Tempoyak dah biasa tengok.
Lempuk biasa tak?
*perasan kot-kot ada yang menjawab soalan. haha.
Ramai juga yang bertanya
macam mana buat tempoyak ye?
Caranya senang yang teramatlah senang.
#asingkan isi dari bijinya. Buat bersih dengan cara menggunakan pisau. Jangan ramas-ramas. Geli, tau.
Lepas tu, isi dalam tapis bagi air durian tu keluar.
Seterusnya simpanlah dalam balang, dan sejukkan dalam peti ais.
Tahan bertahun-tahun.
Lempuk...
sama prosesnya cuma letak dalam kuali dan ditambah gula.
kacau sampai masak.
#kuali ini adalah kuali besar. di dalamnya terisi berkilo-kilo isi durian.
#lempuk yang sudah masak.
Cara yang sangat mudah dalam kepayahan.
nak mengerjakan durian untuk diproses tempoyak dan lempuk adalah mengambil masa yang sangat lama.
Oleh itu, sila angkat tong durian dan besen di hadapan tv.
"selamat mengasingkan biji durian sampai sakit pinggang dan buntuit". ekeke..
Lempuk boleh ditambah dlm masakan lain sebagai perisa durian.
tapi kalau nak makan macam tu je pon sodaaappp...
21 Comments
aduh....! sebut tempoyak sy terus jadi lapo...
ReplyDeletesebab sy ni ratu tempoyak..hehehe... tapi tempoyak baru je la...tempoyak lama, sedap di buat gulai..mmg mkn btmabah2...hihih
lempuk tu sy kureng sikt..tapi colek dgn kacang botol..mmg kena laa...
lapo laaa...hehehe
lempuk tu letak gula merah ke? buat tempoyak x yah letak garam ea..
ReplyDeletecik nur....lempuk ke tempoyak yg colek dgn kacang botol tu? hehe..
ReplyDeleteAdamHawa....x letak gula merah. Gula putih je. Memang kalau dah masak, kaler dia jadi camtu. Macam dodol lebih kurang..
ReplyDeleteAssalamualaikum...tempoyak mmg best..makan nasi ada sambal tempoyak mmg sedap.Izan kalau buat tempoyak suka letak garam..kira awet laa..tahan lama tak masam tapi kena ltk dlm peti sejuk.Lempok durian lagilah sedap...ahhh..terliur lah pulak..... :)
ReplyDeleteizan...ramai jugak yang letak garam kat dalam tempoyak. Tapi family saya x letak garam. Tak tau nape. hehe
ReplyDeletedua2 sedap..hehe..terima kaseh kak...
ReplyDeletewahh...dapat grill pan...pasni boleh masak yg gril2....sedapnya.... ayam grill.. :)
Cik Nur...dah masak pun tadi dgn gigihnya. Tak tepek kat blog je. haha
ReplyDeleteyana...kalau tempoyak tu memang hidangan wajib kat kg husben...tapi lempuk tu kak ina tak pernah tengok la pulak...sedap ke...he he..
ReplyDeletekak ina...lempuk tu macam dodol je. Tapi tak le bergetah macam dodol tu. Dia likat2 sikit. Memang sedap....tambah2 letak dalam bubur kacang..
ReplyDeletesaya tak suka durian tapi tempoyak saya makan
ReplyDeleteKC suka makan lempuk ..tempoyak kalau dimasak KC makan, kalau mentah tak boleh arr.
ReplyDeletesedaknyoooo lepukkkk....
ReplyDeletetempoyak best,dan budu lagi best wee wee wee kalu makan dua dua BEST lagi ehhe
ReplyDeletehaishh..rugi tak tepek...nur pun teringin gak nak pan grill tu...tapi belum kesampaiana..hehehe
ReplyDeleteSy blm terbika lgi kak nk mkn manisan mcm ni.. Ngilu gigi rase.. :D
ReplyDeletelempok sedap..hehe..^,^
ReplyDeletecumil sgt bby kt header tuu..hikhik..
nurul rasya... saya pulak x makan tempoyak mentah, tapi gulai dan masakan dgn tempoyak sgt suka la pulak. hehe
ReplyDeleteKC....samalah kita. :)
faiz...mmg suka makan lempuk ye?
ReplyDeletecik pha...orang kelantan kalau x makan budu tu mmg pelik la ye tak?
cik nur....nanti akak tepek le....yg tu testing dulu.. :)
ReplyDeleteliyana....lempuk yang mak akak buat tak manis sgt. Serius. Akak pun x boleh telan kalau manis2 sgt. Tu sebab paling tak suka adalah wajik...huhu..
nurika...org Perak ke?
nak ngerjakannya payah..tapi nak ngabiskan senang jer...hehehe
ReplyDelete