Wednesday, 18 January 2017

Percutian family ke Medan - Part 1


Assalamualaikum readers!

Macam nak setahun dah nampaknya cerita ke Medan ni tapi tak publish-publish angkara busy sangat katanya. Alasan cliche. hahaha...

Ok. Trip ni bersama family sebelah encik suami. Itinerary semua diorang yang handle, saya cuma tukang mengekor je. Makanya bila dah bercuti ramai-ramai macam ni, banyak gambar anak-anak je la. Aktiviti pun santai-santai. Bercuti katanya, bukan travel. Jom lepak semahunya.. :D



Ini selfie intro untuk entri ke Medan kekdahnya. Poyo dan gedik sikit. kikiki...

Banyak kisah tak berapa best semasa pergi trip ke Medan ni sebenarnya. Tu yang rasa macam malas sikit nak tulis tu (kemaen punya terus terang :p). Tapi tu la,trip ke luar negara berjemaah ramai-ramai sekeluarga bukan senang nak dapat. Haruslah kita kenang, kan? Lagi pun di saat saya bersetuju dengan destinasi pilihan bapa mertua saya ni, rasa di hati tu teringin sangat nak tau apa yang bestnya Medan ni sampai boleh kata menjadi destinasi utama di Indonesia yang wajib dikunjungi oleh rakyat Malaysia. Sikit-sikit pi Medan. Entah apalah yang menarik sangat di Medan tu selain Danau Toba.


Sampai ke Kualanamu airport memang dah malam sebab ambil flight lewat petang. Ye lah, kami ramai yang tak ambil cuti dan anak-anak pun sekolah. Tak nak la bagi anak-anak ponteng sekolah lama-lama. Balik dari site projek terus ke airport. Ini hasil muka selebet tu. hahaha...



Sampai-sampai tu terus pak supir bawa kami ke rumah makan Ayam Penyet Cindelaras. Makananannya memang superb tapi saya sangat fokus dengan menu di atas. Ikan bilis sambal yang sangat garing dan rangup. Memang sedap sangat nak bagitahu. Habis makan, terus gerak ke Hotel Madani di Medan. Hotel memang besar, tapi bilik air agak creepy.



Hotel adalah selesa. Makanan waktu sarapan pun banyak pilihan. Sambil duduk menunggu pak supir datang menjemput, ada rombongan pengantin lelaki turut berkumpul untuk majlis pernikahan. Dahsyat hantarannya. Meriah sangat termasuklah baju ahli keluarga perempuannya tapi saya tak berani nak snap sebab duduk betul-betul depan saya. Bawah ni ha pengantin lelakinya. Kikiki...tetiba menyibuk tengok orang nak kawen. :D


Saya nampak semua orang dalam rombongan tu berpakaian macam pengantin. Sesuatu yang menarik untuk diperhatikan. :D

Perjalanan ke Parapat hampir mencecah 200km melalui ladang kelapa sawit. Kali pertama nampak kelapa sawit di tanah Indonesia. Haruslah saya rasa macam kat Malaysia je. Baik tido. 4 jam perjalanan tau. Jauhnyaaa....

Sampai di Parapat terus menuju ke Danau Toba International Cottage. Hotel penginapan kami yang kedua. Terletak di tanah tinggi, cuaca adalah agak sejuk. Anak-anak ambil kesempatan mandi kolam. Kami pun turut lepak santai di tepi kolam. Nak turun jalan-jalan ke pasar di bawah hotel tu rasa terbantut teringatkan kiri kanan jalan banyak jualan daging si khinzir. huhu...


Danau Toba International Cottage


Apa yang menarik tentang Danau Toba International Cottage ni, senibinanya adalah mengikut rekabentuk bumbung rumah Kaum Batak. Merupakan hotel yang paling popular di Parapat dan sangat jelas kelihatan dari Danau Toba. Haruslah selfie. :D


Tumbuhan tanah tinggi turut berbunga meriah.


Tak tahu pulak encik suami pun peminat bunga ros. hahaha...


Family potret berlatarbelakangkan Danau Toba wajiblah ada, tak gitu?



Beginilah waktu petang itu dihabiskan sehingga maghrib. Lepas tu baru keluar dinner di sebuah rumah makan orang Islam. Lauk semua meriah macam nasi Padang.


Antara yang menarik perhatian. Ikan dari Danau Toba. Power berapi nak habaq. Nasib tak sakit perut.

Disebabkan trip ni trip lepak-lepak, kerja saya asyik dok selfie je la. hahaha... Apa lagi nak buat, ye dak? Tak dapat mandi kolam dengan anak-anak, tak minat berkaraoke...balik dinner tu terus tido la jawabnya. 

Pagi esoknya sebelum ke Pulau Samosir, selfie selpot lagi kita. Jangan ada yang muntah tengok gambar selfie ni udah la ye. Mokcik takde kerja. :D



Port paling best melepak. Sambil makan, jom tengok pemandangan cantik puas-puas.


Kolam renang atas bukit berlatarbelakang Danau Toba.


Inilah Danau Toba yang femes sangat tu.


*bersambung....

7 comments:

  1. hai:) nak tanya, supir tu okay tak? saya ada plan nak pergi medan bulan depan and nak pakai perkhidmatan supir tapi tak tahu mana yg okay.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak dicadangkan. Survey la supir lain dulu. Maaf ya :)

      Delete
  2. Melancong medan

    4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free  on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE



    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH
    Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp :+6282160211106
    Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

    ReplyDelete
  3. Memang seronok bercuti di medan.. Rugi tak pergi๐Ÿ˜๐Ÿ˜
    Kami pun ada buat pakej percutian murah ke medan.. Harga bermula dari serendah RM379 sahaja ya...
    Yang nak sewa driver saja pun boleh.. ๐Ÿ™‚๐Ÿ‘Œ
    Sila whatsapp 0195153550 untuk pertanyaan..
    Like page fb kami : PAKEJ PERCUTIAN BAJET INDONESIA

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh bg details x?
      emelkan ke loyzluv@gmail.com

      Delete
    2. Nak details jugak. Kalau nak driver saja mcm mna ye...email rosmadielaabdollah@gmail.com

      Delete
  4. APA YANG MENARIK DAN HARUS DICUBAK DI MEDAN, INDONESIA
    Medan terkenal sebagai tempat perlancongan yang mempunyai tarikan tersendiri menyebabkan pengunjung dari dalam dan luar negara tidak putus dari masa ke semasa terutamanya dari Malaysia. Keistimewaan Kota Medan yang terletak di Sumatera Utara ini menggamit pengunjungnya adalah Danau Toba nya yang indah lagi mendamaikan.bercuti ke medan lake toba

    SEJARA ISTANA MAIMUN
    Istana Maimun, terkadang disebut juga Istana Putri Hijau, merupakan istana kebesaran Kerajaan Deli. Istana ini didominasi warna kuning, warna kebesaran kerajaan Melayu. Pembangunan istana selesai pada 25 Agustus 1888 M, di masa kekuasaan Sultan Makmun al-Rasyid Perkasa Alamsyah. Sultan Makmun adalah putra sulung Sultan Mahmud Perkasa Alam, pendiri kota Medan.
    Sejak tahun 1946, Istana ini dihuni oleh para ahli waris Kesultanan Deli. Dalam waktu-waktu tertentu, di istana ini sering diadakan pertunjukan musik tradisional Melayu..

    DANAU TOBA
    Suatu ketika, tersebutlah seorang nelayan miskin yang tinggal di sebuah desa kecil di Sumatera Utara. Dia tinggal sendiri, orang tuanya sudah lama tiada dan dia juga belum menikah. Setiap hari, dia pergi ke sungai di desanya untuk memancing. Memancing adalah satu-satunya pekerjaanya. Suatu pagi, seperti biasa setelah dia mengunci gubuknya, si nelayan tersebut pergi ke sungai untuk memancing. Hari itu, dia hanya memperoleh satu ikan, ikan yang besar dan cantik. Dia kemudian menaruh ikan tersebut ke dalam ember yang penuh dengan air dan bersiap untuk pulang ke rumah.

    Merasa lapar, ketika dia tiba di rumah, dia menyiapkan beberapa bumbu untuk memasak ikan tersebut untuk dijadikan makan siangnya. Akan tetapi, ketika dia memegang ikan tersebut dan memandang matanya, dia merasa kasihan. Dia tidak dapat membunuh ikan tersebut. Ikan itu terlalu cantik untuk dijadikan makan siangnya. Oleh karenanya, dia memutuskan untuk menaruhnya kembali ke dalam ember.

    Di keesokan harinya, seperti biasa dia pergi memancing lagi. Tetapi kali ini, dia tidak memperolah satu ekor ikan pun. Dia pun kembali ke rumah dengan tangan kosong. Ingat akan ikan yang dia tangkap kemarin, dia berencana untuk memasaknya. Akan tetapi, ketika dia ingin mengambil ikan tersebut, ikan tersebut tidak ada di ember. Malahan, dia menemukan seorang gadis cantik duduk di dapurnya.

    "Siapa kau?" tanya nelayan itu.
    "Saya adalah ikan itu" jawab gadis tersebut.
    "Apa maksud mu? tanya nelayan itu bingung.
    "Saya adalah ikan yang kamu tangkap. Kamu begitu baik; kamu tidak membunuh ku kemarin. Untuk itu saya sangat berterima kasih. Untuk membalas kebaikan mu, saya akan menolong mu untuk melakukan apapun" gadis itu menjelaskan.
    "Saya tinggal sendiri. Saya tidak memiliki keluarga. Jika kamu ingin menjadi istri ku, saya akan merasa sangat senang" tanya si nelayan itu.
    "Baiklah, tetapi kamu haru berjanji pada ku. Jika kita memiliki anak kelak, jangan beritahu mereka tentang asal-usul ku. Jika kau memberitahu mereka, sesuatu yang sangat buruk akan terjadi" kata si gadis itu.

    SEJARA / CERITA RAKYAT KARO / BERASTAGI KERAJAAN ARU ATAU HARU
    Kerajaan Aru atau Haru merupakan sebuah kerajaan yang pernah berdiri di wilayah pantai timur Sumatera Utara sekarang. Nama kerajaan ini disebutkan dalam Kakawin Nagarakretagama[1] sebagai salah satu kerajaan yang pernah menjadi taklukan Majapahit. Sedangkan dalam Suma Oriental[2] menyebutkan bahwa kerajaan ini merupakan kerajaan yang kuat Penguasa Terbesar di Sumatera yang memiliki wilayah kekuasaan yang luas dan memiliki pelabuhan yang ramai dikunjungi oleh kapal-kapal asing. Dalam laporannya, Tomรฉ Pires juga mendeskripsikan akan kehebatan armada kapal laut kerajaan Aru yang mampu melakukan pengontrolan lalu lintas kapal-kapal yang melalui Selat Melaka pada masa
    tambusayherry@gmail.com

    Hubungi:

    》Facebook:

    https://www.facebook.com/HerryCutiBajetMedan1

    》Email:

    herrycutibajetmedan@gmail.com

    》Call/WhatsApp:

    ( Herry )

    https://api.whatsapp.com/send?phone=6281397880156

    》( inaa )

    http://wasap.my/0134618637

    ReplyDelete