Tuesday, 23 October 2012

Bunyi seretan perabot dalam rumah

Semenjak akhir-akhir ni selalu sangat terdengar bunyi seret-seret perabot dalam rumah.
siang malam pagi petang dok berbunyi.
dua malam lepas, saja saya stay up baca novel.
dah pukul 3 pagi pun dok bunyi orang berkemas lagi.
entah apa yang nak diubah tak tahu la.
srettt sana sini.

malas nak fikir yang scary-scary tu.
nanti tak tenang hidup pulak dibuatnya.
sama ada memang fenomena tinggal kat rumah bertingkat-tingkat atau gangguan makhluk halus, redha sajalah.
bukan kita je yang menjadi makhluk Allah, betul tak?

tapi kali ni macam dah selalu sangat.
dulu-dulu, selalu bunyi guli dan ketuk dinding.
sekarang bunyi-bunyi tu dah takde, bunyi seret-seret perabot pulak.
adoiii....

memandangkan dah agak melampau,
saya pun google sana-sini pasal fenomena ini.
antara fakta sains dan alam ghaib,
mestilah kita nakkan yang fakta sains, kan?
tapi bila saya terjumpa komen yang buat saya agak terkesima lantaran tak pernah terfikir....

"aku rasa mungkin juga yg dok misteri nie sbb ada kontraktor2 yg mati semasa pembinaan flat/apartment/kondo kot? aku ader dgr, selalu diorg simen skali jer mayat2 depa nie...mana ada masa nak tanam2...tul tidak allahuallam... itulah sebab mcm2 bunyi nie...mcm depa nk kuar laa..klu leh nak disemadi cara baik...ntah laa...mungkin Misteri Nusantara leh wat satu topik nie...hmm sama gak cam kat hotel...klu kat hotel sure ada satu bilik khas yg dikosongkan utk benda2 nie...

Biasenye tanam bodies ni kt projek2 cam wat jambatan aku pnah dgr, klu umah xpnah."


huhu.....pitam kejap. 
Apakah???



28 comments:

  1. ooi. jangan cerita seram. aku masih kat ofis!

    ReplyDelete
  2. Rapunzeel Cikilolo.....haaa....mesti tgh aware sekelilin tu. kikiki...

    ReplyDelete
  3. adehh..seram teman bace ni kak..!
    umah makcik nur pun de gak ganguan2 ni,
    nak2 pula umah makcik nur tu mmg tempat laluan dia...
    tapi setakat ni tak ganggu org..

    ReplyDelete
  4. Cik Nur....akak cuba buat2 bodo je walau dlm hati tu rasa agak seriau jugak la..

    ReplyDelete
  5. er..er.. aku salah masuk blog ke ni yana? hehehe... lawa :D

    tapi Qisya yang comel dah ilang ke mana? hehehe..

    oit.. seram pula aku baca. Tapi aku pun selalu macam tu juga.. sambil menaip di komputer mula la telinga dengar bunyi macam-macam.. tambah-tambah lagi bunyi lolongan sang anjing jiran hehehe...

    rasa nak dok umah ko kejap.. nak membaca novel smpai tengah malam (nak join dengar bunyi-bunyian hahaha)

    ReplyDelete
  6. Kak sy pun selalu dengar bnda mcm ni dlu.. Haa mmg jin la tu sengaje nk tarik phatian.. Mrk kekdg kurang kasih syg kak.. Ahaks..

    ReplyDelete
  7. rumah sy tggl skrg ni siang mlm pg petang tgh malam.. bunyi2 tu.. dr sy blm kawen smpai dh ada anak.. bunyi org seret perabot, bunyi guli, tu memang blh kata hari2.. akak tggl rumah bertingkat jugak & setahu sy la atas rumah sy tu xde org tggl tp setakat bunyi je x gangguan lain so, sy buat x tau je sbb aku dh x rasa apa2 dgn bunyi2 mcm tu. kalau ada makhluk lain kt umah atas tu.. hope dia tggl situ je la.. jgn dtg sini.

    ReplyDelete
  8. eh..benda tu jadi kat rumah akak ke?? menakutkan betul...

    ReplyDelete
  9. nong.....lawa? ehem2...
    pasal Qisya tu, dah selalu sgt dah interframe. Amsyar pun dah merajuk dibuatnya. hehe..
    eh? bunyi anjing lagi scary la. tambah2 yg mendayu-dayu tu. eeee...

    ReplyDelete
  10. liyana....kurang kasih sayang? hmmmm.....teori yg boleh diterima. :p

    ReplyDelete
  11. suria....akak dok kat tingkat atas sekali. Bila dengar atas siling tu yg musykil sgt tu...

    ReplyDelete
  12. boni... ha'ah. kat rumah akak le. tensi gak dibuatnya. huhu..

    ReplyDelete
  13. pena wat kenduri doa selamat tak kat uma akak?..cuba buat sekali dua.....amalkan yasin malam jumaat dan pagarkan rumah.

    eca pun tggl kt apartment kak...ruma groundfloor lagi..tpi xde la pngalaman menyeramkan mcm ne.hehehe

    ReplyDelete
  14. eca...ini pangkat lebih tinggi sikit dari prebet kot sbb rumah ni hari2 ada org mengaji especially encik hubby akak tu. huhu...

    ReplyDelete
  15. alahai , seram la pulak . wuwuwu T__T

    ReplyDelete
  16. gulppppp. malam ni tido buka lampu. hahha

    ReplyDelete
  17. DULU KONDO DEQ SALU JE DGR ORG TARIK PERABOT DLM KUL 3 PGI .. BILA G TANYE GUARD .. DIA CKAP RUMAH ATAS KITORANG XDE SAPE TGGL .. TP XPUAS HATI .. ALEH2 G TGOK SNDRI DGN GUARD TU .. SIYES .. KOSONG .. BLURRR ..

    ReplyDelete
  18. Seram ni.. ;-) anyway take care dear..

    ReplyDelete
  19. klu yanty bukan pitam lagi yana...mau kena darah tinggi...wow scaryyyyy.....erghhhh...jgn la jupe apa yg menakutkan...

    ReplyDelete
  20. kalau ada benda ganggu maybe lah.. tp, sbb roh berkeliaran tu xlah.. hati2 ei..

    ReplyDelete
  21. kak yana,bunyi guli tu mmg biasa sgt.kat umah along pun ade.tak sangka plak umah kak yana pun ade.ye la umah kita kan jarak sekangkang kera je.x mustahil bende yg samahehehe

    ReplyDelete
  22. Aku tgh baca mlm2 ni..buat seram ajer.......

    ReplyDelete
  23. Yana..

    biasanya kalau ada bunyi guli..seret rantai dan alih2 perabut nie adalah mainan jin..tahu dari pembacaan la..

    contohnya yana bleh baca kat sini

    http://mforum5.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=652522

    ReplyDelete
  24. rumah sy dulu pun camtu...bunyi guli jatuh berderai, mesin jahit bunyi mcm org tengah jahit, orang lari dlm rumah...

    pasal buruh kasar yg ditanam tu mmg betul pon..

    ReplyDelete
  25. err... agk scary jgk..
    btw, blogwalking here.. ;)

    ReplyDelete
  26. hurm.. selalu gak jadi benda mcm ni, selalu bila time mengaji, tiba2 ada benda macam hempap bumbung atap, then golek2.. ingat musang ke ape, tapi takkan setiap kali bila baca alquran, time tgh tgk tv xde pun dia nak bunyi2..

    Kalau omputeh depa panggil poltergeist, entity nakal yg ganggu org saje2..

    ReplyDelete