Amboi2...adik ipar aku yg duduk kat Kulim nun tagged gambo sizzling mee yg dia dok buat kat fb.
Hoho...nampak sedap, ok? Tingin la pulak..huhu. Siap beli hot plate yg tak tahan tu. Sape nak tau, rege dia dlm rm20 sebiji. Rumah baru, dapur baru, alat2 masak sumer baru. Makin rajin depa nie masak-memasak. Takpe...bulan 6 nnti rombongan cik kiah dr Lembah Klang pulak menyerbu rumah baru kat Kulim tu. Hehe..
Nak tunggu pi Kulim nun lama sgt, so aku mintak la resepi kat Maksu yg chomey nie. Ekeke.... (bodek sikit sbb mintak resepi). Sbb Maksu takde blog, aku pon tenyeh kat sini jer la. Boleh kongsi2. (yg benonya, aku takde idea nak buat entry hari nie....wakakaka..)
Takpe, sharing is caring, kan? Jom kite tengok resepinya..
Resepi sizzling mee
bahan2( Untuk 2-3 org makan)
2-3 sanggul (gulung) yee mee
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
2-3 sanggul (gulung) yee mee
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan (klu xde pun xpe)
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air (bergantung pd kepekatan yg kt nak)
sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air (bergantung pd kepekatan yg kt nak)
sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
1.Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
2.Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
3.Masukkan 2 cawan air.
4.Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam.
5.masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min. 6.Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
7.Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
8.Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.(nk lg sedap tmbah telur)
7.Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
8.Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.(nk lg sedap tmbah telur)
Note:Klu xde hot plate buat dlm kuali pun bleh tp jgn msk lama sgt tkt mee kembang
-Klu nk msk dlm hot plate,msk kuah asing dulu dlm periuk then baru ltak mee dlm hot plate trus tuang kuah je smp mee msk.
-Selamat mencuba-
-Klu nk msk dlm hot plate,msk kuah asing dulu dlm periuk then baru ltak mee dlm hot plate trus tuang kuah je smp mee msk.
-Selamat mencuba-
Mak aii.....panjangnye maksuu... Ini dah tak simple dah nie. Hahaha....mau tak try dulu cenggini. Tunggu maksu yg masak jer laaa.... (alasan orang vitamin 'M' nye lebih!) Wakaka...tq maksu...luv u...muahs!!
7 Comments
yana..adik ipar yan atu dok tang mana..taman apa hehe..nak pi kenai2 la dgn dia..
ReplyDeletedia dok kat taman Nilam Baiduri dekat area kulim industrial tu. Taman baru tu. Akak dok kat taman mana?
ReplyDeletesedapnya !
ReplyDeletesedapnyer.. nk gak leh? =)
ReplyDeleteterliur negok nak try lah
ReplyDeleteakka tq for sharing :D
sedapnya..
ReplyDeletememang sedap. feveret adik beradik akak. anak akak amsyar pun suke sgt mi nie. sehati sejiwa la pulak...hehehe
ReplyDelete