Friday, 30 October 2015

Jalan-jalan cari makan di persekitaran Plaza Alam Sentral Shah Alam

Assalamualaikum wbt...bismillah..

Kedudukan office yang di tengah-tengah bandar memang memudahkan saya mencari tempat makan dan barangan di waktu lunch. Takda masalah dengan jarak. Jalan kaki je boleh sampai ke mana-mana shopping complex. Antara shopping complex yang terdekat ialah Plaza Alam Sentral Shah Alam. Memang banyak kiosk makanan berhadapan Plaza Alam Sentral ni. Pilih saja. Popiah S.S Ali pun terdapat di sini tau.

#ihsan google. Inilah Plaza Alam Sentral Shah Alam yang ada banyak kiosk makanan yang berhadapannya. Takut korang tersilap shopping complex pulak. Mana la tau kot-kot korang  ingat Plaza Shah Alam. Memang tak jumpa la tempat makan yang saya nak cerita ni. hehe...




Ok. Betul-betul di hadapan pintu masuk Plaza Alam Sentral, ada kiosk bernama Rosyima. Kat sini ada satu gerai bernama Bean Burst yang menjual minuman pelbagai perisa dalam bekas besar ala-ala di Thailand tu. Semua jenis air berharga RM5. Puas minum, nak habaq. Korang kena tengok betul-betul takut tak perasan gerai ni sebab dia buka satu meja dan banner pun kecik je. Tapi insyaAllah u ols akan perasaan sebab ramai orang beratur nak beli air tu. huhu...



Penyakit tamak taknak share bila beli air. Sorang satu, ok. hahaha...


Air pilihan saya mestilah hazelnut. Sedap kemain. Tahan sampai waktu balik, tau. Nak minum sekali harung memang tak le. Besor woiii....


Lepas tu kiosk yang paling hampir dengan dataran bernama Naeems ni memang terbaik la maggi ketam dia. Ada menu lain yang turut dijual seperti asam pedas, nasi panas dengan ayam goreng kunyit yang digoreng garing dan lain-lain menu. Biasanya kami ke sini, maggi ketamlah menu idaman. hehe...


 #ni haa Naeems maggi ketam. Cari sampai jumpa, tau.


Tayang sikit maggi ketamku di dalam claypot ini. Sedap woooo....rugi kalau korang lepak kat area Plaza Alam Sentral Shah Alam tapi tak try maggi ketam ni. Cuba jangan tak cuba.


Thanks sudi baca.
Luv,



Wednesday, 28 October 2015

Percutian ke Lombok - Part 3 (Ronda-ronda Gili Trawangan)

Assalamualaikum wbt.... bismillah..

Apa yang ada di Gili Trawangan? Meh saya cerita. Lepas solat dan rehat di bilik, dalam pukul 5.00 petang macam tu kami bergerak ke tempat sewa basikal. Jom ronda-ronda Gili Trawangan. Pulau terbesar dan paling happening di Lombok yang menjadi tumpuan pelancong ni. Tak sabar sangat dah nak meronda pulau. Jangan pening pasal waktu jam, ya. Sama je dengan waktu Malaysia tapi lebih cepat cerah dan cepat gelap. Maknanya pukul 5 tu sebenarnya dah lewat sebab pukul 6 dah masuk waktu maghrib. 

Tiada kenderaan bermotor dan anjing di Gili Trawangan. Perngangkutan yang ada hanyalah cidomo dan basikal. Natural sangat, gitu.  Sewa cidomo lebih kurang 75k. Mahal kot. huhu... Sewa basikal 50k sehari. Kami sewa basikal yang berdekatan dengan hotel kami saja. Bersebelah dengan pasar malam. Memang terbaik lokasi hotel Gili T Resort. Dekat serba serbi. Petang hari pertama tu, kami membuat keputusan meronda ke arah pusat tengok sunset. Dari Gili T Resort, menghala ke sebelah kanan. Tak sabo nak tengok buai femes Lombok punya pasal. hahaha..



#cidomo yang hensem. Merupakan pengangkutan utama di Gili Trawangan. Kerja ikut shift tau cidomo ni.


#bersama basikal warna biru yang disewa. Sangat enjoy dapat kayuh basikal di  Gili Trawangan. Meriah jalan tu. Berebut laluan dengan cidomo dan orang ramai yang memilih berjalan kaki ke tempat mengadap sunset. Banyak kali nak tereksiden dibuatnya sebab lama dah tak kayuh basikal. Jalan pulak banyak yang dah tak rata. Memang sakit pinggul jugak la. hahaha...



Sepanjang perjalanan ke Ombak Sunset Hotel, memang banyak tempat tempat best nak melepak. Tapi kami ni nak tengok Ombak Sunset sangat-sangat tu yang gigih mengayuh kot. Tapi tak sampai pun. Jauh sangat dah rasa mengayuh, tapi tak sampai2. Hahaha...letih punya pasal gamaknya. Singgah-singgah. Snap2 pastu sambung kayuh.



Akhirnya kami sampai di the Exile. Tempat tengok sunset yang paling meriah kot di Gili Trawangan ni. Waahhhh....dah nampak dah salah satu buaian dalam air kat Lombok ni. Semuanya ada 3. Satu kat sini dan 2 lagi di pantai  Hotel Ombak Sunset. Masa sampai tu tengok ramai tengah tunggu giliran nak bergambar kat buai tu. Adoyaiii....memang takkan tunggu barisan punyalah. Esok masih ada kekdahnya. Lagi pun, tak sanggup pula bergambo, ramai yang pakat dok hadap. Segan wooo....mocik bukan model, tau. hahaha...



Yang kat darat pulak ada 1 je buai macam dalam laut tu.. Merasalah juga akhirnya. Ini pun tunggu giliran jugak. Nasib la kalau datang petang-petang macam ni. Ramai orang. Tips untuk dapat bergambar kat buaian-buaian dalam laut tu, kena datang pada  waktu pagi atau tengahari. 



Ok. Tak runtuh pun buaian tu. hahaha...

Tanya-tanya kat pekerja kat situ, mereka kata Ombak Sunset tu dah dekat. Kayuh sikit je lagi ke depan. Adoiii....esok pulak la ye. Kella kata, jarak dari Gili T Resort ke the Exile tu dah lebih 5km. Kalau jalan elok tak pe la juga. Ini terhentak2 ....sabo jer la. Nasib baik tak duduk kat Ombak Sunset. Jauh dari pusat Gili Trawangan. Ada sesetengah tempat tu jalannya gelap. Fuhh...nasib baik.

Masa on the way nak balik tu, saya sempat snap view sunset dari handphone saya ni. Nak bawa jurufoto khas macam Cik Ta tu tidak mungkin la kot. hahaha...




Cantik kan? Ok. Saya dah rindu Lombok balik. huhu...


Selepas 5 km mengayuh di jalan yang berpasir dan tak rata, akhirnya sampai juga ke area jeti. Lega sikit dah bila tengok deretan bar dan kedai. Memang meriah Gili Trawangan ni. Para pelancong tengok perlawanan bola sepak di tv macam tengok kat stadium. Itu belum lagi band-band muzik bermacam genre. Sedap la suara diorang ni nyanyi. Macam penyanyi professional masing-masing. Meriah sampai pukul 3 pagi tau.






Penat berkayuh balik tak terasa sebab meriah perjalanan tu dengan orang ramai dan cidomo balik ke area jeti. Kami parking balik basikal kami kat tempat kami sewa tu sebab nak dinner kat pasar malam yang terletak di sebelahnya. Haaa...ini pentingnya pemilihan lokasi ye u ols.



Banyak jual seafood di pasar malam Gili Trawangan ni. Kami ambil makanan set. Untuk set ikan bakar sederhana besar, sambal dan sayur kangkung ni hanya berharga 80k untuk makan bertiga. Ok, kan? Ikan bakar tu sedap berempah sambal. Rasa fresh pulak tu.


Ayam upin ipin ni pulak berharga 15k 2 ketul kalau tak silap. Puas hati sebab rasa pun sedap.

Lepas makan, kami cari travel agent untuk island  tour . Kiosk-kiosk travel trip ni ada berderet di depan pasar malam tu. Pilih je yang berkenan di hati sebab esoknya merancang nak pergi snorkeling katanya. Dapat  ambil pakej 100k untuk seorang. Lebih kurang RM30 untuk separuh hari. Murah dop? Lepas settle semua, ambil basikal dan parking kat depan Gili T Resort. Malam tu lepak di bilik dan rehat. Kumpul tenaga untuk esok katanya.



Inilah rupa kiosk-kiosk tu di waktu pagi. Pastikan ambil trip yang berharga 100k seorang tu. Kalau banyak duit, boleh sewa bot sendiri. Tak payah kongsi dengan orang lain. Tapi yang tu tak tahulah berapa juta nak kena bayar. hahaha...



Yang ni suasana sunrise di jeti awam. Tapi tiada jetinya. huhu...


Cidomo yang menjadi nadi utama pengangkutan di Gili Trawangan.


Antara tempat lepak yang disediakan oleh peniaga-peniaga di Gili Trawangan. Hadap la laut sepuas hati kekdahnya.


Sepanjang laluan di area pusat Gili Trawangan dihiasi payung merah dan putih. Warna bendera Indonesia la apa lagi. hehe... Jom kita ke jeti atau pusat turun naik penumpang dan barang-barang di Gili Trawangan. Terletak hanya 100 meter dari Gili T Resort tempat saya menginap.


#inilah rupanya tempat bot awam. Barang-barang keperluan harian turut menggunakan perkhidmatan bot awam ini. Konsepnya tunggu sampai penuh. Biasanya dalam 15 minit gitu. Tiket berharga 15k seorang. Jika terlepas, kena beli tiket yang lain, ok?



#haaa....ini kaunternya. Beli tiket kat sini. Jangan mintak siapa-siapa tolong belikan tiket kalau tidak mahu kena tipu. Harga tiketnya diulangi.... 15k seorang. Perjalanan bot ke Bangsal adalah dalam 35-40 minit. Kalau ombak kuat, insyaAllah anda akan mabuk laut seperti saya. huhu...


Berhampiran pusat bot penumpang ini, terdapat papantanda tulisan Trawangan yang besar. Ala-ala macam kat Amsterdam gitu. Tapi takde rasa nak posing kat situ sebab dah penuh kena conteng. huhu...



#cidomo pengangkut bahan binaan tidak dihias cantik. Kesian tengok kena kerja keras. Nasib baik ada shift.


#Inilah jeti yang terletak di hadapan Gili T Resort tapi tak digunakan. Pelik betul diorang ni. Jeti pelampung tu digunakan untuk pelancong-pelancong yang nak diving dan snorkeling di pulau lain.



#pemandangan biasa di Gili Trawangan. Parking basikal di depan bar. Comel je nampak.




*bersambung.....


Monday, 19 October 2015

Percutian ke Lombok - Part 2 (Gili Trawangan)

Assalamualaikum wbt...bismillah....

Mari sambung cerita percutian ke Lombok saya ni. Sampai-sampai je di ruang menunggu ketibaan dalam pukul 12 tengah hari gitu, memang ramai pak supir akan approach kita untuk menawarkan service diorang. Saya memang tidak menempah mana-mana supir di Lombok dari Malaysia kerana kami akan terus ke Gili Trawangan dahulu. Hasil pembacaan, harga perjalanan dari airport ke Bangsal (jeti untuk ke Gili) memang tidak sama. Teksi Blue Bird pulak menggunakan meter. Anggaran harga adalah di antara 300k- 450k untuk ke Bangsal. Mahal, kan?

Jadinya sambil berjalan tu tanya-tanyakan harga tawaran kereta sewa mereka. Akhirnya kami dapat menawar dari seorang supir pada harga 250k ke Bangsal. Ini lebih berbaloi sebabnya kami boleh minta berhenti-henti almaklumlah belum lunch lagi. Kalau guna teksi bermeter, bukan tak boleh. Tapi kalau kena macet atau apabila kita berhenti tu, meter pun bertambah sebab kena adjust,.... tak ke naya, kan? Berhati-hati dalam membuat keputusan kekdahnya. hehe...



Supir pertama kami menggunakan kereta Toyota Avanza. Sangat selesa untuk kami bertiga. Pak Cemong nama beliau. Berusia lebih 70 tahun tapi nampak agak muda berbanding usia beliau. Dia sempat berkongsi tip untuk awet muda seperti mengamalkan memakan isi kelapa muda bersama madu dan telur ayam kampung. Kata beliau, khasiatnya amat banyak terutama untuk badan yang lebih sihat dan tidur yang nyenyak. Beliau turut menawarkan doa2 untuk suami tak curang. Korang boleh ambil ilmu macam tu, tapi kitorang serius tak berani. hahaha...

Pemandangan berhampiran Lapangan terbang Lombok adalah agak kering. Kata Pak Cemong, Lombok sedang mengalami musim panas. Jadi, memang banyak nampak jualan buah tembikai atau semangka di tepi-tepi jalan. Tak menahan tengok buah tembikai banyak-banyak camtu. Lagi pun, musim panas biasanya membuatkan buah tembikai akan rasa lebih manis. Terus kitorang minta Pak Cemong berhentikan kereta. Geraaammm je tengok buah tembikai.




Kami membeli buah tembikai kuning yang masyaAllah....sangat lazat nak habaq! Beli dua biji yang paling besar (tamak tak hengat) pada harga hanya 25k. Murah, kan? Kalau kat Malaysia, dah berbelas ringgit sebiji. huhu.... Makanya kami melayan la buah tembikai tu penuh asyik dalam kereta. Tak sabar punya perangai siap suruh bibik tu potong siap2. hahaha...



Lesehan bermaksud restoran kot. Banyak kedai-kedai makanan semua bertulis lesehan. Tapi nak habaq awal-awal....mahal! Ini pun menyinggah sebab satu, kitorang dah kelaparan. Dua, Pak Cemong kata...biarlah merasa sekali. Supaya tak teringat-ingat. Kitorang pun yang ada unsur-unsur gelabah biawak, terus je follow cakap pak Cemong macamlah lagi 5 hari kami di Lombok tidak akan berjumpa ayam taliwang dan pelecing kangkung. Padahal.....ini je la menu yang ada di kebanyakan restoran di Lombok! Sila menangis. hahaha...


#gini la gaya restoran mahal. Tersendiri gitu. Aman tenang je nak makan katanya. 


Ok. Kat sini saya mencuba keripik ceker atau keropok kulit kaki ayam. Sedap jugak ye. Kreatif diorang ni bila tiba bab makanan.

Tapi yang bikin geram sangat kat restoran ni, makanan lambat sampai. Dah la tengah lapar, portion dia pulak ciput kemain!

Kitorang order air kelapa muda bermadu. Ini terpengaruh cakap Pak Cemong le ni. Nak awet muda katanya. Hahaha..



Pelecing kangkung yang nampak macam kerabu tapi bukan, lebih kepada kangkung sambal yang ciput, ayam taliwang bakar yang begitu kecik dan semangkuk sup daging lembu yang liat agak mengecewakan. Ikan gurami bakar yang kami pesan, tak sampai2 pulak. Adoiii....sabar je la dengan rezeki kami tengahari tu. Untuk semua yang ciput2 dan daging liat tu, kosnya hampir 200k. RM60 untuk makan bertiga! Sangat tak berbaloi. Tapi takde la nak memekak kat Pak Cemong. Redho je kata Kella.


Memandangkan perjalanan agak jauh ke Bangsal lebih kurang satu jam lebih gitu. Jalannya pulak macam pergi ke Cameron Highlands, kami sampai agak lewat. Jadi kami membuat keputusan untuk naik speedboat je. Balik nanti baru naik bot awam. Biar merasa dua-dua gitu. Naik speedboat kosnya 400k kongsi bertiga. Memang mahal tapi perjalanannya sepuluh minit sahaja. Kalau naik bot awam, perjalanannya 35-40 minit. Tapi harganya hanyalah 15k seorang.



Ini pangkalan untuk speedboat. Tak tahu la apa masalah orang Lombok, ada jeti tapi taknak guna. Dibiar mereput gitu. hahaha... 


#inilah speedboat yang kitorang naik tu. The Gunner Arsenal kau. Kemain nama. Tapi siap2 la memulakan pengembaraan basah ye. Kena randuk air tu untuk naik bot.


#nasib la masa sampai tu dia tumpang jeti resort. Ok la sikit masa sampai tu. Tapi sebenarnya dah basah dah kitorang ni. Laju gila driver tu bawak meredah ombak sampai macam kena jirus air hujan kitorang ni dibuatnya. Melambung-lambung usah kata la. 


#kami sampai di Gili Trawangan dalam pukul 3.30 petang. Subhanallah...cantik betul pulau ni!  Sampai-sampai je terus menapak ke hotel sambil bawak buah tembikai tu. Adoiii...sengal betul bila teringat balik. hahaha...


#tepi jeti pun tiada pembaziran ruang oleh pihak resort. Semuanya dijadikan tempat melepak. Gili Trawangan ni dikatakan sebuah pulau yang terapung. Terawang-awang katanya.



Kena tengok betul-betul sebab hotel dan resort yang terdapat di Gili Trawangan ini terletak berdekatan. Ini pintu gerbang ke Gili T Resort. Kecik je.



Reception pun macam postguard je.



#Resort ini memanjang ke belakang. !0 bilik di depan ni adalah bilik superior katanya.

Kolam renang dan bilik-bilik lain. Tak merasa pun berendam kat kolam renang ni sebab asyik kena conquer dengan orang bule (mat saleh) je. Geli tengok orang berbikini pun satu hal. hahaha....


Ini la rupa biliknya. Kata superior tapi kecik je. Nasib la muat jugak solat kat tepi katil tu.



Kebanyakan hotel, resort atau homestay di Gili Trawangan ini tidak memiliki tv, tapi saya tak boleh kalau takde tv dalam bilik. Mesti nak kena ada. Walaupun tak buka. hehe..

Lagi satu, saya pilih Gili T Resort ni sebab ia terletak berdekatan jeti dan berhampiran pasar malam. Nasib baik Kella tak book Ombak Sunset Hotel. Kalau tak, mesti nyesal sebab jenuh kau nak kena berkayuh basikal cari makanan. Nak naik cidomo (kereta kuda) mahal kemain. Makanya, kalau u ols ke Gili Trawangan, pilihlah resort yang berhampiran jeti. Lebih meriah dan macam-macam kemudahan ada.

Berbalik kepada Gili T Resort, kami menginap dua malam di sana. 600k per night. Berbaloi sebab lokasi tapi tak berbaloi dari bab service. Bau air singki adalah sangat busuk. Air pancuran mandi pulak ada rasa masin-masin sikit. Sebab air laut kot. Lepas tu, servis pun lambat. Jenuh kau nak mintak towel dan hospitality pun kurang. Tak rekomen sangat ye resort ni.



*bersambung...