Wednesday, 18 January 2017

Percutian family ke Medan - Part 1


Assalamualaikum readers!

Macam nak setahun dah nampaknya cerita ke Medan ni tapi tak publish-publish angkara busy sangat katanya. Alasan cliche. hahaha...

Ok. Trip ni bersama family sebelah encik suami. Itinerary semua diorang yang handle, saya cuma tukang mengekor je. Makanya bila dah bercuti ramai-ramai macam ni, banyak gambar anak-anak je la. Aktiviti pun santai-santai. Bercuti katanya, bukan travel. Jom lepak semahunya.. :D



Ini selfie intro untuk entri ke Medan kekdahnya. Poyo dan gedik sikit. kikiki...

Banyak kisah tak berapa best semasa pergi trip ke Medan ni sebenarnya. Tu yang rasa macam malas sikit nak tulis tu (kemaen punya terus terang :p). Tapi tu la,trip ke luar negara berjemaah ramai-ramai sekeluarga bukan senang nak dapat. Haruslah kita kenang, kan? Lagi pun di saat saya bersetuju dengan destinasi pilihan bapa mertua saya ni, rasa di hati tu teringin sangat nak tau apa yang bestnya Medan ni sampai boleh kata menjadi destinasi utama di Indonesia yang wajib dikunjungi oleh rakyat Malaysia. Sikit-sikit pi Medan. Entah apalah yang menarik sangat di Medan tu selain Danau Toba.


Sampai ke Kualanamu airport memang dah malam sebab ambil flight lewat petang. Ye lah, kami ramai yang tak ambil cuti dan anak-anak pun sekolah. Tak nak la bagi anak-anak ponteng sekolah lama-lama. Balik dari site projek terus ke airport. Ini hasil muka selebet tu. hahaha...



Sampai-sampai tu terus pak supir bawa kami ke rumah makan Ayam Penyet Cindelaras. Makananannya memang superb tapi saya sangat fokus dengan menu di atas. Ikan bilis sambal yang sangat garing dan rangup. Memang sedap sangat nak bagitahu. Habis makan, terus gerak ke Hotel Madani di Medan. Hotel memang besar, tapi bilik air agak creepy.



Hotel adalah selesa. Makanan waktu sarapan pun banyak pilihan. Sambil duduk menunggu pak supir datang menjemput, ada rombongan pengantin lelaki turut berkumpul untuk majlis pernikahan. Dahsyat hantarannya. Meriah sangat termasuklah baju ahli keluarga perempuannya tapi saya tak berani nak snap sebab duduk betul-betul depan saya. Bawah ni ha pengantin lelakinya. Kikiki...tetiba menyibuk tengok orang nak kawen. :D


Saya nampak semua orang dalam rombongan tu berpakaian macam pengantin. Sesuatu yang menarik untuk diperhatikan. :D

Perjalanan ke Parapat hampir mencecah 200km melalui ladang kelapa sawit. Kali pertama nampak kelapa sawit di tanah Indonesia. Haruslah saya rasa macam kat Malaysia je. Baik tido. 4 jam perjalanan tau. Jauhnyaaa....

Sampai di Parapat terus menuju ke Danau Toba International Cottage. Hotel penginapan kami yang kedua. Terletak di tanah tinggi, cuaca adalah agak sejuk. Anak-anak ambil kesempatan mandi kolam. Kami pun turut lepak santai di tepi kolam. Nak turun jalan-jalan ke pasar di bawah hotel tu rasa terbantut teringatkan kiri kanan jalan banyak jualan daging si khinzir. huhu...


Danau Toba International Cottage


Apa yang menarik tentang Danau Toba International Cottage ni, senibinanya adalah mengikut rekabentuk bumbung rumah Kaum Batak. Merupakan hotel yang paling popular di Parapat dan sangat jelas kelihatan dari Danau Toba. Haruslah selfie. :D


Tumbuhan tanah tinggi turut berbunga meriah.


Tak tahu pulak encik suami pun peminat bunga ros. hahaha...


Family potret berlatarbelakangkan Danau Toba wajiblah ada, tak gitu?



Beginilah waktu petang itu dihabiskan sehingga maghrib. Lepas tu baru keluar dinner di sebuah rumah makan orang Islam. Lauk semua meriah macam nasi Padang.


Antara yang menarik perhatian. Ikan dari Danau Toba. Power berapi nak habaq. Nasib tak sakit perut.

Disebabkan trip ni trip lepak-lepak, kerja saya asyik dok selfie je la. hahaha... Apa lagi nak buat, ye dak? Tak dapat mandi kolam dengan anak-anak, tak minat berkaraoke...balik dinner tu terus tido la jawabnya. 

Pagi esoknya sebelum ke Pulau Samosir, selfie selpot lagi kita. Jangan ada yang muntah tengok gambar selfie ni udah la ye. Mokcik takde kerja. :D



Port paling best melepak. Sambil makan, jom tengok pemandangan cantik puas-puas.


Kolam renang atas bukit berlatarbelakang Danau Toba.


Inilah Danau Toba yang femes sangat tu.


*bersambung....

2 comments:

  1. hai:) nak tanya, supir tu okay tak? saya ada plan nak pergi medan bulan depan and nak pakai perkhidmatan supir tapi tak tahu mana yg okay.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak dicadangkan. Survey la supir lain dulu. Maaf ya :)

      Delete