#Rendang pedas Ikan Tilan
Rendang ada banyak versi.
Tapi bagi saya, rendang pedas Negeri Perak adalah yang paling simple.
Hiris-hiris semua bahan, lepas tu masukkan sekali bahan utama, cili kisar dan santan.
Selepas bubuh semua dalam kuali, boleh hidupkan api dapur.
Senang, kan?
Ops. Tulis macam ayat di atas, memang nak kena penampo sebab kedekut bebeno.
Maka, saya tepeklah resepinya seperti di bawah.
Untuk resepi Rendang Pedas Negeri Perak ini, saya menggunakan ikan Tilan hasil tangkapan datuk saudara saya dari Sungai Perak nun.
Rare, kan ikan ni?
Mesti ramai tak tahu. hehe...
#ikan tilan perlu dibakar untuk dibuang kulit sebelum dimasak. Ikan ni macam belut sikit tapi lebih besar.
Bahan-bahan :
-2 ekor ikan tilan (dibakar dulu untuk dibuang kulit dan dipotong-potong)
-segenggam cili kering (direndam air panas dan dikisar)
-3 biji bawang besar dihiris
-1 inci halia dihiris dan dimayang halus
-3 batang serai dihiris nipis
-2 helai daun kunyit digulung kemudian dihiris halus
-3 keping asam keping (sebab guna ikan, kalau ayam dan daging tak payah, ye)
-3 cawan santan pekat
-segenggam kelapa parut
-garam secukupnya
-sedikit perasa (ikut suka la kalau nak guna pak aji)
Semua bahan masukkan dalam kuali kecuali daun kunyit.
Kacau sampai masak, dah nak tutup api baru masukkan daun kunyit tadi.
U olls nak masak udang ke, ayam ke, daging ke....ini la resepinya.
Simple, kan?
Selamat mencuba Resepi Rendang Pedas Negeri Perak.
19 Comments
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteRendang pedas ni wajib ada tiap2 kali raya [tapi mak yang buat..hehehehe]
ReplyDeletewahhh.. sedap nyew ! pas nie nk buat lah. umah sye tak jauh dari sg perak. lerh tgkap ikan sat g... haha !
ReplyDeletememang selalu buat rendang guna resepi nie pun..mudah je..kalau guna ikan kak sal guna ikan kayu/tongkol je..udang n kerang pun sedap...
ReplyDeletemak aiii terussss teringin...huhuhuuuu
ReplyDeletemacam sedap je. tetiba rasa macam lapar pulak. heheee!
ReplyDelete@SYANI
ReplyDeletemmg menu wajib time raya jugak. :0
@Alysha Syahirah
ReplyDeleteorang Perak je Alysha? :)
@Kak Sal
ReplyDeletemmg sedap le kan kak sal? Yana selalu guna ayam.
@MYA EL QAYREENA AZRYAN
ReplyDeletebuat je. Simple sangat resepinya. :)
@nana kamarul
ReplyDeletehehe...time lapar2, tengok makanan apa pun nmpk sedap. :)
mmg sedap rendang pedas ni....
ReplyDeletelama dah tak makan......
ikan tilan...?tak pernah tgk bagaimana rupanya...
ReplyDelete@Qhaifa Nur
ReplyDeletebau rendang ni mmg menusuk perasaan...hehe
@❤Kamsiah❤
ReplyDeletetak sanggup nak tepek kat sini, takut ada yang geli sebab dia mcm belut. Badannya pulak bercorak macam ular sawa. Erk! andaian yg agak best di situ. :p
resepi piau dari kuale ni kan...
ReplyDeletemakcik nur masak mcm ni lah..hiris2...
mak nur masak cara lain...
@Cik Nur
ReplyDeleteye cik nur...sempoi, senang dibuat. Baunya menusuk kalbu! hehe..
pergh..sangat2 menyelerakan..
ReplyDeletemacam ikan masin la
ReplyDelete