Friday, 8 April 2011

BuAh CeRpU

Nak citer sikit pasal sejenis buah yg dipanggil buah cerpu. Tapi kalau orang Perak, disebut buah ceghopu. Sebut betul2...ce..gho..pu! Kikiki...ghase macam nak bukak keleh loghat Peghak pulok. Mane idoknye, musim ce citer...ce citer tak abeh lagi. Ate...glemer la pulak p'kataan2 dlm skrip citer hantu kak limah tu ha. Kat mane2...abeh ler oghang Selangor ke, oghang Kedah  tetibe pulok nak cakap Peghak. Bio le. Oghang kate 'sharing is caring'....

Ate...teman nie tak abeh la pulok nak menghepek kat sini. Oghang kate syok sendighi. Lantok le. Blog teman, suke ati le ye dak? Laki teman pun tak bace blog teman, yg kome ngenden blog teman nie pase? Takde koje ye? Kah kah kah.....udoh le. Meghepek je nie. Jom teman citer balik pase buoh ceghopu.



Tuko slang balik ye. Hehe. Buah cerpu nie banyak tumbuh kat kebun durian arwah mak angkat aku. Senang betul pokok nie membiak. Dah tebang pun, ada je tumbuh balik. Rupa buah nie mcm buah pisang kaki. Rupa jer la. Rasanya sangat kontra, ok. Buah nie masam. Aku suka petik yg dah kaler oren sbb rasanya ada manis sikit. Takde la masam berdengung mcm yg berwarna kuning.

Dah lama aku tak nampak pokok nie. Apatah lagi nak makan buahnya. Jgn pupus sudah la. Kesian generasi akan datang. 
*gambar ihsan google

3 comments:

  1. As salam...

    Pernah makan sekali buah ni..
    Tapi x ingt dah beli katne..

    ReplyDelete
  2. w'salam...

    ade org jual ke buah masam & byk getah nie? Miracle kalau jumpa kat pasar malam. Mesti nak beli jugak kalau jumpa. Nostalgia la katakan...hehe

    ReplyDelete
  3. Baru mkn buah nie minggu lepas, bli kt lata iskandar on the way ke ch, sebelum nie mmg tak pernah makan n tak pernah jumpa. Tanya pakcik yg jual tu kata nie buah kampung n dia ambil kt tapah n dia tunjuk camna nak mkn. Kalau pakcik tu tak tunjuk mahunya tak tau camna nk kupas buah nie. Kena kupas n isi mcm manggis pun ada, rasa manis masam sedap. Rasanya dlm 12biji rm3.

    ReplyDelete