang tiada gangguan orang berjaja. Jangan lupa masukkan dalam itenerary u ols, tau. Memang terbaiklah nak habaq.


Persekitaran parking yang kemas dan tersusun. Cantik pulak landskap dia. Ini snap terakhir sebelum bergerak pulang cari kedai Harley Davidson. Layan je la si Jimmy tu yang suka sangat barangan Harley Davidson.



*bersambung....