Sunday, 25 December 2016

Jalan-jalan di Singapore - Part 3


Asslamualaikum wbt...salam sejahtera, readers!

Lamanya nak sampai ke part 3 ye. Percutian paling singkat tapi paling lambat diupdate. Sudahnya cerita pun jadi bertambah pendek nampaknya. Banyak yang dah lupa jalan ceritanya. hahaha..



Mula-mula kami checked out dulu dari New Happy Hotel ni. Hotel bajet tapi ada la juga ruang untuk solat di sebelah katil tu. Kami pun happy je sebenarnya yang penting dapat tidur selesa. Cuma malam tu ada sedikit gangguan mistik. Adoi laa....sabo je la.



Kami terus bergerak ke kedai mamak Restoran ABC yang berhampiran dengan hotel tempat kami menginap. Gambar mi goreng mamak ni malam sebelum hari kejadian punya cerita. Sedap tau. Pagi tu kami minta air panas kosong dan roti canai je. Air kosong tu kami bubuh 3 in 1 punya minuman. Kih kih kih....nampak tu? Kena training awal dah ni untuk jadi travel backpacker. Cari yang jimat-jimat je. :D



Naik bas ke stesyen MRT Kallang untuk ke Sentosa Island pulak kita. Hari Ahad memang ramai orang. Bertabah je la.



Sampai-sampai tu cari globe Universal Studio ni dulu. Teruja kemain. 20 tahun dulu datang ke sini, takde pon mende alah ni. Fefeeling kat US le kejap kitorang ni kan. hahaha...
Nasib baik ada Datin yang rajin ambik gambar kitorang ni. Tq Datin. :)



Eksyen je lebih, sebenarnya kitorang tak masuk pun. Tak sempat la. Next trip in shaa Allah ada rezeki lebih boleh la bawa anak-anak pulak. Sekarang ni misi menjejak kaki je. :D


Beautiful Singapore.



Letih menapak usah kata la. Tapi kena gigih la pasal nak cover banyak tempat. Banyak nak snap tempat-tempat dan landskap  menarik sampai rupa pun dah jadi tak semenggah sebab nak berlakon sama dengan patung-patung ni. hahaha



Posing dengan bougaivillea miss eva/ singapore beauty ni adalah menjadi kewajipan. Di Singapore, menjadi-jadi betul bunganya sampai tak nampak daun. Sangat-sangat cantik.



Port wajib bergambar di Merlion Park. Panas lit-lit masa ni. Eh, tak peduli. bergambar habis-habisan kekdahnya.



Foto berlatarbelakangkan Hotel Marina Bay Sands pun wajib ada. Antara bangunan tercanggih di Singapore. Kalau kaya, bolehlah menginap di situ. Tapi kalau kosnya boleh cover destinasi lain, rasa rugi pula, kan? Banyak lagi tempat belum sampai ni. 



Lunch hari tu di tempat yang sama juga di hari sebelumnya. Restoran Singapore Zam Zam di mana bermulanya sejarah murtabak Singapore yang femes sangat tu.



Inilah rupanya murtabak Singapore yang kami makan. Sedap sangat nak bagitahu. Nasi berianinya pun ok. Kalau anda ke Singapore, makan je di restoran-restoran mamak kalau rasa waswas nak makan di foodcourt.



Suasana di dalam Restoran Zam Zam. memang bersih.

Lepas makan, laju-laju menapak naik MRT kembali ke Geylang Road untuk mengambil beg yang ditinggalkan di hotel. Semasa dalam MRT tu saya melihat pemandangan ini. Ramai orang di waktu hujung minggu berkelah dan melepak di padang. Nak kata taman, tak juga. Kat situ pun boleh jadi tempat lepak. Tak tahu sama ada mereka ini rakyat Singapore atau warga asing


Lepas ambil beg, bergerak lagi naik bas dan MRT untuk ke airport. Di airport pun kami mengambil banyak gambar mini landskap dan orkid. Seronok tengok airport Singapore ni. Memang meriah dengan bunga orkid. Kenapa airport Malaysia tiada kemeriahan orkid ni ya? Padahal harga orkid lebih murah dan banyak di negara kita. Ia juga lambang bunga yang ada sense of welcoming. Rugi rasanya jika kita tak apply keindahan itu.



Kat beca ni pun nak bergambar. hahaha...



Ralit tengok tear drop ni. Macam Super Tree jugak ada muzik. Cuma yang ni bergerak ikut irama.


Orkid garden.


Cantik design landskap ni



Macam tak nak balik je budak sorang ni. hahaha..



Salah satu aktiviti sementara menunggu flight. Bergambar dan poskan di skrin lebar. 



Lepas tu gelak beramai-ramai tengok gambar tu bergerak di skrin besar tu. Jakun kejap. Kat tempat sendiri, tak jumpa mende alah ni. :D

Percutian pendek ni memang jenuh dengan gelak ketawa walaupun sangat penat. Seronok jalan dengan adik-adik berdua ni. Meriah suasana. Singapore memang jauh berbeza berbanding 20 tahun dulu. Lagi cantik dan lagi menarik tapi lagi menyakitkan. Apa yang menyakitkan tu?  Currency la. Apa lagi. Jom sama-sama kita berdoa semoga negara kita juga boleh maju dan teguh kewangannya seperti negara jiran kita yang satu ni. Till we meet again, Singapore.. :)

Terima kasih sudi baca,
Yana Halim.

Jalan-jalan di Singapore - Part 2 (Gardens By The Bay)


Assalamualaikum wbt....salam sejahtera!!

Waahhh....lamanya jarak part 1 dan part 2 cerita di Singapore ni. Bertabahlah mencari mood menulis ni. Bila dah lama tak menulis, penyakit 'M' pun menyerang. Bukan itu saja, ini entri pertama saya menulis di wordpress. Perkara baru mestilah agak janggal, kan? Masalah kerja hakiki dan masalah internet di rumah pun satu hal juga. Ok. Banyak nau alasan. :D
 
Tujuan kami ke Singapore ni nak masuk Gardens By The Bay yang paling utamanya. Nak tengok landskap kat sini katanya cantik sangat. Lagi pun tengah musim bunga katanya. Banyak bunga tulip sedang berkembang mekar! Waahh...memang best sangat la kan. Nak merasa pergi Holland tu entah bila. Sini pon kira ok jugak la.


Ala-ala Avatar katanya..



Kerusi ni pun macam menarik je. hihi...
 


Bukti dah sampai ke Gardens By The Bay. Simple je logo dia...



  Gardens By The Bay ni ada 2 buah konservatori yang besar. Yang pertama ialah Flower Dome dan yang kedua ialah Cloud Forest. Tiket masuk berharga SGD 28 seorang. Memang mahal sebab kena darab dengan 3. Sakit wooo...tu yang tak boleh berlama-lama di Singapore ni. Tapi bagi peminat pokok macam saya ni, berbaloi sangat dapat masuk ke Gardens By The Bay ni. Sebabnya, pokok-pokok yang ada dalam Gardens By The Bay ni berasal dari pelbagai negara. Rasa macam pergi banyak negara pulak. :)



Flower Dome memang sangat cantik. Macam-macam jenis pokok bunga ada. Nampak macam Keukenhoff Garden yang kat Holland tu kan? Cantik sangat tulip-tulip ni..





Makanya macam kesawanan la seorang makhluk tu bergambo. Jangan kecam, ya...  :P





Fefeeling kat Australia ni...



Memang besar sangat la. Sudah la jenuh menapak ke sana ke mari menggunakan pengangkutan awam. Dalam ni pun jenuh menapak juga dibuatnya.



Masuk ke dome Cloud Forest pulak tapi dah malam. Tak dapat rakam gambar yang menarik melainkan minta ihsan dari kamera Datin je ni. :D



Kat sini jenuh menapak juga ya. Siapa gayat, kita tinggalkan dia... hahaha
Cantik tak air terjun tinggi ni? Habis basah kamera dibuatnya.



Ini la laluan yang kitorang lalu tu. Fefeeling avatar sangat kan...hambikk..



Chrystal Mountain. Tengok batu yang berkilauan di pergunungan katanya..



Masa ni kami layan Garden Rhapsody di kawasan Supertree. Lampu-lampu di Supertree ni berkerlipan mengikut rentak muzik orkestra.  Habis show Supertree ni baru kami gerak pulang ke hotel di Geylang dengan menaiki teksi. Dah tak larat nak menapak ke stesen MRT kekdahnya. Kena bayar SGD 11 gitu. Adeehhh....stress nak bayo. :D

Saturday, 24 December 2016

Flower Chimp - Penghantaran Bunga Percuma

Hello readers...

Good news here! Eh, tetiba pulak macam nak bagitahu berita penting. Ini haa.....memang penting pun. Kalau anda tercari-cari kedai bunga yang membuat penghantaran percuma atau free delivery across Malaysia, cubalah Flower Chimp !

Apa yang menarik lagi tentang Flower Chimp ni? Sudahlah penghantaran percuma, boleh hantar order pada hari yang sama pulak tu. Tapi hari Isnin- Sabtu sebelum pukul 12 tengahari, tau.





Nampak tu? Gubahan menarik setanding harga. Yang paling penting, penghantaran percuma! Memang best.

Kalau anda melawat page Flower Chimp ini gubahan-gubahan bunga cantik ini juga ada yang terdapat di dalam pasu. Tak perlu pening-pening cari pasu apabila menerima hadiah jambangan bunga dari seseorang kekdahnya. :D



Sebahagian contoh jambangan bunga di dalam pasu yang ditawarkan oleh Flower Chimp .

Last but not least, Flower Chimp juga menawarkan diskaun kepada pembaca blog Yana Halim ni. Kod untuk pembaca ialah YANA15. Rugi tak grab peluang ni, tau. Hah, tunggu apalagi? Sila lawat Flower Chimp dan guna kod YANA15 tu.

Hubungi +601151164939 laju-laju. :D

I need Holiday lah! South Korea is #MyTravelokaEscapade

Hello readers......

Hai hai hai....teruja pulak nak bercerita tentang destinasi percutian impian saya. hahaha..
Ini dia tempatnya yang menjadi pujaan hati saya ni tapi masih belum tertunai. South Korea nama negara diberi sebagai pilihan#MyTravelokaEscapade .



Beautiful Seoul... (photo from google)

Saya peminat k-pop tau. Minat tengok dramanya, filemnya, sejarahnya dan macam-macam lagi tentang negara Korea Selatan. Kemain boleh study pasal Joseon dinasty kat wikipedia dan youtube dari zaman King Taejo hinggalah puteri terakhir dinasti iaitu Princess Yi Deok-hye. Sejarah dinasti Joseon ini amat menyayat hati dan Korea Selatan satu-satunya negara yang berjaya membawa kisah sejarah negara mereka ke bentuk hiburan dengan begitu baik sekali. Rasanya lebih kenal artis Korea Selatan berbanding artis negara sendiri. Lol....
Ringing tone di handphone pun guna lagu k-pop. Setia guna handphone jenama Samsung pulak tu. Nak kata taksub, boleh jadi jugalah. Hahaha....



Beautiful garden.. (photo from google)

Kenapa negara ini menjadi pilihan? Pertama sekali mestilah negaranya maju dan indah, budaya dan jati diri rakyatnya yang cintakan negara mereka, sejarah peradaban bangsa yang mengagumkan dan bentuk mukabumi yang sangat mengasyikkan. Saya benar-benar teringin menikmati musim luruh di Korea Selatan. Daun-daun maple yang berwarna kuning dan merah tu dah lama menggamit hati saya tau. Bertahun-tahun sejak drama Autumn in My heart.

Ingin menjejak Nami Island sejak drama Winter Sonata. Ingin menjejak Jeju Island semenjak We got Married Joong Bo couple. I heart Kim Hyun Joong and Hwang Bo so much! Paling best, nak tengok perkampungan zaman dulu tempat shooting drama Dae Jang Geum dan Jang Ok Jung! Suka sangat tengok perkampungan dan hanbok yang cantik tu. Waahhh! Kalaulah #MyTravelokaEscapade ini memilih saya...pasti ianya hadiah terhebat dalam hidup saya!



(photo from google)
Gyeongbokgung Palace antara 5 istana besar yang dibina semasa pemerintahan Dinasti Joseon

Bab makanan usah katalah! Saya memang peminat sejati bulgogi. Memang terbaik nak bagitau. Selalunya jika ada rezeki lebih, Seoul Gardenlah menjadi tempat hilang craving makanan Korea ni. Makanya #MyTravelokaEscapade kenalah memilih saya. Teringin sangat nak pergi rasa sendiri makanan Korea yang dihidangkan di negara asalnya.



(photo from google)
Waaahhh.....andai saya dapat menikmati hidangan seperti ini di Korea Selatan...



 (photo from google)
Menjejaki perjalanan my favourite Joong di dalam We Got Married. Banyak tau lokasi menarik yang mereka berdua ni pergi. Paling best di Jeju Island. Di sana, saya teringin nak tengok kaum wanita yang dipanggil Haenyeo di mana mereka ini boleh menyelam lama-lama di dalam laut demi mencari hasil laut. Gigih tau mereka tu. Sesuatu yang perlu kita pelajari.



(photo from google)
 Memakai hanbok seperti Dae Jang Geum...

Kegigihan wanita Korea pada zaman dahulu patut kita contohi. Semua sikap baik ni boleh didapati pada watak Dae Jang Geum yang digelar Jewel of the Palace. I heart her so much...
Lokasi penggambarannya terletak di Changdeokgung Palace. Oh my....teringin sangat nak tengok depan mata sendiri.



(photo from google)
Menjejaki kisah sedih Jang Ok Joong....

Seronoknya jika dapat melihat hasil seni dari Korea Selatan terutamanya seni lukisan dan kaligrafi mereka...



(photo from google)
Melewati hutan mapel di musim luruh adalah impian terbesar saya jika berada di Korea Selatan....

Ternyatanya saya memang meminati untuk belajar budaya sesuatu bangsa dan negara di samping dapat menikmati pemandangan yang semestinya tiada di negara sendiri. Sesungguhnya saya suka belajar. Pada saya, travelling is learning. Ilmu terbaik ialah ilmu hasil pengembaraan sendiri. Setuju, kan? Semoga #MyTravelokaEscapade dapat menunaikan impian saya !!!




Wednesday, 9 November 2016

Jalan-jalan di Singapore - Part 1

Assalamualaikum wbt...salam sejahtera..

Kali ni saya nak cerita kisah percutian pendek saya ke kota singa. Lama sangat dah saya tak jalan-jalan ke Singapore ni. Last pergi masa zaman belajar dulu tahun 1996. 20 tahun kemudian dengan tiket penerbangan Airasia yang berharga Rm49 sempat kami beli, maka tibalah ke destinasi yang teringin pergi sangat ni disebabkan musim bunga di Gardens By The Bay tu.


 Kali ni trip bertiga dengan adik-adik comel yang kuat buat perangai sengal ni iaitu Datin dan Ika. Tak pasal-pasal feeling 20an angkara diorang berdua ni. Tak buat persiapan apa pun pasal Singapore ni pasal memang pergi dengan orang Singapore. Si Datin nak pergi jenguk nenek dia yang sedang sakit siap bawa mak dia sekali. Tak payah busy belek google bagai. Follow je tuan rumah. :)


Kami tak makan di foodcourt airport tapi pegi makan di kantin staff airport. Berkali ganda jimat makan kat situ. Tapi sebab duit kita rendah, sila kali dengan 3 ya. Tapi harganya masih boleh tahan, kan? hehe...


Lepas tu dari airport kitorang terus naik bas. Dalam bas ni dok sembang la dengan mak datin tentang kisah ibunya aka nenek Datin yang tinggal di Singapore. Semasa entri ini ditulis, nenek Datin telah dijemput Ilahi. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Al Fatihah.
Mula-mula sampai Singapore sebagai orang landskap, perkara yang nak tengok dulu mestilah landskap Singapore, kan? 20 tahun telah menjadikan Singapore makin maju dan cantik. Bunga kertas dari variety Singapore Beauty ni memang telah berjaya sangat mencantikkan jalan-jalan di Singapore seperti namanya.


Tukar bas di Hougang Central untuk ke Woodlands Jimat sangat. Bayar SGD 2 je lebih kurang guna kad macam touch n go tu. 


Selamat sampai di rumah mak saudara Datin di Woodlands. Macam ni cara mereka menyidai baju. Guna galah. Kesian pulak rasanya macam susah je cara ni. Eh...entah. Hanya mereka yang tahu. hahaha...

Kami rehat-rehat dulu di rumah makcik Datin. Lepas tu bermulalah perjalanan menapak yang perlukan stamina yang tinggi. Patut pun susah nak jumpa orang Singapore yang gemuk. :p
Kami menggunakan MRT, bas dan teksi sepanjangkami di Singapore. Jenuh menapak, hoihh...


 Dalam MRT pun sempat ye.

 
 Stesyen MRT  Kallang.


Sampai Bugis Road. Hujan la pulak...


Menapak laju-laju untuk makan dan solat. Ini Masjid Sultan yang femes di Sinagpore tu. Memang menjadi antara pusat tumpuan pelancong di Singapore. Kami pun fefeeling pelancong la jugak ni. hahaha..


 Memang ramai dengan pengunjung. Tapi masjid ini tidaklah terlalu besar jika dibandingkan dengan masjid-masjid negeri di Malaysia.



  Bussorah street, Haji street, Arab Street, Kampung Glam...inilah tempatnya. Pusat pelancongan untuk makan-makan dan membeli souvenir Singapore. Memang happening kat sini.


Macam-macam restoran yang menghidangkan makanan dari pelbagai negara ada di sini. Pilih saja mana satu cuma pastikan yang halal, ya. Nak selamat, makan di kedai mamak je la. Kami terpaksa cepat-cepat di sini sebab nak kejarkan Gardens By The Bay tu. Dengar cerita, tempat tu besar sangat sampai tak sempat cover semua kalau datang sekejap. Jom nanti kita tengok di entri akan datang, ya.


Terima kasih sudi baca,
Yana Halim. :)