Friday, 24 February 2012

Memandu kereta dan Blogwalking

Kadang-kadang bila berblogwalking, terasa sinonim pulak dengan memandu kereta di dalam bandar.
Feeling-feelingnya pun sama. Ini apa yang saya rasa je.
Tak percaya? Jom tengok.



1) Terhenti-henti.
Dalam blogwalking, kita akan berhenti di blog orang lain. 
Kita berhenti sebab nak letak jejak tak pun nak komen. 
Macam traffic light dan tol yang kita pun kena berhenti, kan?
Tapi kalau kita tengah beratur untuk touch n go, tetiba kereta depan kita tak boleh jalan angkara lupa top up touch n go dia, geram tak? 
Macam tu la juga bila blogwalking, kita nak komen entri dia, tetiba ada pula verification word. 
Kalau senang tu tak apalah juga.
Ni yang susah nak detect word yang jelas tak jelas tu.
Sampai banyak kali cuba baru lepas komen kita tu. 
Sabo je la.

2) Bunyi-bunyian
Saya sangat bencikan bunyi hon. 
Selagi sedaya upaya saya pun tak suka nak honkan orang lain kalau saya memandu kereta. 
Dalam blogwalking pulak, saya sangat tidak suka blog yang ada lagu. 
Betullah hak masing-masing nak tepek apa dalam blog dia. 
Betullah juga suruh mute je pc.
*padahal dia yang sibuk promote suruh pergi blog dia...tsk..
Tapi bagaimana kalau telinga nie dah ada benda lain yang nak didengar dari pc sendiri? 
Nak-nak pulak blog yang saya tak jumpa butang pausenya.  
Sangatlah geram sebab saya blogwalking sambil mengenjut Qisya di buaian. 
Asyik terkejut je dengar lagu-lagu tu. 
Annoying macam hon jugak rasanya.

3)Desak-desak
Tiap kali ada orang letak mesej suruh saya follow dia balik.
Saya terasa seperti kereta saya diekori rapat dari belakang kalau saya tengah memandu. 
Feelingnya macam tulah. Sebijik.
Maaflah kalau ada sesiapa yang sentap dengan kata-kata saya ni. 
Semua orang nak happy dalam berblog. 
Tak perlulah nak kejar follower sampai paksa-paksa orang lain follow. 
Tiada makna follower ramai tapi tiada pengunjung setia. 
Boleh faham kot.

Cukuplah tiga perkara. Tulis banyak-banyak kang, ramai yang unfollow pulak. ekeke....
Ok bye. Happy blogging!



11 comments:

  1. HAHA. pengakuan ikhlas yang berani. tapi most of it ada betolnye :)

    ReplyDelete
  2. hahaha. kak. baru haritu sy buat entri pasal follow memollow hihih :D.
    btw ada betulnyer jugak akak

    ReplyDelete
  3. haha true indeed lhaa ! terbaik lhaa entry nie hehe :D

    ReplyDelete
  4. setuju dengan cakap kak yana ni...apa yang yana taip ni semua betul..tapi bab feeling kete follow dekat tu..memang geramm..!

    sama je bila berblogging ni..hihih

    ReplyDelete
  5. hoho kreatif la entry ni kak..tp memg sume tu betol:)

    ReplyDelete
  6. izan setuju sangat .... suka entry ni ^-^
    izan kalau bw..mesti off volume,riso kot keluarlagu tiba-tiba....hhihi terkejut..

    ReplyDelete
  7. Hikhik~ setuju ngn kak yana ! :DD

    ReplyDelete
  8. haha, betollah kak. kite pon same rase cm akak. give me 5 ! :D

    ReplyDelete
  9. hahahah..lawak pulak entri nih.btul la,cam naik kete lak kan..pasal lgu tu,dulu2 sy geram jgk..tpi lama2 mcm dah terbiasa..kalo lagu best,sy dgr je..kalo lgu xbest,lepas tu kuat semacam je,trus mute lptop sendiri..

    ReplyDelete
  10. setuju..

    btw..salam kenal :)

    ReplyDelete