Wednesday, 1 April 2015

Percutian ke Yogyakarta / Jogja - Part 9 ( Taman Sari dan Parangtritis)

Assalamualaikum wbt.. bismillah...

Tak sangka ramai nak bercuti ke Jogja. Oleh itu, kenalah sambung lagi cerita walau pun tanpa gambar yang sepatutnya. Ini pun adalah ihsan kawan-kawan. Dari henpon saya, satu album Jogja dah lenyap angkara henpon buat hal. Sampai hilang mood saya dibuatnya untuk hapdet. Mau tak sedih, untuk kenangan kot. huhu...

Takpe, teruskan cerita di Jogja sempena berhari raya GST 1 april. :D

Dari henpon diorang, yang ado banyaknya gambar selfie je la. Sila abaikan tayangan lobang hidung ni. Yang jadi tumpuan ialah bumbung cantik tu. Kemasnya ukiran bersadur emas tu. Cantik, kan?



Kompleks Keraton ni sangatlah besar . Umpama kotak di dalam kotak, memang jadi banyak pintu la jawabnya. Ini salah satu pintu. Tak ingat dah pintu belah mana. Dah lama sangat punya cerita. hahaha...

Ok. Kat dalam Taman Sari ni, ia merupakan bekas taman istana yang berkeluasan 57 hektar. Kemain besar lagi tamannya. Tempat Sultan dan familia bermandi-manda kat sini. Tapi sekarang ni yang tinggal hanya sedikit saja binaannya.



Alkisahnya, Sultan akan ushar gundik mana yang berkenan untuk mandi bersama beliau di sebuah kolam yang istimewa dan terasing di sebalik menara tu dengan cara membaling bunga dari atas menara kepada gundik yang dia berkenan tu. So, boleh la mandi secara berdua-duaan saja.


Ini bilik persalinan putera dan puteri sultan di taman sari ini. Pintunya rendah dan tempat bercermin pula menggunakan tempayan yang rendah. Kekdahnya, putera dan puteri jawa ini mestilah menjadikan sifat rendah diri sebagai falsafah hidup. Tak boleh sombong-sombong, gitu.



Yang ni pula laluan bawah tanah dari istana ke Taman Sari ini.

Gambar-gambar pun dah takde, cerita pun pendek je la, kan? Seterusnya kitorang bergerak ke pantai Parangtritis. Pantai berbisik katanya. Sebelum sampai ke pantai Parangtritis tu, kami menyinggah dulu di gumuk pasir. Punyalah luasnya gumuk pasir ni menandakan angin di pantai Parangtritis amatlah kuat.


Seksi-seksi pulak gambar kat sini. Bahaye! hahaha...


Sampai je Parangtritis, kami naik bendi ni sorang satu. Kos bergantung pada jarak. Kami ambil jarak yang sederhana jauh. 50k rupiah untuk satu bendi dan pengiring. Seronok juga naik bendi ni. Macam race kuda pulak rasanya. haha.....

Pantai Parangtritis memang cantik, nak bagitau u ols. Tetibe feeling berlakon sinetron! Habis masa bershooting je la kitorang kat sini. Ini ada 3 keping je ye. Tengok banyak-banyak kang boleh muntah ijo pulak. kih kih kih....





Tinggi kami lebih kurang sama. Yang berbeza, saya yang makin melebor. Sob sobs...

Balik dari Parangtritis ni, kami ronda-ronda lagi jalan Malioboro. Rasa jugalah sate yang dijual di  tepi jalan tu. Memang tak sedap sebab perap dengan kicap je. Nasib baik perut tak meragam.



*bersambung...




5 comments:

  1. Seronoknya merantau melihat alamciptaanDia..

    ReplyDelete
  2. 3 dara yg pakai seluar corak yg sama kehekhkeh..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

    Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
    (pakej lain sila whatsapp)

    Day 1
    ● Tebing breksi
    ● Kotagede (kilang silver & chocolate)
    ● Sandboarding Parangkusumo
    ● Parangtritis beach
    ● Manding (leather arts)
    ● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

    Day 2
    ● Merapi lava tour
    ● Borobudur temple
    ● Kalibiru

    Day 3
    ● Timang beach
    ● Cave tubing pindul
    ● Pinus Forest
    ● Bukit bintang

    Day 4
    ● Drop off to airport

    Harga bermula dari:
    RM 602 (ALL IN)*
    RM 452 (exclude hotel)*

    *kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
    * kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal

    Pakej termasuk
    ● Private kereta / van AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
    ● Pick up & drop off airport
    ● Hotel *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
    ● Supir / Pemandu
    ● Makan supir
    ● Parking
    ● Entrance fee sesuai itinerary (include Borobudur entrance fee $25 (Rp 325.000)
    ● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
    ● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
    ● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
    ● Air mineral
    ● Insurance

    Exclude:
    ● Flight Ticket
    ● Airport taxes
    ● Gondola ride bilamana pergi timang
    ● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
    ● Menu tambahan untuk dinner / lunch
    ● Tips untuk driver (seikhlasnya)

    Note:
    Harga dapat berubah setiap masa
    Harga tidak berlaku bagi high season

    >>> Untuk pakej pelancongan jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
    >>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
    >>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb


    ReplyDelete