Friday, 26 August 2011

shuweetnye panggil 'Bi'...

Sejak kebelakangan nie kaann....ramai betul couple yang panggil 'bi' kat pasangannya. Giler comel, kan? Sweeeettt gitu.  Sejak bila ye? Dulu-dulu takde pun. Mak pak dulu-dulu selalu bila bercakap dgn anak2 diorang,  'mak kamu, bapak kamu, pak hang mak hang'. Kalau panggil bini pun 'maknyeee....oooo maknye.' Tak best, okeh? Takde rasa belonging gitu. hehe..

So, bila saya kawen & dah ada anak, encik hubby panggil saya mama. Saya panggil encik hubby Abah. (sungguh nampak tak comel, kan?). Pastu, ada pulak makcik sound, kenapa panggil macam tu. T_T. Kami panggil macam tu sebab nak rasa pemilikan yang sama dalam keluarga. Maknanya bila panggil Mama, Mama tu milik Abah dan anak-anak yang tidak boleh diganti. (eh! tetibe lak rasa emmm....comel juga..hehe) Lebih rasa disayangi oleh semua ahli keluarga kekdahnya. Cewaahh.. (pasan jap)

Berbalik kepada panggilan 'Bi' tadi. Sejak bila femesnya panggilan Bi nie? Sejak lagu si Marc Anthony my baby you tu ke? Ke shortform untuk hubby or baby? Siyes tak faham. Segan pulak nak bertanya kat kuncu-kincit saya. Ye lah kannn....mende2 yang hujungnya ada sebutan 'Bi' kan comel. Transformers kesayangan Sam nama Bumblebee. Kereta si Lindsay Lohan pulak nama Herbie. Patung budak perempuan main pun namanya Barbie. Cute je.

Nak suruh encik hubby panggil 'Bi' la jugak. Tapi bukan dari shortform 'baby' tau. Ngengada la pulak dah beso tagun panggil baby. Saya pun rasa geli dengonya. Kah kah kah. Bukan zombie apatah lagi b*bi tau. (yg nih nak kene lempang). Yang saya maksudkan 'Bi" dari perkataan habibi bermaksud kekasihku dalam Bahasa Arab. Sweeettt sangat rasanya. :P



"Biiiiiiiiii........." panggil mendayu-dayu romantik habis.  


p/s: Pergghh......entry mintak lempang! hahaha...



10 comments:

  1. ok gak tukar-tukar yer yana...lagik romatis pas nikh...huhuhuuuu

    ReplyDelete
  2. eh2 mkck 2 sibuk je..dia jeles ngan akk 2 hehee

    mmg sgt2 sweeeet...so shweeeet..
    hehehe

    ReplyDelete
  3. Dulu masa sekolah2 haliza misbun selalu berlakon panggil suami dia "bi" dalam drama apa tah. Lately ni je panggilan "bi" tu makin femes.. Jangan tersalah dengan b*bi dah lee.heheheeh

    ReplyDelete
  4. chomel2.. yg mama n abah pon chomel :)

    ReplyDelete
  5. dlu lps kawen decide ppgl b tu x tiru sape2 pon, x pnh dgr lg org pggil b masa tu..seriusss!!! skrg rsnya ramai yg tiru ktorg hahahahaaaaa.
    b = hubby n baby. muntah skrg.

    ReplyDelete
  6. tanya budak opis, dia kata 'bi' untuk shortform 'abang'.oh ye? boleh laa...asal ada huruf 'b'. hehe

    ReplyDelete
  7. Hahahha.. Mcm2 akk ni.. Gelaran itu mengintimkan psgn.. Mksud sy intim yg gitu2.. Eh.. Sy inesen dan msh knk2..

    ReplyDelete
  8. haha.. comel je.. tapi kalau sy, panggil bie ni rasa gedik semacam je.. haha!

    ReplyDelete
  9. b n d?hehe. habi'bi' n d'arling ok x.haha

    ReplyDelete
  10. b n d? woaahhh.....sweeet jugak. hehe

    ReplyDelete