Tuesday, 7 July 2015

Hydrangea di Gunung Jerai


Assalamualaikum wbt....bismillah...

Lama terperap kat draf. Hari ni baru ada kegigihan namanya. hehe..
Lama dah teringin nak naik Gunung Jerai. Bukan sebab kisah mistik kat situ. Bukan sebab lagu Cinta Pantai Merdeka yang sebut sekali Tanjung Dawai dan Gunung Jerai tu jugak. Bukan...bukan.
Tapi sebaaaabb..


















Tadaa!!!


Cantik tak? Hahaha....beautiful hydrangea. Nama biasanya bunga Siti Zubaidah atau Bunga Kembang Tiga Bulan yang tersangatlah cantik!

Meh cerita sikit pasai Gunung Jerai. Gunung Jerai ni terletak di antara sempadan Yan dan Kuala Muda, Kedah. Gunung ni menganjur ke Tanjung Jaga di pinggir laut . Dulu-dulu jadi panduan le kepada pelayar yang berdagang ke negeri Kedah.

Cara nak ke sana... dari Lebuhraya Utara Selatan, keluar ke Exit Gurun. Tak jauh sangat pun ikut je signboard The Regency Jerai Hill Resort. Dari bawah nak keatas puncak jaraknya lebih kurang 12km. Naik bukit tu biasalah. Kena belok-belok. Kona patah kata orang Kedah. Kalau berani dan nak jimat, drive sendiri. Kalau rasa skill tak cukup dan tak berani, silalah naik van. RM60 untuk naik dan turun. Depa ramai dok offer kat signboard selamat datang  ke Gunung Jerai tu. Kami pilih drive sendiri. Haa...gitu ye.


#pemandangan perjalanan ke Gunung Jerai.


# hutan yang macam nak mati. Kesan terbakar gamknya.



# kat parking Gunung Jerai. Happynya dah sampai selepas drama Qisya pening nak muntah. huhu..



# Masya Allah...Subhanallah. Sampai-sampai parking terus nampak pemandangan cantik ni.



# hilang drama pening. Terus happy tengok bunga. Posing pun kemain dak kecik sorang ni.

Makanya terus bergambo sini-sana la kami sefamily. Bukan senang nak sampai sini wooo....ujian hujan, ujian jalan kona lipat, ujian drama pening Qisya....akhirnya sampai. Nasib baik pulak bila sampai, hujan pun berhenti. Cuaca kembali berseri. Memang happy la jawabnya. Alhamdulillah...dapat juga menatap hydrangea cantik ni. Bukan apa, terkenang arwah mak angkat yang suka tanam pokok ni. Kalaulah masih ada hayatnya, pasti saya bawa arwah ke sini.


#suka sangat mama tengok gambar ni. Anak dan abah pun sama-sama suka tengok bunga. Bukan mama sorang. hehe...


# sawan bunga mokcik sorang ni. hahaha....


# ini suite untuk Yg Di Pertuan Agong saja. Sape2 pun tak boleh menginap di sini selain baginda.


# cantik sangat la landscapenya pon...macam bukan di Malaysia rupanya. hehe...


# lepas mengadap hydrangea....mengadap pemandangan pulak.



#Subhanallah...cantiknya sawah menghijau saujana mata memandang. Memang berbaloi2 kami naik ke Gunung Jerai ni. Pemandangan sangat cantik! Enjin kereta bau hangit pun takpe. hahaha...


# ok. Happy ye adik.


#ramai juga pelancong yang datang ke sini.





# best juga kalau dapat menginap kat sini. Tapi tak pe la. Asal dapat sampai pun syukur alhamdulillah. Pasai apa? Pasai orang Kedah sendiri pun ramai yang tak sampai lagi kat atas Gunung Jerai tu. hahaha...


#Bunga hydrangea ni unik sebab warnanya bergantung kepada sifat alkali tanah. Maknanya lagi beralkali, lagi birulah warnanya.


# lama juga kami lepak santai di Puncak Gunung Jerai tu.


#siap buat lobby The Regency Jerai Hill Resort macam rumah sendiri nak habaq. hahaha..


# sakan budak kecik ni bergambo.


# belanje u olss gambo-gambo kat sana.







# cantik, kan? Kalaulah ada laman rumah, teringin nak tanam pokok ni.






# entah bila la dapat menatap lagi keindahan hydrangea di Gunung Jerai ni.


# sebelum balik, sempat main belon hasil menangis kat Tanjung Dawai. Haru betul anak dara sorang ni.




# babai Gunung Jerai. Entah bila dapat bertemu lagi.


Terima kasih sudi baca.
Luv,



4 comments:

  1. Best kan jerai hill. saya pergi hujung last year masa tu sejuk gile :D and masa tu sawah tak hijau.. tapi tmpt ni best sbb sejuk hihi

    ReplyDelete
  2. Ani x pernah pergi sana lagi tapi Cantik sangat view Gunung Jerai! :D

    ReplyDelete
  3. Cantiknya kak.dulu ada gak kawan kawan ajak p..tapi...dulu dulu tak suka berjalan so xada lw nak ke sana...

    ReplyDelete