Thursday, 8 November 2012

Si penakut tulis status Facebook

Sejak ramai blogger jadi friendlist saya di facebook,
newsfeed saya dipenuhi dengan status-status yang kebanyakannya adalah dari golongan blogger.
boleh kata 90 %.
memang fitrah blogger gamaknya suka tulis-tulis, suka taip-taip.

saya ikut mood.
kadang-kadang kalau melepak lama kat fb, barulah nak tulis-tulis. 
sebab di situ ialah tempat urusan jual beli saya dan tempat skodeng kalau rajin. hahaha...

tapi sekarang rasa macam tak best sangat nak tulis status.
ayat-ayat pendek kat situ selalu tak sampai maksud.
maka, akan ada yang tak faham, akan ada yang rasa annoying, akan ada yang sakit hati.
seterusnya jadi bahan mengumpat, le kan?
heh. this is scary.

lepas tu, komen-komen pulak......wow!
macam takde hati dan perasaan kadang-kadang konon2 atas nama kawan2.
tak pun, terjadi lagi kes tak sampai maksud.
sarcasm yang tak menjadi kekdahnya.
heh. this is scary.

sekarang, saya jadi penakut kat situ.
kalau ada terlepas status saya di situ tentang selain hal jual-jual atau share gambar, makanya saya cuba beranikan diri la tu.
haishhh.....complicated jugak ye.
entah apa maksud friendlist kat situ tapi tak macam friend pun.
malah ada yang tak pernah bertegur sapa sedangkan kita memang kenal dia di alam nyata.
pelik.

dan yang paling pelik, bila nak minta tolong like.
saya pernah nak tolong buat kempen untuk kawan-kawan yang join contest like2 di fb ni.
sampai jenuh rasanya taip-taip.
(kalau guna mulut dah macam bergaduh)
susahnyalah hanya nak mintak satu click.
belum lagi nak mintak pinjam duit.
ok. yang saya geram ni kat kawan-kawan atau saudara-mara saya sendiri.
memang pelik ya amat.




akhirnya,
baiklah saya merepek di blog daripada di status fb.
sebab sangat payah untuk saya sakit hati dengan entri berbanding status fb.
lagipun, di blog saya jumpa ramai yang ohsem juga. tak gitu?
eh? boleh terima tak ni?
siapa setuju, tulislah komen panjang-panjang.

salam sayang. (eh tetibe)



21 comments:

  1. ok...dah lega ke dpt lepaskan perasan hehe...akak kalaua kat fb...utk suka2,main2...utk serius kat blog....

    ReplyDelete
  2. hahaha..lucu gk baca entry ne..eca salah sorg yg update setatus 24jam...kdg2 klu bosan tu,setiap setgh minit status baru..sampai kawan tgur,"mak aiii ca,byk juga status kau,nda tau mana satu mau like atau komen"..wakakaka :P

    ReplyDelete
  3. Laman2 sosial ni tempat attention seeker je kak..tak penting pon..lagi best kalau blogging kan..apa pon time kasih la sebab cakap aku ohsem..malu(pipi merah2)..ekeke..

    ReplyDelete
  4. kak kamsiah....hahaha....legaaaa sgt ni. kikiki....

    ReplyDelete
  5. Eca....haaaa...si tukang rajin tulis status dah dtg komen. x pe....belum ada lg status eca yg annoying. jgn risau....hehe

    ReplyDelete
  6. Ym Bundle..... mmg ohsem la. tu yg sayang lebih tu. :p

    ReplyDelete
  7. betul! fb byk mengundang mksud tersirat..blog ni straight forward ja..

    ReplyDelete
  8. blog blh tulis pnjg2.. fb taip pnjg2 bknnye org nk bce sgt.. ~

    ReplyDelete
  9. hehehe ~ CP pown antara pengupdate status tegar , um , sampai tak sampai tataw la , sebabnya fren CP tak ramai yang pandai bloggin ... bloggin tuk kawan bloggin , fb tuk kwn fb .. then fb tuh tmpt CP maen gme , hehehe ~~ dulu la , skg tak aktif pown , hehehe ~

    ReplyDelete
  10. sama lah :D hihik *. kalo kat blog lagi ohsem tau, blogger kebanyakkany lebih open-mind dan tak mudah sensitif. tapi fb ni ada bahaya sikit kalo org lain tak mudah menerima pandangn kita.

    ReplyDelete
  11. lebih selesa berblog dari fb....
    bagi saya fb ni berpuak-puak...mana tak klau baik dgn kita, tulis berjela-jela..cuma like saja
    buka fb sekadar ikuti perkembangan saja...nak komen ikut mood he..he..

    ReplyDelete
  12. dah lama tak merepek-repek dekat status fb.. salu tgk sal kawan je kat situ.. mana tahu dahal penting kan.. tp kat blog selalu lah

    ReplyDelete
  13. oh.. byk nak komen ni tapi.. nantilah. ko tunggu ya Yana...

    ReplyDelete
  14. hehe. itu lah sebb sy suka merepek di blog. di blog lebih luas skopnya. bebas untuk tulis. hehe. thnks singgah blog. entri baru: pesan abang

    ReplyDelete
  15. ada betulnya jugak.dulu masa ada fb mmg xrajin pn nk tulis status.rasanya lagi rajin melepak kat blog.rasa lagi puas tulis apapun kat blog.rasa lagi kenal kwn2 maya pun ada...huhuu

    ReplyDelete
  16. yaa terbaekkk! saya pun sama ada rasa 'fobia' sket kat fb ni.. penah kene saun dengan manusia tak kenal sebab saya bergurau dengan kawan saya.. dia tak pham maksud kita trus kene saun plak.. baik kita merepek merapu meraban dalam blog aje.. puas hati hihi

    ReplyDelete
  17. selalu juga lepak FB..tapi nak kuar status tu jarang2...

    macam akak cakap..kang ade je yg tak puas hati.. tambah2 mcm nur ni.. kang kalau kita tulis soal hati mulalah org duk pertikaikan..

    lama2 jadi bahan umpatan.. lebih baik jadi pemerhati je..hihihi...

    dan betul..lebih selesa lepak di blog. :)

    ReplyDelete
  18. yg pasti , blog lg best dr fb ! ^^

    ReplyDelete
  19. lepak kat blog lg best..punya suka nak tulis apa,orang tak leh nak like2..heheh..paling stuju tang orang yg dknali di alam nyata..kdg2 dlm fb ramah,bla jmpa dpan mata haram xsnyum..huhu

    ReplyDelete
  20. hahaha.. tu la.. nak mintak tolong like pun susah..hehehehe

    ReplyDelete
  21. yang sebenarnya kan yana.. aku hari-hari lepak kat Fb..

    tapi status? hurm... 4-5 bulan belum tahu ada satu..

    kawan aku cakap..

    " Fb ko.. yg buat aku tahu ko masih aktif fb.. sebab aku nampak ko like sana like sini.. like link itu.. like link ini.. tu jer yg aku nampak.. tu je yg menunjukkan fb ko stil bernyawa"

    jadi sebenarnya aku ni skodeng jer byk ahahahahah...

    ReplyDelete