Tuesday, 22 March 2016

Percutian ke Bukittinggi dan Padang - Part 1

Assalamualaikum wbt..
Bismillah...

Birthday tahun ni saya hadiahkan diri sendiri trip ke Bukittinggi dan Padang, Indonesia dengan kawan-kawan kesayangan. Lama punya perancangan ceritanya. Dok terbayang-bayang kisah novel Tenggelamnya kapan Van der Wijk tulisan Arwah Pak Hamka. hmmm....sayunya hati. Err ok, saya terbawa-bawa emosi saya yang suka bersentimental ni. hehe..

 Tiket flight seperti biasa, beli masa harga promosi. Tak sampai RM200 untuk kos pergi dan balik. Ok la ye dak? 

Paling unggul di Sumatera Barat mestilah Istana Pagarayung. Meh kita buat selfie intro katanya...hehe...

Pagi 20feb 2016 di KLIA 2. Terlalu ramai orang. Kemain panjang kena beratur. Pemandangan yang agak luar biasa. Selalunya, tak la ramai sangat sampai macam ni.


Fuh...

Trip kali ni sangat istimewa sebab supir/ ejen pelancongan saya yang tempah turut naik flight yang sama. Aldi nama beliau. Biasanya saya suka tulis ringkasan maklumat trip di entri yang terakhir. Kali ni saya tulis di entri yang pertama supaya tiada yang bertanya lagi. Ulang balik, namanya Aldi. Boleh whatsapp dia +62 813 6338 5879. Beliau memang menawarkan perkhidmatan yang terbaik. Sila berurusniaga dengan beliau sendiri untuk mendapatkan tawaran terbaik, ya. :)


Selamat mendarat di Bandara Minangkabau dalam pukul 9 pagi gitu.


Kawan-kawan yang berkeluarga menaiki van 14 seat ni. Kami bertiga menaiki avanza. 

Destinasi pertama yang dituju mestilah Rumah Makan Lamun Ombak untuk bersarapan. Kalau anda ke Bukittinggi, memang inilah satu-satunya restoran atau r n r yang paling popular dan selesa.

Besar dan selesa restoran ni.


Macam-macam ada.



Tapi kitorang ni tak ambil makanan untuk breakfast pun. Terus order nasi Padang, ko. hahaha...



Tu diaaa....pagi-pagi dah bantai nasi. Tapi tak menyesal pun sebab masa balik tu tak singgah pun di sini. Kiranya kami dah mencuba masakan nasi Padang Rumah Makan Lamun Ombak yang wajib cuba tu. Rasanya? Sedap nak bagitau. Bukittinggi memang destinasi jalan-jalan cari makan yang tidak mengecewakan. Di Indonesia, Bukittinggi adalah yang terbaik.


Macam-macam jenis jus ada. Jus pinang muda tu paling unik. Tapi saya tak berani nak mencuba. Risau sakit perut. hehe...


Perjalanan kami ke Bukittinggi memang asyik ketawa je dengan lawak si Aldi. Kuat melawak dia ni. Supir paling kecoh yang pernah saya kenali di Indonesia. Tapi memang best sangat dia ni. 


Dalam perjalanan, kami singgah sebentar di air terjun Lembah Anai. Memang tepi jalan je air terjunnya. Saya sempat snap jualan di kaki lima menuju ke air terjun. Memang menarik tengok jualannya tu. Pisang abu rebus, teringat zaman kanak-kanak.


Ini la rupa kacang soya yang belum diproses. Ramai dah pernah tengok? Saya, ini yang pertama kali.


Snap sekeping dua gambar di sini. Nak mandi, memang tak le.


Ada paparazzi la pulak...


Air terjun di Lembah Anai. Tinggi-tinggi air terjun di Sumatera ni. Best kalau dapat mandi.


*bersambung...


No comments:

Post a Comment