Friday, 5 December 2014

Percutian ke Yogyakarta / Jogja - Part 6 ( Waroeng Raminten)

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Kalau orang lain, google dulu tempat tu baru pergi dan kemudian review. Yang saya pulak, pergi dulu...review, lepas tu mengagau tanya mr google masa nak tulis entri. Punya sengal la bloggernya puunn. Sudahnya, meroyan merata tanya kat kawan-kawan. Betul ke macam tu. Betul ke macam ni. hahaha...

Ini pengalaman saya menulis entri yang ini. Waroeng Raminten yang sangat popular di Jogja di mana ia menjadi kulinari wisata Jogja atau sajian pelancongan. Waroeng Raminten ini seperti menjadi destinasi wajib para pelancong ke Jogja untuk singgah dan mencuba menu di sini.

Mula-mula sampai di parking, dah terpampang papan tanda yang sangat besar dengan gambar seorang perempuan yang berkebaya Indonesia. Ya. Saya memang ingat beliau adalah perempuan kita saya berada di sana. Dalam hati saya cuma terdetik, hmmm....ini mesti golongan bangsawan Indonesia yang super kaya macam yang biasa saya lihat di sinetron. Biasa la muka kerek-kerek macam gitu. hahaha..... lagi pun, kebanyakan perusahaan di Jogja, suka sangat la tepek muka para pemiliknya. Memang kelakar bila tengok kebanyakannya. Unsur-unsur humor penting kot untuk tujuan pelaris produk. Takpe. Kita sangka baik. :D



Bukan setakat restoran, bakpia pun ada. Macam-macam la pulak Waroeng Raminten ni bisneskan. Kami dibawa ke tempat ni oleh Mas Slamet selepas pulang dari naik jeep ke kaki Gunung Merapi. Makanya, kami memang tengah kelaparan kot. Memang tak fikir apa-apa pun tentang tempat ni melainkan tujuan utama nak makan tengah hari dan solat. Mas Slamet ni memang bagus la. Jenis yang amat ambil berat pasal solat. 

Apa yang menarik tentang Waroeng Raminten ni? Ini restoran yang terbaik di Jogja dari segi landskap dan pameran budaya setempat. Feeling macam makan kat istana Keraton gitu. 





Ini pintu masuk ke Waroeng Raminten bagi cawangan Kaliurang. Keunikan utama restoran-restoran tersohor Jogja, tempat memasak di bahagian depan sekali berhampiran pintu masuk dan ruang makan pengunjung pula terletak di bahagian belakang. Saya suka pintu masuk ni. Ala-ala nak masuk ke tempat yang misteri gitu. Diapit dua patung di kiri kanan pintu di kebanyakan tempat di Indonesia, rupa- rupanya ia adalah sebagai lambang kebaikan dan kejahatan. Mungkin untuk meneutralkan persekitaran kot. Ada baik dan ada jahat, gitu. Saya ni dah main kot-kot je dah. Tak sempat nak tanya orang dah. hahaha....




Antara ruangan tempat makan di Waroeng Raminten. Boleh tersasul salah tengok di antara patung-patung dan manusia. hehe....Banyak sangat la patung-patung kat sini. Hiasan dalaman penuh dengan peralatan kesenian kesultanan Mataram. Siap dengan iringan muzik Jawa sekali. Nasib baik siang dan terang benderang. Kalau malam-malam, suasana malap dengar pulak lagu / muzik Jawa yang dipanggil Gendhing Jawa ni, mahu saya tak senang nak makan dibuatnya. Mesti ushar sekeliling sebab rasa scary...hahaha...


Patung-patung abdi dalem pun ada kat sini, u olss... Macam bukan patung! huhu....




Waahhh.....terkesima kejap kitorang ni. Cantiknya landskap dia! Hoho....memang rasa macam kat Keraton je ni. Tapi gambar Raminten tu tetap ada di mana-mana. Beso pulak tu! Masa ni dah mula rasa risau. Apesal Mas Slamet bawa kitorang ke sini ni. Mesti mahal kot. Macam eksklusif je ni. huhu...




Laluan ke musholla atau surau. Ingat nak solat dulu sebelum makan. Sekali, tengok suraunya ada satu je campur untuk lelaki dan perempuan. Terbuka pulak tu. Terus rasa macam tak selesa. Alamak. Macam mana nak buka tudung nak tukar telekung ni? Terus tak jadi solat kat situ. Lebih baik cari masjid lepas makan nanti.




Ini tempat makan yang kami pilih. Kena buka kasut. Untuk makluman, secanggih dan semewah mana pun kedai-kedai makan di Jogja ini, tidaklah kelihatan walau satu pun kipas elektrik. Belilah kipas tangan satu dan simpan dalam handbag anda. Ia amat diperlukan ketika aircond semulajadi tidak begitu membantu menyejukkan badan. 



Ini muka-muka yang sedang kelaparan dan keletihan....




Menu memang macam-macam ada. Agak menarik dengan nama-nama yang agak kelakar. Tapi memandangkan kami ni dalam misi menjaga bajet, kami tetap memilih set nasi ikan talapia bakar/goreng dan sayur kangkung goreng. Sama dengan hari pertama! hahaha... Yang penting, kenyang. Untuk desert, kami mencuba ais krim roti bakar. Kelakarnya, tiada sesiapa yang mengambil gambar makanan. Kelaparan tahap gaban memasing.  :D




Mula-mula tengok buku menu, terdetik juga di hati saya...apesal pompuan ni macam muka Azwan Ali bila pakai mekap? Tapi tak jadi bahan sembang pun. Sampai lah di waktu entri ini ditulis. "eh korang...kedai makan yang kita makan duduk bersila tu kedai pondan ke?" saya whatsapp Wai dan Lyn. Diorang jawab, " ye la kot sebab tengok pekerjanya semua mcm lembut2 je." hahaha..... Sekarang baru jadi isu dan saya pun terus google Waroeng Raminten ni.

Raminten ni adalah watak dalam sebuah program tv lakonan Hamzah Sulaeman iaitu pemilik restoran ini. Pemiliknya seorang artis rupa-rupanya. Patut pun popular ya amat. hehe... Ampunkan kami yang tersalah tafsir ye pak. Moga makin maju bisnisnya. :)

Lepas makan, kami dibawa ke masjid untuk solat. Perjalanan ke masjid di sebuah kampung di Kaliurang ini masih menyajikan pemandangan tanah subur di kaki gunung berapi. Seronoknya tengok semua pokok tanaman begitu subur sekali. Paling best, tengok pokok-pokok kacang tanah yang tumbuh merimbun.. Teringat mak saya yang rajin tanam pokok kacang tanah. Bila dah matang, korek kacang tanah tu, bersih-bersihkan dan rebus. Makan sambil tengok tv. Enak bangat!



Blur sikit ye.





Wah wah wah....pokok salak merimbun subur di tepi jalan saja ya. Tak ada pagar pulak tu. Memang aman betul la Jogja ni. Kalau kat Malaysia ni, tengok time buah tu kecik je la. Time petik, tinggal pokok je la jawabnya. Kalau dah tepi jalan cenggini, kan? hehe...




Dekat pintu masuknya, ditulis masjid besar. Tapi kami tengok saiz surau je. Memang masjid di Jogja ini kecil-kecil saiznya berbanding di Malaysia. Lagi satu, takda kipas. Oh, rakyat Malaysia manja-manja rupanya. Jenis yang sikit-sikit nak kipas tu, minta maaf je la ye. Kat sini nan hado. Aircond kat bilik pun tak sejuk mana. Penjimatan elektrik yang sangat bagus di Jogja. hehe...



Tambah lagi satu rasa musykil. Masjid ini tidak dibina mengadap kiblat. Sudahnya, saf jadi senget macam ni la jawabnya. Dan seperti biasa, tiada ruang untuk wanita. Open jugalah seperti musholla kat Waroeng Raminten tadi. Pandai-pandailah nak hidup ya.

Jogja - Part 7
Jogja - Part 5

#bersambung.


Terima kasih sudi baca.
Luv,

2 comments:

  1. follow blog cik anggur dan like facebook page cik anggur balik di http://inibelogcikanggur.blogspot.com terima kasih

    ReplyDelete
  2. salam..

    mana2 masjid di Indonesia memang open.. memang kurang biasa dengan kita Malaysian..

    ReplyDelete