Thursday, 4 July 2013

Ini entri stress

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Di sebalik cerita-cerita gembira yang disajikan, saya sebenarnya selalu terfikir....apakah yang mampu dilakukan melalui blog?
Apa tujuan kita menulis di blog?
Kalau mahukan duit, halalkah duit hasil dari hack traffic? Paksa orang like atau tipu link?
Adakah puas sangat di hati, kerana melalui blog boleh dapat populariti?
Lepas tu feeling2 macam selebriti?
Berapa ramai yang menulis memang dari hasil fikirannya sendiri?
Bukan setakat copy paste lepas tu guna Samseng Facebook?
Oh, memang stress. Sebab saya belum mampu menjadi blogger yang mampu menulis berdasarkan pendapat sendiri mengenai sesuatu isu yang menjadi pemangkin fikiran pembaca-pembaca blog ini.
Saya cuma mampu utarakan stress saya tentang isu di Mesir.

Ya. Mesir.
Bukan disebabkan adik ipar saya yang masih study di sana serta kawan-kawan saya yang sedang bertugas di sana.
Syria juga sudah meluluhkan hati saya, apatah lagi Mesir yang diketahui tamadun hebatnya ribuan tahun sebelum Masihi.
Tahun lepas, betapa leganya bila Dr. Morsi menang pilihanraya melalui sistem demokrasi.
Alhamdulillah, parti yang mendokong Islam menang di Mesir.
tapi hanya setahun.
Dan semalam, terima berita yang meluluhkan hati amat memedihkan.
Kenapa begitu payah Islam diutamakan?
Itu di negara yang mana ramainya para ulama Islam menuntut dan menyampaikan ilmu Islam.
Di dunia Arab yang begitu dekat dengan warisan para anbiya'.
Tapi yang mendokong Islam masih dijatuhkan.
Ironi sungguh.

Arab Saudi yang menyokong penggulingan ini memang mengecewakan.
Tapi apa sangatlah yang nak dihairankan.
Rumah saya jauh dari Starbuck dan Mc Donald.
Tapi Starbuck sangat dekat dengan Kaabah.
Keluar masjidil haram, naik escalator kat Burj al Bait tu dah boleh jumpa.
Entah apa yang ada dalam pemikiran pemimpin negara-negara Arab ini.

Saya memang geram dan sakit hati.
tertanya-tanya di hati, apa yang mampu dilakukan oleh seorang rakyat marhaen yang jauh dari negara  Arab ini seperti seorang saya?
Tiada perasaankah pemimpin-pemimpin yang dikatakan pemimpin negara Islam yang lain?
Siapa lagi pemimpin yang lantang menyuarakan pendapat tentang perihal umat Islam selain Morsi dan Erdogan?
Ada sesiapa?
Maaflah sebab banyak pertanyaan dan tanda soal.
Saya memang tengah stress sebab pemimpin negara sendiri pun ....errmmmm....
u olls nilaikan la sendiri.
Titik.


GUGUR SISTEM DEMOKRASI NEGARA MESIR

{TERKINI : Isu Semasa Mesir}
Pemerintahan Rampasan Kuasa di Mesir :

1) Menutup semua saluran siaran Islamik (17 saluran ), yang menyiarkan siaran langsung di medan perhimpunan , terutama di Rabaah Abawiyyah
2) Menyekat surat khabar FJP.
3) Menutup siaran Misr 25
4) Menyekat siaran langsung al jazeera di rabaah
5) Menggunakan peluru hidup ke arah penyokong Dr.Muhammad Mursi sehingga ramai yang syahid.
6) Menahan beberapa pemimpin yang menyokong kepimpinan Presiden Dr.Muhammad Mursi
7) Menangkap ketua pejabat siaran langsung al jazeera dan beberapa pemberita antaranya Syariff Mansour dan Muhammad Jamal.
8. Merampas semua kamera di tempat persekitaran himpunan Rabaah Adawiyyah
9) Menghalang wartawan daripada membuat liputan kepada penyokong Dr.Muhammad Mursi di Rabaah Adawiyyah.
10) Kesemua Stesen Televisyen Kristian meraikan rampasan kuasa keatas puak Islam sementara stesen televisyen Islam Mesir ditutupkan serta para pekerjanya ditangkap. Demi Allah SWT, ini penghinaan dan pengkhianatan keatas umat Islam.

"يا الله احفظهم وبارك فيهم وانصرهم"

SUMBER :
Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM)


4 comments:

  1. memang stress...

    semoga dipermudahkan...

    ReplyDelete
  2. sura pun sedih dan geram dengan apa yg berlaku...tengok berita lagi la pening..:(
    (paham2 jelah berita tv tu..)

    ReplyDelete