Thursday, 28 May 2015

Trip Bandung 2015 - Part 2

Assalamualaikum wbt...bismillah...

Hari kedua kami di Bandung, aktiviti utama ialah shopping. Pergi la ushar-ushar kat outlet-outlet, rumah kebaya dan Pasar Baru. Tempat-tempat ni adalah seronok kalau kita bawa duit banyak. Duit tak berapa banyak, shopping jajan je la. hehe.. RM1 k tak cukup ye u ols. Tengok kain je dah rambang mata. Harga pulak jauh beza dengan di Malaysia. Rugi sangatlah kalau tak membeli sepasang dua. Aktiviti hari kedua tak banyak gambar. Almaklum laa...busy shopping. Makanya jom tengok Hotel Marciella di mana saya menginap selama di Bandung.


#inilah Marciella Hotel. Saya tempah melalui Agoda. Satu malam berharga RM80 macam tu. 




#lobby hotel. Di sinilah baru dapat menggodek whatsapp dan facebook.




#suka betul saya dengan interior design hotel ni. Kami tempah 3 buah bilik. Dan 3 bilik tu semuanya bersebelahan Ini laluan ke Cafe hotel..




#pemandangan di luar bilik kami. Sangat sunyi dan tenang kat sini.



#pemandangan di sebelah cafe hotel. Suka tengok pokok macam pokok duit-duit ni. Kemas je tengok susunan daun.



#nasi goreng di Cafe Marciella Hotel. Tiada buffet. Kita kena order apa yang kita nak makan. Tapi tak banyak pilihan. Nasi goreng, nasi lemak, mee sup ayam dan roti bakar je. Tapi tak mengecewakan ye. Memang sedap.



#kain sulam pilihan saya. Dah selamat buat baju kurung moden.

Pagi-pagi lagi, tempat lawatan utama ialah rumah kebaya. Haa.... amik kau. Naik rambang biji mata tengok kain sulam yang cantik-cantik. Saya beli 2 pasang untuk raya kononnya.


#pemandangan dari parking Pasar Baru.

Lepas tu bergerak ke tempat-tempat shopping lain dan Pasar Baru. Tapi takde gambo ye. Mocik busy shopping. Ini pun cilok dari kenkawan. hehe..

Bangunan Pasar Baru adalah setinggi 6 tingkat. Kemain susah nak cari parking. Hari Ahad kot. Tapi memang kena baca ayat kursi banyak-banyak. Tak tahan godaan, wehhh... tengok handbag, baju bajan, kain lace....sehari pun tak cukup gamaknya. 


#Toko Tiga

Haaa....inilah Toko Tiga yang selalu disebut-sebut oleh mereka yang pernah ke Bandung. Kedainya biasa saja. Yang luar biasanya, harga barangan jenama originalnya lebih murah berbanding di Malaysia. Tak rembat selai dua jeans kat sini, macam tak sah pulak.


#hasil rembatan saya. *wink wink....

Saya beli 2 helai jeans kat sini. Repair kaki seluar kat sini siap-siap. Free of charge.



#yang ni pulak pemborongan telekung. Saya berkecuali. Penonton setia je. hehe...

Lepas tu, sambung lagi kat outlet2 yang bersepah kat sana. Jalan kaki sampai lenguh. Dah nak maghrib macam tu, baru sampai ke Rumah Mode yang sangat femes tu. Macam-macam barangan berjenama ada di sini. Saya mampu pandang je. hahaha..



#landskap kat Rumah Mode sangat cantik. Tapi banyak juga arca yang scary bila tengok. Patung Sita Dewi ni ok kot.


#rasanya, inilah tempat shopping yang berlandskap paling cantik. Shopping dalam taman, kekdahnya.



#hasil kraftangan yang menjadi hiasan didinding memang mengagumkan.





#ini paling cantik. Ukiran kayu yang sangat halus. Besar pulak tu. 2m x 2m saiznya.



#kami tak bershopping pun di Rumah Mode ni. Tumpang solat dan tumpang bergambar je. :D

Lepas tu baru minta Asep syorkan tempat makan sedap untuk dinner. Asep ajak makan iga bakar. Rusuk kambing bakar. Walaupun jauh juga merempuh traffic jammed, iga bakar ni sangat sedap. Berbaloi dapat singgah dan mencuba menu di sini.


#sate iga....kuah kacangnya memang terbaik tau u olss... Pergi Bandung jangan lupa mencuba menu2 di  Iga Bakar Mas Giri, Bandung. Terbaik!!


#muka agak stress sebab banyak habis duit di hari kedua. hahaha...


Bandung - Part 1

*bersambung...


4 comments:

  1. Wah, Rumah Mode cantik! . Cantik juga kain sulam pink tu :)

    ReplyDelete
  2. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  3. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  4. Greeting traveler

    Jom cuti2 Bandung,
    284 RM/ kepala
    4 Hari 3 Malam
    Murah tapi tak murahan..
    harga budget service 5 star...
    Nak pegi mana mana oun boleh, no rule, asal customer senang 😉

    sudah masuk sekali
    ✅ Hotel 3 star berhampiran cihampelas shoping mall
    ✅ Bilik deluxe, satu bilik untuk 2 orang
    ✅ Tea maker dalam bilik
    ✅ Makan pagi
    ✅ Airport transfer
    ✅ Transport untuk tour 4 hari
    ✅ Supir yang ramah dan berpatutan
    ✅ Minyak
    ✅ Tol
    ✅ Parking
    ✅ Kereta with good aircon

    Minat segera whatsapp admin yaa..
    10 orang pertama dapat percuma :
    ✅ bags Louis vuiton
    ✅ free indonesian sim card 1 pack


    whatsapp admin jangan lupa
    +6285318490001
    email : primeratrans@gmail.com
    facebook : Primera Trans Bandung

    ReplyDelete