Sunday, 6 January 2013

Resepi pancake asli

Ini cubaan pertama.
Nak feeling-feeling omputih la pulak.
Selalunya buat lempeng atau peknga je buat cicah dengan kari.
Tapi hairan jugaklah.
Cubaan pertama resepi simple pun boleh hampeh macam ni.

Resepi: Tepung campuran pankek 
            1 biji telur
            30 gram minyak masak
            320ml air

Simple, tak?
Apa? Resepi pelik macam kedekut?
Mestilaahhh.....ini bukan blog resepi tau.
Harusnya saya guna yang segera je. wakaka...
Siapa google sebab cari resepi pankek tapi terjumpa blog ni, minta maaf banyak-banyak ye. :D
Tapi jangan memain, 'segera' tak semestinya menjadi untuk percubaan pertama.
Cuba tengok kat bawah.


 #Apa punya huduh la pankek macam ni. Berlubang-lubang le pulak. huhu..


 #terbalikkan beliau, elok le sikit sebab lubang jerawatnya nampak kurang. hehe..


 #Jangan terus kecewa. Cubaan pankek yang kedua, baru jadi. Licin elok je seperti yang dilihat. Bab terlebih kegaringan memang feveret saya. Jangan kutuk hangit pulak. Saya sangat fokus tau masa buat ni. ekeke...

Tapi saya hairan sungguh apasal yang pertama ni jenuh berlubang.
Mesti tak baca bismillah gamaknya. hehe..
Nak tau saya guna tepung pankek yang mana?


v










v











v







#Tadaaaa.......boleh didapati di mana-mana pasaraya. Harganya lebih kurang RM8 sekotak.

Pankek sedap dimakan dengan madu lebah.
Cubalah sesiapa yang belum mencuba adunan Pankek jenama Nona ni ye.



20 comments:

  1. Nur pernah buat dengan tepung kek...
    resepi main hentam juga..cuma nur tak guna air, tapi guna susu..sedap jugakk..!

    mkn dengan sos coklat... :)

    ReplyDelete
  2. praktis make perfect kan :)

    ReplyDelete
  3. bgus berlubang2 sng cket oksigen nk masuk..kekeke. tp tgk gambar bawah tu, mak aih, klu makan tiap2 hari mau diabetis dibuatnya..

    ReplyDelete
  4. @Cik Nur

    kalau guna susu, mmg bertambah lemak le. Tambah lemak, bermakna bertambah sedap! :D

    ReplyDelete
  5. @kopi pasta

    apa peranan oksigen kat pankek ye? hahaha...
    mmg x leh makan hari2 berkuahkan yg manis2, mmg diabetes le jawabnya. :)

    ReplyDelete
  6. lepas ni akak cube buat tebal skit.. hehe.. mungkin jadi cantik mcm dlm gmbar kotak tu.. hehe

    ReplyDelete
  7. Wahhhh...nampak menyelerakan....mmg western btol..

    ReplyDelete
  8. pergh.. kelaparan saya tiba2..hhehehe

    ReplyDelete
  9. mak sya wat pancake pun gune ramuan tu..hehehehe..cicah susu..nyam3..:P

    ReplyDelete
  10. @cik neto

    tebal dah tu. Snap gambo dr atas mmg x nmpk le. hehe..

    ReplyDelete
  11. @❤Kamsiah❤

    mmg selalu buat pun kak. Makan dgn kari. :)

    ReplyDelete
  12. @Sya Chot ..

    ha'ah. Cicah dgn sos coklat pun sedap banget... :)

    ReplyDelete