Thursday, 26 May 2016

Perlaking murah


Assalamualaikum wbt...bismillah...


Anda dah biasa dengar produk Perlaking? Memang terbaik produk ni. Sudah terbukti berjaya menggebu-gebaskan kulit ramai wanita di Malaysia ini. Sesiapa yang dah mencuba Perlaking ini, pasti ingin mendapatkan Perlaking murah dari harga biasa untuk dijadikan stok. Yang baru nak mencuba pun pasti nak harga Perlaking murah berbanding harga biasa. Betul, kan?

Perlaking murah kini boleh didapati di Audrra Blossom pada harga promosi RM90 sahaja sekotak. Promosi ini sah sehingga 6 Jun 2016. Cepat grab!!!

Berbaloi-baloi pada harga RM90! Whatsapp 019 488 4682 untuk mendapatkan Perlaking murah ini.

Kenapa mesti Perlaking?

1. Tiada pantang.
2. Kesan cepat seawal 3-7 hari
3. 100% asli dan selamat
4. GMP, Halal JAKIM dan mematuhi kelulusan akta makanan

Apa kehebatan Perlaking?

  •  1  hari untuk rasa kulit semakin lembap.
  • 3 hari untuk lihat jerawat kecut
  • 14 hari parut semakin pudar dan kulit semakin gebu
  • 28 hari lahir kulit baby terpancar seluruh badan


Cara-cara pengambilan Perlaking 1000,000mg Serbuk Mutiara Asli
  • Koyakkan sachet dan terus dimakan
  • 1 sachet 5gm
  • makan cuma satu kali sehari sebelum sarapan
  • minum air putih sekurang-kurangnya 3 liter sehari

Kecantikan golongan bangsawan China pada zaman dahulu adalah diakui dengan pengambilan serbuk mutiara yang bukan lagi rahsia. Ia berfungsi melawan toksin di dalam badan untuk menghasilkan kulit yang cantik. Kolagen ikan salmon pula mempunyai pelbagai mineral yang merangsang penghasilan kulit baru. Manakala asid hyaluronik pula merangsang penghasilan kolagen di dalam badan. Ketiga-tiga bahan  ini adalah merupakan kandungan utama Perlaking. Nak tahu sendiri, cubalah sekarang. Dapatkan Perlaking pada harga jimat ini dengan cara whatsapp 019 4884682.




Whatsapp : 019-488 4682



Monday, 23 May 2016

Mooi - Tempahan bunga harian di Lembah Klang

Assalamaualaikum wbt...

Alhamdulillah....Pameran Anggerik Asean Shah Alam dah selesai pada 22 Mei 2016 yang lepas. Banyak kenangan manis mengendalikan program pameran anggerik kali ini. Memang seronok sangat kali ni sebab dapat berkenalan dengan ramai orang terutamanya florist yang saya jemput untuk membuat demonstrasi hiasan orkid menggunakan konsep ikebana untuk Pameran Orkid Asean Shah Alam ini. Sangat bertuah rasanya mengenali beliau yang dikenali sebagai Pn. Hasny Amirsyah dari Sen Tei Floral Art iaitu antara florist yang menerima tempahan bunga harian di Lembah Klang.

Beliau telah menunjukkan cara-cara untuk menggubah bunga sebanyak 5 gubahan yang mudah dibuat sendiri di rumah. Boleh tiru untuk gubahan bunga di hari raya nanti. Cewaahhh...


Antara gubahan bunga tangan yang dibuat semasa Pameran Anggerik Asean Shah Alam. Kuning adalah warna yang bermaksud cemburu. Tapi cantiklah warna ni. Saya kalau dapat bunga warna kuning, tetap happy. Lantak la yang si penghantar tu nak cemburu ke hape. Yang penting, saya dapat bunga. hahaha..




Sempat bergambar dengan Pn. Hasny Amirsyah yang bukan calang-calang latarbelakangnya dalam bidang gubahan bunga. Beliau telah menceburi bidang ikebana selama 22 tahun dan menceburi bidang gubahan bunga western design selama 18 tahun. Mooi itu diambil dari perkataan Belanda bermaksud kagum akan sesuatu yang seni. Macam kita bila tengok sesuatu seni yang cantik, kita akan kata.. " waaahhh...cantiknya!" macam tu la lebih kurang maksudnya.

Pn Hasny dilahirkan di Indonesia dan telah menetap di Malaysia selama lebih 37 tahun. Disebabkan slang beliau yang masih keindonesiaan saya memanggil beliau dengan panggilan Ibu Hasny. Sangat seni dan peramah orangnya. Senang berurusan in shaa Allah.

Beliau giat menjalankan bisnes gubahan bunga everyday yang berubah designnya pada setiap hari.  Untuk mendapatkan khidmat gubahan-gubahan bunga yang cantik dari florist yang berpengalaman ini, sila hubungi beliau di :


Penghantaran adalah pada setiap hari dan harganya sangat berpatutan.



Sila terjah laman web mooi.my untuk pilih design yang cantik-cantik atau pun sekadar lepak cuci mata tengok gubahan bunga yang cantik-cantik dari Sen Tei Floral Art



Sila follow instagram mooi.my untuk melihat everyday design yang gojes-gojes tu ye lepas tu buatlah pesanan penghantaran bunga kepada mereka yang anda sayang. Tak rugi pun memberi ni. The more u give, the more u get. Sila take note kepada yang tukang sekodeng ye. Hantar yang mewakili warna rindu tau. Walaahhh....kemain perasan kau yana. hihihi...




Friday, 20 May 2016

Percutian ke Bukittinggi dan Padang - Part 5

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Hari ke 3 di Bukittinggi, awal-awal pagi dah bersiap untuk chek out. Banyak lagi tempat nak singgah. Pagi tu bersarapan nasi goreng yang disediakan oleh Bamboosa Guesthouse. Memang santai suasananya seperti berada di rumah sendiri semasa bercuti di Bukittinggi ni. Best. :)


Bersarapan di ruang makan Bamboosa Guesthouse. Santai-santai gitu. :)



Rombongan trip kali ni. Wajib bergambar kenang-kenangan di hadapan Bamboosa Guesthouse.


Inilah Ngarai Sianok yang femes di Bukittinggi tu. Cantik, kan? Saujana mata memandang, gitu. Sayup-sayup kelihatan ialah sungai sianok yang mejadi tempat buangan mayat dari Lobang Jepang.


Macam lukisan je pemandangan di belakang tu. Memang cantik Ngarai Sianok ni.


Masuk Lobang Jepang pulak. Sadis betul dengar cerita dari tourist guide Lobang Jepang ni. Nak tau cerita pasal Lobang Jepang ni silalah google. Saya bab kisah zaman perang yang sedih-sedih ni memang tacing terlebih. Kisah di sini diturunkan secara lisan oleh seorang tawanan perang yang terselamat dari penderitaan disiksa oleh tentera Jepun di Lobang Jepang ini. 



Tangga menurun ke Lobang Jepang.


Ruang Lobang Jepang ini telah dibesarkan untuk keselesaan pengunjung. Masih sedang dalam proses baikpulih. Malah ada ruang-ruang yang masih dikekalkan dalam keadaan asal seperti tempat penyimpanan senjata.


Dinding Lobang Jepang yang kelihatan berkilau dikatakan mengandungi bahan galian berharga seperti intan.


Keluar dari Lobang Jepang, kami meronda Pasar Atas buat kali terakhir untuk last minute shopping. Saya beli sedikit buahtangan untuk kawan2 di sini.


Sepanjang perjalanan, seronok tengok pokok bunga matahari yang subur di kiri kanan jalan. Ingatkan ada yang menanam pokok ini. Rupa-rupanya tumbuhan liar. Cantik.


Kami singgah di Koperasi Karyawan Kiniko. Memang terbaik tempat ni. Sambil lepak-lepak minum teh kayu manis, di sini turut menjual pisang salai yang sedap sangat-sangat. Menyesal beli sikit je. Ingatkan boleh jumpa pisang salai di mana-mana je di Indonesia ni. Jangan fikir begitu ye. Bandung je yang mudah jumpa. hahaha...



Sambil lepak-lepak minum teh kayu manis, kita boleh menikmati pemandangan bukit bukau yang indah. Sejuk nyaman pulak tu


Ini muka puas hati. 


Adoiii....teringat nikmatnya minum air teh panas kulit kayu manis ni dan pisang salai goreng panas ni. Ada sape-sape nak pergi Bukittinggi tak? Nak kirim!! hahaha...



Meh share sikit kelebihan kulit kayu manis yang mudah didapati di Bukittinggi. Jangan lupa beli, tau.



*bersambung...


Wednesday, 18 May 2016

Bloom2u florist terbaik!

Assalamualaikum wbt....

Kali ni saya nak cerita pasal satu website yang memang saya rasa bernasib baik sangat dapat jumpa.
Bloom2U.com nama dia dan macamana mereka tolong saya dengan a bouquet of flowers yang memang cantik.

Cerita dia macam ni. Tiga bulan lepas,  adik kawan saya ni tengah dok sibuk dengan urusan majlis kahwin dia. Entah macam mana, wedding planner dia ni tak buat satu apa pun. Padahal masa meeting, kemain dok pongpang bagitau yang servis dia la yang terbaik. Tapi lepas tu senyap je. Bila follow up, memanjang je alasan dia bagi.

Lepas tu adik kawan saya ni senyap-senyap la call dewan hotel, beberapa kuala lumpur florist, servis-servis katering dan kek semua yang pernah bincang dengan wedding planner dia tu. Sekali dia dapat tau yang memang wedding planner dia ada contact diorang nie tapi takde confirmation, takde follow up atau apa-apa. Memang mengamuklah dia! Hangen satu badan je la jawabnya. huhu...

Tapi nak dijadikan cerita, kawan saya ni memang rajin bebeno. Lagi pon adik dia kot. Sama la macam saya jugak dulu. Menyibuk urus majlis kahwin adik sendiri sampai tema semua, saya yang tentukan. Melampau! hahaha...

Berbalik kepada kawan saya ni, kerja dia memang cun dan tiptop la nak habaq! Memang semua tersusun dan cantik hasil kerja dia. Tapi last-last masa pagi sebelum wedding tu, baru kawan saya perasan yang dia lupa nak order the wedding hand bouquet. Pada saya benda kecik je kot tapi dia punya kecohnya sampai tergelak saya dibuatnya. Dah la satu hari jer lagi majlis kahwinnya, memang la sibuk. Takde masa dah nak pergi cari florist yang elok dan yang sanggup tolong last minute. Jadi saya ni step in jugak la tolong. Nasib baik member saya sorang nie pernah intro kan kat saya Bloom2U.

Jadi saya tengok la website diorang. Memang cantik. Koleksi diorang pun banyak dan harga pun okay jer. Saya cari la kat Bridal Bouquets bawah section Wedding. Tension pulak saya nak pilih wedding hand bouquet mana sesuai. Tengok nie ha!





Diorang ada show contact number jugak, so saya call dan terus tanya, citer what happened dan cakap saya nak cari a bouquet of flowers untuk adik kawan  saya. Dia cakap okay takde hal, dia faham ini kes emergency so dia rush kan untuk saya. Memang kira jadi penyelamat le ni. Memang takde susah-susah langsung. So kalau korang nak cari kuala lumpur florist, memang saya recommend diorang nie. Professional, cakap pun baik dan kerja pun memang tip top!




Wednesday, 4 May 2016

Percutian ke Bukittinggi dan Padang - Part 4

Assalamualaikum wbt...bismillah..

Sepanjang perjalanan memang tak mengantuk melihat pemandangan sekeliling. Gabungan gunung, tasik, sawah padi dan pokok kelapa memang mengasyikkan. Tapi disebabkan jalan yang sempit, tiada ruang untuk menghentikan kenderaan dan mengambil gambar.


Inilah hasil kualiti gambar dari handphone yang berada dalam kenderaan bergerak. Bergegar. Agak gelap sebab cermin tinted tapi masih nampak keindahan itu, kan? hehe...


Nampak tak sempit jalan tu macam mana? Nak berselisih memang agak mencabar. Tapi tak perlu risau, supir memang penduduk tempatan. Sudah biasa kekdahnya.


Dari kejauhan sayup-sayup kelihatan Puncak Lawang. Memang teruja sangat nak pergi tempat ni.


Di Puncak Lawang yang indah. Sayup di bawah, kelihatan Tasik Maninjau yang indah bak lukisan. Saya ada mengambil banyak video di Puncak Lawang ni. Boleh follow instagram saya di yanahalim99 kalau nak tengok. Wah...sempat promote. kikiki...


Hutan pine adalah jenis hutan tercantik. Memang feeling sangat la tempat-tempat tinggi macam ni. Rasa macam kat negara yang ada 4 musim je. Ye laa...nak pergi ke India ke, Switzerland ke...macam entah bila je kan. So, perasan2 je la dulu kat sini.  hehe...


Puncak Lawang ni memang tempat ramai anak muda berkumpul melakukan pelbagai aktiviti. Antaranya paragliding, panjat-panjat dan lain-lain. Memang seronok nampaknya. Tapi paling banyak aktiviti di sini, aktiviti bergambarlah. Rugi kot tak ambil gambar banyak-banyak kat sini. Kat atas Puncak Lawang ni pun ramai orang berniaga. Harganya pun agak menarik. Beg telekung sulam yang cantik tu berharga RM15 sahaja.


Turun dari Puncak Lawang, kami membeli jagung rebus cheese ni. Manis berkrim. Orang Indonesia memang kreatif dalam mencipta menu baru.


Saya suka pemandangan cantik macam ni. Sesiapa yang suka kutuk kata pergi Indonesia tak best, tak cantik....silap besarlah. Pergi dulu, baru nilai...ok?



Perjalanan pulang ke kota Bukittinggi disajikan lagi pemandangan indah sawah padi di kiri kanan jalan.


Dedek ajak ke kedai jajan dulu untuk ole-ole. Kedai ole-ole yang dipilih ialah Ummi Aufa Hakim. 


Macam-macam ada sampai pening nak pilih. Terlalu banyak pilihan. Semua nampak macam sedap. Saya ni sudah la hantu kerepek.


Antara hasil belian. Saya beli susu coklat tu sebab nak rasa adakah rasanya sama sedap seperti susu coklat Dutch Lady yang ada di Malaysia. Rasanya? Tak lemak. Manis melenting nak habaq. Orang sana suka citarasa begitu kot.


Dinner malam kedua di Bukittinggi. Sedap sangat nak bagitahu. Lapar kot. hahaha...


Happening sungguh malam minggu di Bukittinggi. Siap ada mainan pusing2 kecik ni. Cute je tengok. Kat Malaysia tak pernah tengok, nampak benda alah ni kat sini menjakun la kejap. Ralit je tengok budak-budak tu bergumbira. Kalau Qisya ada ni, mau dia buat ragam nak naik jugak. hehe..




* bersambung...


Percutian ke Bukittinggi dan Padang - Part 3

Assalamualaikum wbt...bismillah..

Adoiii....lambatnya hapdet. Jangan marah ye.. hehe..
Hari kedua di Bukittinggi di mulakan dengan membeli-belah di Pasar Aur Kuning. Pagi-pagi dah ke sini dulu. Kedai pun banyak lagi yang belum dibuka. Haaa... nampak tak semangat tu?


Oh myyy....pening tengok macam-macam fabrik. Nasib baik la memang takde niat nak shopping macam-macam melainkan telekung je. Makanya hati dapat bertabah melihat semua ini. hahaha..


Ini la situasi pecah telur ye. First customer katanya.


Adoii...fefeeling nak pi umrah tetibe. Pening tengok telekung cantik2. Saya paling suka telekung kerancang Padang. Kain cottonnya sejuk, sulamnya halus....wahhh memang terbaik. Kerancang Padang ni telekungnya bersulam terus di kain telekung. Bukan tampal. Harga memang mengancam. Paling murah pun RM80 sepasang. Dapat sepasang pun dah puas hati.


Ini closed up kain sulam Bukittinggi. Halus dan kemas. Memang terbaik.


Sambil tunggu kawan-kawan tersayang dok shopping, saya mencuba kuih ikan yang berharga IDR2000 ni. Sedap kemain. Kat Bukittinggi ni berani pulak saya mencuba makanan jajaan tepi jalan. hehe..


Yang ni air tebu mesin guna tangan je. Unik sebab tak pernah nampak di Malaysia tercinta. Harga satu gelas air tebu IDR3000. Lebih kurang RM1. Puas hati. Fresh gitu.


Parking di Pasar Aur Kuning adalah agak jauh. Kira jenuh menapak jugalah. Dah puas shopping, kami lunch di Restoran Pauh Piaman. Menu terbaiknya ialah gulai kepala ikan. Macam-macam jenis masakan ada.


Inilah kedainya. memang terbaik dan macam-macam ada. Penuh meja. Banyak sangat lauk nak kena pilih.


Suasana dalam restoran. Selesa sangat. Harga makanan pun berpatutan.


Lepas makan tengahari, bergerak menuju ke Rumah Hamka. Panorama sepanjang perjalanan amat mengasyikkan nak bagitau. Dedek ajak kami singgah di Panorama Sungai Landia. Lepak sambil minum-minum dulu. 


Cantik, kan? Nampak aman damai je suasana kampung di bawah sinun. Sejuk nyaman je kat sini.


Kawan-kawan sejak zaman sekolah. Sayang dari dulu sampai sekarang.


Perjalanan ke Rumah Hamka kena melalui keluk 44. Nama jumlah selekoh yang kena lalu untuk ke Tasik Maninjau. Hasil tempatan yang agak popular ialah buah labu. Mashaa Allah. Besar-besar saiz labunya. Mintak tolong Yanti berdiri sebelah labu untuk perbandingan saiz. Jenuh nak angkat labu ni walau pun sebiji. 


Rumah penduduk sudah banyak yang tidak mengikut senibina rumah gadang. Ini antara contoh rumah moden yang terdapat di sana. Comel, kan?


Antara keluk yang sempat saya ambil gambarnya. Tajam-tajam selekohnya. Siapa yang tak tahan, sila makan ubat tahan muntah awal-awal. hehe..


Rumah kelahiran Hamka. Kenal tak siapa Hamka? Google je la kalau nak tau. Macam-macam barang tinggalannya dipamerkan di sini. Tapi sayang, tidak begitu dipelihara dengan teliti. Buku-buku hasil tulisan Hamka turut dijual di sini.


Mashaa Allah...ini antara pemandangan Tasik Maninjau yang sangat menawan hati. Semuanya menawan hati. Cantik lihat di gambar takkan sama dengan cantik yang di depan mata. Memang berbaloi percutian ke Bukittinggi ni. Boleh buat siri ulangan. ekeke...


Singgah solat di sebuah masjid di tepi Tasik Maninjau. Besar dan selesa.


Di belakang masjid, saya menegur budak berdua yang tengah memunggah ikan dari perahu ni. Depa boleh buat dek je dengan saya. Sama ada tak faham bahasa Melayu atau terlalu malu, wallahua'lam. 
Kengkonon nak jadi wartawan tak bergaji, tapi diabaikan la pulak. hahaha...


Cantik sangat Tasik Maninjau ni. Jernih je airnya. Sejuk mata memandang. Damai je rasa hati kat dalam. hehe..

Sehingga part 3, apa maciam?? Ada rasa dah nak ke Bukittinggi?



*bersambung...